Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник- ПДД.doc
Скачиваний:
467
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
32.03 Mб
Скачать

Перша допомога при гострій дихальній недостатності у дітей

Якщо причиною гострої дихальної недостатності є стороннє тіло, то слід підняти дитину за ноги і, підтримуючи її за живіт, перевернути вниз головою. Видаляти стороннє тіло з ротової порожнини пальцем небезпечно – це вимагає наявності певних навичок.

Якщо ж причиною є яке-небудь захворювання дихальних шляхів то слід провести наступні заходи.

  • забезпечити доступ свіжого повітря;

  • змочити обличчя холодною водою;

  • потягнути дитину за язик, полоскотати йому в носі;

  • дати подихати нашатирний спирт;

  • вщипнути, вколоти дитину чи поплескати її по спині;

  • покласти на спину гірчичники чи занурити ноги в відро з гарячою водою;

  • викликати лікаря і відправити дитину в лікарню.

Фебрильні судоми

Це раптові приступи скорочень поперечно-смугастих м’язів, спричинені захворюваннями з високою температурою тіла. Судоми можуть бути клонічними (раптові скорочення і розслаблення окремих груп м’язів, які призводять до швидких стереотипних рухів), тонічними (раптові тривалі скорочення м’язів, які викликають вимушене положення тіла дитини) і змішані (тоніко-клонічні або клоніко-тонічні). Приступ судом розпочинається раптово, у дитини виникає збудження, яке переходить в приступ. На час приступу дитина втрачає контакт з оточуючим середовищем.

Клонічні судоми виявляються скороченнями м’язів обличчя з поступовим переходом на м’язи тулуба і кінцівок. Шкіра обличчя синіє, пульс частий. Після закінчення приступу судом дитина засинає.

При тонічних судомах дитина закидає голову назад, не фіксує погляд, верхні кінцівки притискаються до тіла і згинаються в ліктьових суглобах, нижні кінцівки випрямляються, тулуб напружується. В момент судом дихання припиняється, пульс сповільнюється. Після закінчення приступу дитина робить глибокий і шумний вдих.

Для попередження і лікування фебрильних судом потрібно знизити температуру тіла дитини. Для цього дитину розкривають, до ділянки голови і магістральних судин прикладають міхур з льодом чи холодну воду, розтирають спину і животик горілкою, дають випити води і жарознижувальних препаратів (анальгін, парацетамол тощо). Дитина підлягає негайному огляду лікарем-педіатром.

Особливості реанімації у дітей

Реанімаційні заходи у дітей включають ті ж самі стадії та етапи, що й у дорослих. Однак, термін, впродовж якого можна надіятися на успішну реанімацію у дітей є коротшим, тому реанімаційні заходи у них потрібно починати якомога скоріше.

Для звільнення дихальних шляхів у дітей використовують наступні прийоми: очищення ротової порожнини будь-яким предметом (рушником, носовою хустинкою, бинтом, марлею), розгинанням голови в шийному відділі хребта та висуванням допереду нижньої щелепи.

При проведенні штучної вентиляції легень методом “рот до рота” чи “рот до носа” потрібно враховувати те, що у дітей різних вікових категорій є різна частота дихальних рухів в нормі. Так, у новонароджених вона становить 40 за хвилину, у шестимісячних дітей – 35, в річних – 30, в п’ятирічних – 25 і у дітей 14 років – 20. Частота вдихів реаніматора повинне дорівнювати цим показникам.

Непрямий масаж серця у дітей також має свої особливості. Дитина повинна лежати на твердій поверхні, натискування на грудну клітку проводять в нижній третині грудини строго по серединній лінії. У старших дітей компресію проводять обома руками: одну з долонь кладуть на грудину, іншу – на її тильну поверхню, для підсилення натискувань. У новонароджених і дітей до одного року непрямий масаж серця проводять долонною поверхнею першої фаланги I пальця або двома пальцями. Частота натискувань повинна відповідати віку дитини: у новонароджених – 140 за хвилину, у дітей 6 місяців – 130, у річних дітей – 120, у п’ятирічних – 100 та у дітей 10-14 років – 80-60.

Якщо в реанімаційних заходах беруть участь двоє чоловік, то один з них проводить штучну вентиляцію легень, а інший – непрямий масаж серця. При цьому один дихальний рух чергують з 4-5 натискуваннями на грудину. Якщо реанімацію проводить одна людина, то через 2 вдихи проводиться 10-12 компресій грудної клітки.

Всі діти після відновлення кровообігу і дихання повинні бути госпіталізовані в реанімаційні відділення дитячих лікарень.