Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач / Конкурс проводився у номінаціях- проза, поезія (секція літератур.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

1.2. Функції газетних заголовків

Заголовок виконує важливі функції в тексті. Основними функціями газетних заголовків є номінативна, інформативна, комунікативна, а також прагматична, що реалізує дію тексту, його цільову спрямованість. У заголовка до інформаційного повідомлення домінантною стає інформативна функція. Виконуючи інформаційно-орієнтовну роль, він є опорним пунктом, що виявляє зміст матеріалу газети.

У заголовку до публіцистичного тексту провідною завжди виявляється оцінна функція. У ньому виражається авторська позиція. Часто дослідники вважають основною прагматичну функцію, оскільки призначення заголовка полягає передусім в залученні уваги до статті, у створенні стимулу для її прочитання, що часто досягається шляхом використовування системи експресивних мовних засобів.  Крім того, можна виокремити ще й рекламно-експресивну функцію. Матеріали мають бути цікавими, інтригувати читачів і привертати увагу.

Є. О. Лазарева дослідила та експериментально довела два ефекти в читацькому сприйнятті заголовків [16, с. 47]. Ефект посиленого очікування, що виникає тоді, коли заголовок незрозумілий, але привертає увагу; й ефект обуреного очікування, коли заголовок не збігається з текстом. В обох випадках заголовки виконують експресивну та регулювальну функції за рахунок інформативної, але в обурених чи у здивованих читачів може бути непередбачена реакція на текст – від захопленого читання до відмови читати текст і негативної оцінки автора чи редакції.

Отже, заголовок формує в читача певне ставлення до події, оцінюючи її. Він переконує читача через факти (представлені в заголовку) і через авторську оцінку цих фактів. Заголовок формує в людей відповідне ставлення до громадського життя й конкретних справ, актуалізує проблеми сучасності, що є цікавими для суспільства (політичні, економічні, філософські, моральні, питання культури тощо). Впливаючи на читача, заголовок не тільки орієнтує в подіях, але й формує думку читача. У підході до заголовків, у їхньому відборі й оцінці завжди виявляється моральна позиція автора, що надає висловлюванню емоційного забарвлення.

Висновок до розділу

Заголовок допомагає скласти перший загальний прогноз про зміст публікації, визначає конфігурацію тексту номера газети. Семантично містким є такий заголовок, що здатний вміщувати значну кількість інформації, охоплювати сутність багатьох явищ, подій, фактів тощо. Саме такий заголовок може різнобічно відображати властивості явищ дійсності.

Заголовок повинен відповідати таким вимогам, як: лаконічність викладу за умови інформативної насиченості; узгодженість з основним змістом тексту; відбір мовних засобів з установкою на їхню дохідливість; відображення авторського ставлення до змісту; стилістична виразність, яка досягається шляхом використання відповідних мовних засобів: багатозначності слова, ресурсів словотворення (авторські неологізми), емоційно-експресивної лексики, поєднання рис публіцистичного стилю з рисами інших стилів (наукового, офіційно-ділового, літературно-художнього, розмовного), зумовлене різноманітністю тематики й жанрів; вживання зображувально-виразних засобів мови, наприклад, засобів стилістичного синтаксису (риторичні запитання і вигуки, повтори, інверсія, паралелізм побудови) тощо.

Формулюючи заголовки, зважають на психологічні вимоги до їхніх назв, а саме вдаються до прийомів навіювання й переконання. Заголовок виконує важливі функції: номінативну, інформативну, комунікативну, а також прагматичну, оцінну, рекламно-експресивну. Заголовки статей, що мають інформативний характер виконують переважно інформативну функцію. У заголовку до публіцистичного тексту значущою є оцінна функція. Очікуваного ефекту автор досягне лише тоді, коли, обираючи назву статті, урахує всі ці функції.