Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник- ПДД.doc
Скачиваний:
467
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
32.03 Mб
Скачать

Відмороження

Відмороження– це ушкодження тканин, яке виникає в результаті дії низьких температур. Сприяють відмороженню метеорологічні фактори: вологість, вітер, різке зниження температури. Певну роль відіграє зниження загального опору організму, вік, наявність механічного порушення кровообігу (тісне взуття).

Відмічають чотири ступеня відмороження:

I ступіньхарактеризується зворотнім пошкодженням шкірних покривів і вираженим спазмом судин. Шкіра бліда з темно-червоними або синіми плямами. Потерпілий спочатку скаржиться на біль, потім оніміння в ділянці відмороження. Інколи в ділянці відмороження спостерігається підвищена чутливість до холоду.

II ступіньхарактеризується розвитком некротичних змін поверхневих шарів шкіри до мальпігієвого шару, внаслідок чого утворюються пухирі наповнені прозорою рідиною з геморагічним відтінком. Пухирі розміщені в зоні ураження і вкриті тонким шаром епідермісу, шкіра багряно-синювата з темно-червоними та фіолетовими плямами. Чутливість шкіри порушена протягом кількох днів.

III ступіньхарактеризується змертвінням шкіри і глибоко розташованих м‘яких тканин.

IV ступіньхарактеризуєтьсь некрозом м’яких тканин і кісток. Після появи демаркаційної лінії визначаються межі некрозу.

В перебігу захворювання виділяють дореактивний і реактивний періоди.

Дореактивний періодхарактеризується похолоданням, зблідненням шкіри і втратою чутливості в ділянці відмороження. Суб’єктивні відчуття – поколювання і легкий біль.Реактивний періодрозпочинається після зігрівання тканин, зміни залежать від ступеня відмороження. При дії холодового фактору відбувається виражений спазм периферичних судин, що викликає порушення кровообігу, яке призводить до виникнення тромбозу артеріол і венул, що погіршує живлення тканин і зумовлює некротичні зміни.

Профілактика відмороження полягає в змащуванні відкритих ділянок шкіри (обличчя, кистей рук) під час сильного морозу жиром, використання просторого і теплого взуття тощо.

Перша допомога при відмороженні полягає в тому, що потерпілого слід занести в тепле приміщення, напоїти гарячим чаєм, кавою, алкоголем, ввести серцеві засоби. Для зігрівання кінцівок потрібні їх занурити у ванну з водою при температурі 20°С, яку поволі підвищують до 40°С. Після зігрівання уражені ділянки шкіри змащують етиловим спиртом і накладають асептичну пов’язку. Якщо зробити ванночку неможливо, слід розтерти відморожені ділянки спиртом або горілкою. Не можна уражені ділянки розтирати жиром, вазеліном, снігом, який містить бруд і дрібні кристалики, оскільки шкіра травмується і інфікується. Після розтирання на уражену ділянку накладають асептичну пов’язку.

При відмороженнях I ст. після обробки ураженої ділянки призначають фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, ультрафіолетове опромінення). При II ст. – обробляють шкіру етиловим спиртом, видаляють пухирі і накладають асептичну пов’язку на 6-10 діб. Призначають фізіотерапевтичні процедури, лікувальну фізкультуру. Для профілактики інфекції призначають антибіотики. У хворих з відмороженням III ступеня видаляють міхурі, а на 5-6 добу – некротичні тканини, що сприяє більш швидкій регенерації і відшаруванням некротизованих залишків. Загоєння відбувається вторинним натягом з утворенням рубця. При IV ступені виконують некротомії, некректомії, ампутації та екзартикуляції кінцівок. В післяопераційному періоді вводять антибіотики і антикоагулянти.