Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник- ПДД.doc
Скачиваний:
467
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
32.03 Mб
Скачать

Вагітність і пологи Діагностичні ознаки вагітності

Зміни в організмі жінки, пов’язані з вагітністю, супроводжуються появою цілої низки ознак, які поділяються на сумнівні, ймовірні та вірогідні.

До сумнівних ознак вагітностівідносять нудоту, ранкове блювання, втрату апетиту, смакові примхи, зміну нюхових відчуттів (відразу до тютюнового диму, парфумів), підвищену дратівливість, сонливість, зміну настрою, збільшення живота, пігментацію шкіри, появу “рубців вагітності”, припинення менструацій, збільшення молочних залоз і виділення з них.

Ймовірними ознаками вагітностіє позитивні біологічні реакції, які ґрунтуються на виявленні молозива, пухкості та ціанозі зовнішніх статевих органів, збільшенні матки, позитивних біологічних та гормональних тестів на вагітність, зміні форми та консистенції матки при бімануальному дослідженні. Найбільш поширеними тестами для діагностики вагітності є ознака Гегара, Горвіца, імунологічні реакції Гегара, Гентера, Піскачека, Снєгірьова, Губарєва. Важливим є визначення в сечі хоріонічного гонадотропіну, який виробляється ворсинками хоріона вже в перші тижні вагітності, для чого проводять реакції на жабах-самцях (реакція Галлі-Майніні), на нестатевозрілих самках білих мишей (реакція Ашгейма-Цондека) чи на дорослих кролицях (реакція Фрідмана).

Існують одноразові тести для швидкого визначення вагітності за наявністю хоріонічного гонадотропіну у сечі жінки. Для проведення аналізу необхідно декілька мілілітрів сечі, в яку занурюють аналітичну пластинку. У разі позитивної реакції через 3-5 хвилини пластинка змінює колір.

Вірогідні ознаки вагітностіз’являються у другій половині вагітності. До них відносять промацування частин плода, його рухливість, наявність серцебиття плода.

Фізіологічні пологи

Пологи – це фізіологічний акт, який виникає в результаті складних нейрофізіологічних, обмінних і інших змін в організмі вагітної, метою якого є вигнання плоду та посліду з матки.

Перед пологами у вагітної виникає зміщення центру тяжкості допереду, внаслідок чого плечі і голова жінки дещо перехиляються дозаду, спостерігається опущення дна матки, передлягаючої частини, полегшення дихання, виділення з піхви густого тягучого слизу, вип’ячування пупка.

Важливе значення в процесі пологів мають зганяючі сили – перейми та потуги. Перейми – це скоротлива діяльність матки. Вони є мимовільними, періодичними і, часто, болючими. Проміжки між ними називають паузами. На початку пологів перейми тривають 6-10 секунд, а в кінці пологів їхня тривалість збільшується до 60 секунд, паузи між ними скорочуються.

Потуги – це скоротлива діяльність матки і одночасне приєднання до неї ритмічних скорочень м’язів черевного пресу і діафрагми. В м’язах матки виникають два процеси: скорочення кожного м’язового волокна і кожного м’язового пласту (контракція), з паралельним зміщенням пластів відносно один одного (ретракція). Вказані процеси викликають зміщення значної частини мускулатури з перешийка в тіло матки, що призводить до розтягнення її нижнього сегменту, згладжування шийки, розкриття шийкового каналу, щільного обхвату стінками матки плода і його вигнання.