Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemlerobstvo-Gudz.pdf
Скачиваний:
430
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Землеробство з основами ґрунтознавства і агрохімії

Перенесення іонів із зовнішнього боку цитоплазматичної мембрани може здійснюватись за рахунок діяльності іонного насоса, функцію якого виконує транспортна АТФ-аза.

Іони водню відкачуються з клітини так званою протоновою помпою. Внаслідок цього в клітині створюється певний концентраційний та електричний градієнти. Середовище клітини підлуговується, що може призвести до транспорту переносником протона знову всередину клітини. Переносник, крім протона, може транспортувати аніони в клітину. Активне нагнітання в клітину за рахунок електрохімічного градієнта протонів і будь-якої додаткової речовини (так званого «сідока») (фосфору, амінокислоти тощо) називається симпортом. Протилежний цьому процес (антипорт) приводить до відкачування з клітини протонів Н+ і надходження в неї для електронейтральності іонів з аналогічним зарядом, наприклад калію. Азот поглинається у вигляді аніонів нітрату (NO3) і катіонів амонію (NH4+). Азот, поглинутий у нітратній формі, під дією ферментів відновлюється до аміаку. У водному розчині аміак приєднує іони водню, утворюючи амоній, який надалі при взаємодії з органічними кислотами (кетокислота) утворює амінокислоти з яких синтезуються білки.

Фосфор засвоюється у вигляді аніонів H2PO4, HPO24, PO34. Первинне поглинання фосфору пов’язане з швидким включенням іонів у нуклеопротеїди та нуклеїнові кислоти.

У вигляді іонів поглинаються також і інші елементи. Іони або молекули, які надійшли в клітину, включаються до складу органічних сполук структурних елементів, концентруються у вакуолях клітин кореня і після утворення певного запасу надходять по судинах ксилеми у надземну частину рослини або виділяються у навколишнє середовище. У кореневих виділеннях рослин міститься вугільна кислота, мінеральні сполуки (кальцій, калій, фосфор).

Контрольні запитання

1.Яка роль макро- і мікроелементів у живленні рослин?

2.Як змінюється склад рослин і винос елементів живлення залежно від біологічних та інших умов вирощування культур?

3.Як проводять рослинну діагностику і використовують дані агрохімічних аналізів?

4.Як рослини поглинають елементи живлення?

140