Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gsgt- ГПСГТ-Погорілець О.м.-12гот.-підр..pdf
Скачиваний:
1549
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
18.7 Mб
Скачать

Розділ 6

F = 2Qcosα ρ∆P = 2 3,5 103

cos69o 910 1 106

=76 Н.

гд

 

 

Сила, яку необхідно прикласти до золотника:

F= Fт.м + Fгд = 0 + 76 = 76 Н.

6.1.2.Кранові розподільники

Кранові розподільники застосовують при невеликих витратах і тисках робочої рідини. Це пояснюється ускладненням підтримки витрати рідини в заданих межах, а також збільшенням зусиль для їх вмикання в роботу.

Крановий розподільник має корпус 3 (рис. 6.26), у циліндричний отвір якого вільно вставлено пробку 5. У пробці є радіальний канал 6, а у корпусі отвори 2 і 4 для підведення робочої рідини від насоса і зливу в бак та отвори 7 і 8 для підєднання до гідродвигуна.

 

 

Пробка під дією зусилля,

 

прикладеного до рукоятки 1,

 

може

повертатись

відносно

 

своєї вертикальної осі. Так,

 

при положенні пробки, як

 

показано на рис. 6.26, робо-

 

ча рідина від насоса надхо-

 

дить через отвори 4 і 7 кор-

 

пусу в безштокову порожни-

 

ну гідроциліндра 9. Штоко-

 

ва

порожнина гідроцилінд-

 

ра

сполучається із зливом

 

через отвори 8 і 2 корпусу і

 

радіальний канал 6 пробки.

 

 

Пробки

кранових розпо-

 

дільників виготовляють ци-

Рис. 6.26. Схема роботи кранового

ліндричної, конічної та сфе-

розподільника:

ричної форми.

показано

1 — рукоятка; 2, 4, 7 і 8 — отвори; 3 кор-

 

На

рис.

6.27

пус; 5 пробка; 6 — радіальний канал;

крановий

розподільник з

9 гідроциліндр

 

циліндричною пробкою кор-

мозбирального комбайна КПКУ-75.

Пробки кранових розподільників можуть не тільки повертатися навколо вертикальної осі, а й переміщуватися в осьовому напрямку вздовж вісі. Повертати пробку із робочого положення в нейтральне можна вручну або автоматично за допомогою спеціального механіз- му. Фіксується пробка в будь-яких положеннях рукояткою, яку пе- реміщують в пазах напрямної пластини.

Кранові розподільники з циліндричними пробками типу 34-9-6 і 34-9-2 застосовували у гідроприводах зернозбиральних комбайнів

158

Гідроапаратура

Рис. 6.27. Двопозиційний триходовий крановий розподільник гідроприводу кормозбирального комбайна КПКУ-75:

1 рукоятка; 2 і 13 кришки; 3 — ущільнювальне кільце; 4 болт; 5 про- бка; 6 прокладка; 7 штифт; 8 манжета; 9 корпус; 10 шайба; 11 гайка; 12 штуцер

СК-3, СК-4, СКД-5. Нині кранові розподільники набули застосуван- ня в кормозбиральних комбайнах КПКУ-75, льонозбиральних ком- байнах ЛК-4, підбирачах трести ПТП-1 та ін.

Аналогічну будову і принцип дії мають кранові розподільники типу Г-71-31, БГ-71-31, ПГ-71-31, які застосовують у гідроприводах верстатів.

6.1.3. Клапанні розподільники

Клапанні розподільники порівняно із золотниковими і кранови- ми мають вищу герметичність завдяки наявності в них запірно- регулювального елемента у вигляді сідло-клапан.

За конструкцією запірно-регулювального елемента клапанні розподільники бувають кулькові та конічні, а за переміщенням цьо- го елемента з ручним, механічним, електромагнітним та гідрав- лічним керуванням. Клапанний розподільник складається із кор- пусу 1 (рис. 6.28), кулькового чи конічного елемента 2, штовхача 3 і пружини 4. Корпус має дві порожнини: напірну А і робочу Б, яка підєднана до споживача.

У вихідній позиції, коли зовнішньої дії на штовхач 3 немає, пру- жина 4 притискує запірний елемент 2 до сідла. Завдяки цьому по- рожнини А і Б розєднані. У разі зовнішньої дії на штовхач запірний

159

Розділ 6

Рис. 6.28. Схеми клапан- них розподільників:

а кулькового; б коніч- ного; в умовне позначення на схемах; 1 — корпус; 2 — запірно-регулювальний еле- мент; 3 штовхач; 4 пружина; А напірна по- рожнина; Б робоча порож- нина

елемент відходить від сідла, стискаючи пружину. При цьому поро- жнини А і Б сполучаються і робоча рідина від напірної лінії надхо- дить до споживача. Коли зусилля із штовхача знімається, запірний елемент під дією пружини повертається у вихідне положення, по- рожнини А і Б розєднуються.

На рис. 6.29 показано клапанний розподільник 3/2 з гідравліч- ним керуванням. У вихідній позиції, коли гідравлічного сигналу керування немає (порожнина А сполучена зі зливною лінією керу- вання), пружина 6 притискає запірний елемент 2 до свого сідла. При цьому напірна порожнина В розєднана із робочою порожниною Д, а остання сполучена із зливною порожниною Б через проточні канали штовхача 3.

Якщо підвести робочу рідину під тиском у порожнину А (по напір- ній лінії керування), запірний елемент 4 та штовхач 3 змістяться влі- во до контакту запірного елемента 4 із своїм сідлом. Штовхач при цьому відтисне запірний елемент 2 від свого сідла. Завдяки цьому напірна порожнина В сполучається із робочою порожниною Д.

Рис. 6.29. Клапан- ний розподільник 3/2 з гідравлічним керуванням:

а будова; б умо- вне позначення на схемах; 1 корпус; 2 і 4 запірні елемен- ти; 3 штовхач; 5 ущільнювальне кіль- це; 6 пружина; порожнини: А ке- рування; Б зливна; В напірна; Г торцева; Д робоча

Нині клапанні розподільники в гідроприводах сільськогосподар- ської техніки застосовуються не так часто, як золотникові і кранові.

160

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]