Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemlerobstvo-Gudz.pdf
Скачиваний:
430
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Землеробство з основами ґрунтознавства і агрохімії

Фосфор може утворювати полімерні сполуки, які здатні до іонного обміну та комплексоутворення. Більшість з цих сполук розчинні у воді, піддаються гідролізу, інтенсивність якого залежить від температури ґрунту.

Метафосфат кальцію Са(РО3)2. Масова частка цитратнорозчинної фосфорної кислоти становить 60–70% Р2О5. Процес виробництва дає змогу змінювати співвідношення цитратнота водорозчинної фосфорної кислот (оптимальне співвідношення 1:1). Цитратно-розчинні сполуки в ґрунті поступово перетворюються на водорозчинні.

Метафосфат калію (КРОз)n. Масова частка фосфору становить 57–59% Р2О5, калію — 38–40% К2О. У воді практично не розчинний, а розчиняється у 2%-у розчині лимонної кислоти. Фізичні властивості добрі, не гігроскопічний, не злежується.

Введення в це добриво цинку, міді сприяє утворенню водорозчинної його форми. Ефективність метафосфату калію практично рівнозначна ефективності суміші суперфосфату і калію хлористого.

Метафосфат амонію (NH4PO 3)n. Масова частка азоту становить 17%, фосфору — 80% Р2О5. При внесенні у ґрунт відбувається гідроліз метафосфату амонію до водорозчинних сполук. Ефективність метафосфату амонію аналогічна ефективності суперфосфату.

Поліфосфат амонію (МН4)n Н2РnО3n + 1. Складається із суміші орто-, пірота поліфосфатів амонію. Масова частка азоту становить 16–17%, фосфору — 60–61% Р2О5. Малогігроскопічний, гранульований, не злежується. Високоефективний на кислих і вапнованих ґрунтах.

Пірофосфат калію К4Р2О7. Масова частка фосфору становить 37% Р2О5, калію — 49%. Фосфор із цього добрива менш інтенсивно поглинається рослинами, ніж із суперфосфату.

Вартість полі- і метафосфатів на багато більша, ніж сумішей з простих добрив.

18.5. Рідкі комплексні добрива

Застосування РКД залежить від погодних умов, часу їх внесення та вирощуваної сільськогосподарської культури. Охолодження

178

18. Мінеральні добрива

рідких добрив призводить до виділення твердої фази та утворення осаду, що утруднює їх використання.

Рідкі комплексні добрива (РКД) можна рівномірно розподіляти і точно дозувати на поверхні ґрунту, повністю механізувати процеси, які пов’язані з їх транспортуванням, внесенням, значно зменшити затрати праці.

Комплексне рідке добриво марки 10-34-0. Містить амонійні солі орто- й поліфосфорних кислот різного ступеня заміщення. Масова частка загальної фосфорної кислоти не менш як 34% Р2О5, азоту — 10%. Азот і фосфор водорозчинні. Не містить вільного аміаку. Ступінь конверсії не менш як 55%. Близько 55% фосфору від загальної його кількості перебуває у формі поліфосфатів, які підвищують розчинність поживних речовин і подовжують строк зберігання, рН-6...7. Густина 1,4 г/см3, в’язкість — не більша за 50 МПа. Виробляють РКД марки 11-37-0.

Зберігають у закритих місткостях із залізобетону, вкритих захисною плівкою. Строк зберігання влітку 3 міс., узимку — 6 міс. Улітку при зберіганні РКД поліфосфати можуть перетворюватися на ортофосфати, внаслідок чого утворюється осад, який утруднює транспортування і внесення добрив.

Технологія застосування РКД така: 1) транспортування від заводу до пристанційного складу; 2) транспортування від пристанційного складу до глибинного; 3) транспортування від глибинного складу до поля і заповнення агрегатів для внесення; 4) внесення.

Спрощення схеми транспортування від заводу до поля сприяє зменшенню затрат на застосування РКД. Вносять РКД обприскуванням поверхні поля з наступним зароблянням у ґрунт, одночасно з сівбою, у міжряддя при міжрядному обробітку і підживленні, з поливною водою. Застосовувати РКД у вітряну та туманну погоду не рекомендується.

Використовують РКД як базисний розчин, до якого добавляють сечовину, аміачну селітру, калійні добрива, мікроелементи, пестициди. Ефективність РКД та твердих добрив практично однакова на чорноземах, дерново-підзолистих, сірих опідзолених і темно-каштанових ґрунтах (табл. 29).

Вища ефективність РКД пояснюється більш рівномірним розподілом по поверхні поля, меншим поглинанням фосфору деякими ґрунтами.

179

Землеробство з основами ґрунтознавства і агрохімії

Таблиця 29

Ефективність РКД, виготовленого на основі поліфосфорної кислоти, на дерново-підзолистих ґрунтах

(за Ф. В. Янішевським)

 

Приріст від внесення, ц/га

Культура

РКД

еквівалентної суміші

 

простих добрив

 

 

Озима пшениця

10,2

10,6

Озиме жито

7,9

8,6

Ячмінь

8,0

8,2

Картопля

55,9

57,5

Суспензовані рідкі комплексні добрива (СРКД). При добавлянні до РКД суспензованих глин утворюються суспензовані рідкі комплексні добрива.

Введені в РКД глини затримують кристалізацію насичених розчинів, що дає змогу зберігати СРКД тривалий час. Їх використовують як базисні розчини для виготовлення добрив марок 12-12-12, 10-30-10, 12-25-10.

Контрольні запитання

1.Назвіть склад однокомпонентних і комплексних добрив.

2.За якими показниками характеризують азотні, фосфорні та калійні добрива?

3.Які процеси відбуваються у ґрунті при внесенні добрив?

4.Способи застосування добрив, що сприяють підвищенню їх ефективності.

5.Мета застосування інгібіторів нітрифікації.

6.Які властивості ґрунтів ураховують при внесенні добрив?

7.Агрохімічна та економічна-ефективність застосування добрив.

180