Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач / Конкурс проводився у номінаціях- проза, поезія (секція літератур.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

4.3. Найвідоміші бізнес-вумен світу та їхній вклад в історію

Найвидатнішими жінками в бізнесі, безперечно, стали Коко Шанель – французька дизайнерка, Мерлін Монро – американська модель, актриса, Хінд Харірі – 24-річна ліванська мільярдерка, Алісія та Естер Копловіц. Всі ці жінки мають колосальні статки й усе це завдяки власним зусиллям та наполегливості.

Коко Шанель була провідним французьким кутюр’є, чий модернізм, натхненний чоловічою модою й наслідуванням дорогій простоті, зробив із неї, можливо, найважливішу фігуру в історії моди ХХ століття. Шанель принесла в моду приталений жакет і маленьке чорне плаття. Вплив Коко на моду був настільки значним, що її єдину в історії моди журнал «Тайм» вніс до списку найвпливовіших людей ХХ століття. У 1912 році молода кутюр’є відкриває свій перший Будинок моди. Її вклад в історію моди неможливо оцінити, але одне можна сказати точно: Коко Шанель – жінка з великої літери(додаток 2)[8 ;18].

Мерлін Монро (її справжнє ім'я Норма Джин Мортенсен) належала до небагатої родини, не закінчивши школу вийшла заміж, але згодом розлучилася й зайнялася модельною кар’єрою. У кіно потрапила в 1947 році. Її зовнішні дані швидко перетворили її на секс-символа, і Мерлін стала мільйонеркою. За своє коротке життя ( вона прожила 36 років і померла від передозування снодійним) Мерлін знялася в небагатьох визначних фільмах,

але її наполегливість, самодосконалість і бажання бути першою зробили Монро найвідомішою жінкою ХХ століття(додаток 2)[8 ;71].

Хінд Харірі – наймолодша жінка-мільярдерка світу. Вона успадкувала своє майно від батька, але саме під її керівництвом компанії набули найбільшого розквіту. У період кризи з них не було звільнено жодного працівника і прибуток не втрачався. Харірі неодноразово була помічена на сторінках модних журналів, адже вважається стильною і гламурною штучкою (додаток 3).

Сестри Алісія та Естер Копловіц походять із дворянського роду, мають власну будівельну компанію, якою керували разом із 1989 по 1997 рік. Потім Алісія продала свою частку сестрі за 800 млн. доларів. Сама тепер займається власним інвестиційним фондом. Дохід сестер становить на двох 9 млрд. доларів. Обоє відомі своєю благодійністю, зокрема тим, що щедро жертвують на дослідження в галузі дитячої психіатрії (додаток 4)[8 ;83].

Ці жінки - мільярдерки лишній раз довели, що жінка й бізнес не просто сумісні поняття, а й те, що іноді ділова жилка в бізнес-леді пульсує краще, ніж у чоловіка. Про це свідчать не лише їхні статки, а й визнання не лише у своїй країні, а й у всьому світі. Деякі з них стали знаменитими завдяки своїй вроді як Мерлін Монро, деякі завдяки своїй оригінальності й креативності як Коко Шанель, а дехто завдяки вмінню вести бізнес і вкладати гроші не лише в «себе», а й у благодійність як сестри Копловіц.

Неважливо, яким чином вони домоглися успіху – це вже питання моралі, а важливо те, що вони довели – жінка може керувати бізнесом, чоловіками, диктувати свої правила моди, а головне, вона може й буде правити світом.