Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_psikhoterapiya99.docx
Скачиваний:
129
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
165.02 Кб
Скачать

46. Основні поняття трансактного аналізу: стани «я», трансакції, ігри, сценарії, контракти, захист, дозвіл та дієздатність

Стан «Я» - Батько (Б) – вимагає, оцінює (засуджує і схвалює), навчає, керує, піклується і т.п. (Піди і зроби..., Ти зобов’язаний..., Ти не повинен..., Не дозволяється)

Дорослий (Др) – працює з інформацією, розмірковує, аналізує, уточнює ситуацію, розмовляє на рівних, апелює до розуму, логіки і т.п. (Характерні фрази: Що ми знаємо про цей предмет?, Останні дані  вказують на ..., тому я пропоную..)

Дитина (Дт) – виявляє почуття (образи, страху, провини і т.п.), підкоряється, пустує, виявляє безпорадність, задає питання: «Чому я?», «За що мене покарали?», перепрошує у відповідь на зауваження і т.п. (користується такими словами: Давайте..., Я хочу..., Як чудово...)

Трансакція – це одиниця взаємодії партнерів по спілкуванню, що супроводжується представленням їх позиції.

Сценарій – це поступово розгортаючий життєвий план, який формується у ранньому дитинстві під впливом батьків;психологічний імпульс, який штовхає людину вперед, на зустріч долі, і досить часто незалежно від її супротиву або вільного вибору.

«Гра» - фіксований і неусвідомлюваний стереотип поведінки, що включає тривалий ряд дій, що містять слабкість, пастку, відповідь, удар, розплату, винагороду. Контракт включає в себе опис поведінки, наприклад, що клієнт буде рідше з близькими людьми або більш продуктивно використовувати свій час, а не неясних відчуттів або абстрактних понять на кшталт "щастя" або "задоволення життям".

Захист, дозвіл і дієздатність – ось три складових діяльності керівника в групі . Захист має на увазі, що керівник досить кваліфікований, щоб керувати групою і сприяти досягненню цілей, які визначаються контрактами членів групи. Захист також припускає для членів групи гарантію від фізичної шкоди і доступність (в розумних межах) для них керівника.

Дозвіл є невід'ємною частиною поведінкового репертуару будь-якого керівника групи. Керівник надає кожному члену групи можливість розвивати свою особистість так, щоб протидіяти засвоєним в дитинстві заборонам. Структуруючи групу, даючи дидактичні пояснення і пропонуючи експерименти, керівник тим самим відкриває шлях до змін

Дієздатність – це здатність керівника до своєчасного лікувального втручання.

47. Оцінка транзактного аналізу як методу психотерапії. Експериментальне підтвердження його основних положень.

Трансактний аналіз - це раціональний метод розуміння поведінки, заснований на висновку, що кожна людина може навчитися довіряти собі, думати за себе, приймати самостійні рішення і відкрито виражати свої почуття. Його принципи можуть застосовуватися - скрізь, де люди мають справу з людьми. Трансактний аналіз включає:

Структурний аналіз - аналіз структури особистості.

Аналіз трансакцій - вербальних і невербальних взаємодій між людьми.

Аналіз психологічних ігор, прихованих трансакцій, що призводять до бажаного результату - виграшу.

Аналіз сценарію (скрипт-аналіз) індивідуального життєвого сценарію, якому людина мимоволі слід.

В основі корекційного взаємодії лежить структурний аналіз «его-позиції», який передбачає демонстрацію взаємодії за допомогою техніки рольових ігор.

Трансактний аналіз ефективний у груповій роботі, призначений для короткочасної психокорекційної роботи. Трансактний аналіз надає клієнтові можливість вийти за рамки неусвідомлюваних схем і шаблонів поведінки, і, прийнявши іншу когнітивну структуру поведінки, отримати можливість довільного вільного поведінки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]