Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zemlerobstvo-Gudz.pdf
Скачиваний:
430
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

22. Система застосування добрив

росту рослин) потрібно, крім результатів агрохімічного дослідження ґрунтів, ураховувати баланс гумусу та поживних речовин у ґрунті, застосування інтенсивних технологій та комплексного агрохімічного обслуговування, зрошення, інтенсивність обробітку ґрунту і використання орних земель, можливості забруднення навколишнього середовища. План застосування добрив передбачає використання нормативу затрат на 1 т продукції із урахуванням наявної кількості поживних речовин у ґрунті, регламенту застосування азотних добрив, що спрямоване на зменшення накопичення нітратів в навколишньому середовищі і в продукції рослинництва.

При достатньому забезпеченні господарств засобами хімізації і комплексному застосуванні меліорантів та добрив для кожної сівозміни визначають, потребу в хімічній меліорації, необхідну кількість органічних і мінеральних добрив та мікроелементів.

Програмування урожаю, діагностика і управління факторами вирощування культур повинно бути єдиним, відповідати вимогам отримання оптимального урожаю доброї якості і збереженню родючості ґрунту.

Контрольні запитання

1.Що таке система і план застосування добрив?

2.Відмінності систем застосування добрив в основних зонах України.

3.Як використовують добрива для удобрення овочевих, плодових і ягідних культур?

225

Землеробство з основами ґрунтознавства і агрохімії

23. ОРГАНІЗАЦІЯ І ЕКОНОМІКА ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ

23.1. Організація агрохімічного забезпечення і обслуговування

Агрохімічне забезпечення і обслуговування є складовою частиною агрохімічного сервісу. Агрохімічний сервіс передбачає надання аграрним товаровиробникам виробничих послуг у сфері хімізації сільськогосподарського виробництва. Підприємствами агрохімічного сервісу є такі, які надають виробничі послуги виробнику аграрного продукту, але вони не є власниками виробленого продукту. Агрохімічне забезпечення і обслуговування здійснюють підприємства різних форм власності: 1) державної (агрохімічна служба) — Державний технологічний центр охорони родючості ґрунтів, державні обласні проектно-технологічні центри охорони родючості ґрунтів і якості продукції, науководослідні, проектні і навчальні установи; 2) кооперативної — Національна асоціація «Укрсільгоспхімія», ВАТ «Агрохімцентр», обласні і районні формування «Сільгоспхімія», різні об’єднання, пункти хімізації господарств, посередники.

Напрямки агрохімічного забезпечення такі: 1) проведення агрохімічних досліджень, складання агрохімічних картограм, агрохімічних паспортів поля; 2) розробка системи і планів застосування добрив, складання проектно-кошторисної документації на проведення вапнування і гіпсування, застосування добрив; 3) проведення комплексної діагностики; 4) визначення потреби у засобах хімізації; 5) державний і авторський контроль за проведенням хімічної меліорації, застосуванням добрив і пестицидів. Контроль за умовами зберігання, транспортування, застосуванням агрохімікатів з боку держави здійснює агрохімічна служба. Вона повинна контролювати якість сільськогосподарської продукції від початку її вирощування до споживання, видавати сертифікати на продукцію сільськогосподарського виробництва, виконувати арбітражні аналізи.

226

23.Організація і економіка застосування добрив

23.1.1.Державний технологічний центр охорони

родючості ґрунтів

Державний технологічний центр охорони родючості ґрунтів об’єднує державні обласні проектно-технологічні центри охорони родючості ґрунтів і якості продукції Автономної Республіки Крим та областей. Разом з науково-дослідними і проектними установами, агрохімічними лабораторіями здійснює наукове забезпечення товаровиробника. Основним завданням Державного технологічного центру охорони родючості ґрунтів є: 1) проведення державного моніторингу ґрунтів та агрохімічної паспортизації земель; 2) розроблення заходів збереження, підвищення родючості та охорона ґрунтів; 3) визначення якості продукції рослинництва, кормів і сировини; 4) розроблення рекомендацій застосування засобів хімізації; 5) визначення забруднення сільськогосподарських угідь радіонуклідами, залишковими кількостями пестицидів, важкими металами, токсичними речовинами; 6) визначення потреби товаровиробника у засобах хімізації; 7) здійснення наукового забезпечення товаровиробника; 8) наукове керівництво і науково-ме- тодичне забезпечення робіт державних обласних технологічних центрів охорони родючості ґрунтів і якості продукції. Державний технологічний центр охорони родючості ґрунтів здійснює наукове забезпечення товаровиробника і здійснює державний контроль за застосуванням засобів хімізації на землях України комерційними та іншими підприємствами та організаціями.

Наукове забезпечення передбачає вивчення стану ґрунтів, проведення агрохімічного моніторингу, паспортизацію земель, вивчення складу продукції рослинництва і кормів, визначення балансу поживних речовин і ефективності застосування засобів хімізації (хімічні меліоранти, добрива, пестициди і біологічно активні речовини), складання системи і планів застосування добрив, розробку рекомендацій використання засобів хімізації. Державний технологічний центр охорони родючості ґрунтів функціонує на базі державної власності, здійснює свою діяльність за єдиним внутрішньогосподарським планом. Держава встановлює завдання на проведення моніторингу ґрунтів, паспортизацію земель.

Агрохімічні лабораторії центрів проводять ґрунтову і рослинну діагностику для визначення запасу поживних речовин у ґрунті і необхідності внесення добрив, обґрунтування сумісного

227

Землеробство з основами ґрунтознавства і агрохімії

застосування добрив і пестицидів. Вони проводять моніторинг ґрунтів, аналізують ефективність застосування засобів хімізації, впроваджують у виробництво нові елементи технологій вирощування культур, збереження і підвищення родючості ґрунтів.

Контроль за умовами зберігання, транспортування, застосування засобів хімізації з боку держави повинна здійснювати агрохімічна служба. Агрохімічна служба повинна контролювати якість сільськогосподарської продукції від вирощування до споживання, видавати сертифікати на продукцію сільськогосподарського виробництва, виконувати арбітражні аналізи.

23.1.2. Державний обласний проектно-технологічний центр охорони родючості ґрунтів і якості продукції

Агрохімічна служба на всіх землях сільськогосподарського призначення здійснює аналітичний контроль за агрохімічним, фізико-хімічним і екологічним станом ґрунтів, їх родючістю, проводить моніторинг сільськогосподарських угідь, визначає якість продукції рослинництва і тваринництва, проводить ґрунтову і рослинну діагностику, розробляє напрямки застосування хімічної продукції, здійснює державний нагляд за використанням засобів хімізації на території України. Державні обласні проектно-техно- логічні центри охорони родючості ґрунтів і якості продукції досліджують орні землі, луки, пасовища, багаторічні насадження, корми, продукцію сільськогосподарського виробництва, добрива та інші засоби хімізації. На основі результатів агрохімічних досліджень, використання економіко-математичних моделей вони розробляють і впроваджують у виробництво стосовно до ґрунтовокліматичних, екологічних і економічних умов науково-обґрунтовані рекомендації застосування засобів хімізації, використання нових технологій вирощування сільськогосподарських культур і підвищення родючості ґрунтів, охороні довкілля, оптимізації організації праці. Державні обласні проектно-технологічні центри охорони родючості ґрунтів і якості продукції та агрохімічні лабораторії господарств, наукових та навчальних установ здатні оцінювати якість продукції рослинництва. Крім визначення макро- і мікроелементів у продукції рослинництва вони визначають вміст білка, сирого протеїну, клейковини, нітратів, каротину, клітковини, жиру, са-

228