Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач / Конкурс проводився у номінаціях- проза, поезія (секція літератур.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Розділ 4 жінка в бізнесі

4.1.Перші кроки жінки в бізнесі

Бізнес – одна із найприбутковіших сфер діяльності. Жінка з'явилася у сфері бізнесу в кінці XIX – на початку XX століття. Разом із її появою в бізнесі з’явилося й нове поняття «бізнес-вумен» або «бізнес-леді». Бізнес – це гроші, великі гроші, а там, де є великі гроші, завжди є місце обману й підлості, а все, що пов’язане з ними – це великий ризик. І ось ніжна, тендітна леді «кидається» в цей бурхливий потік бруду й тепер має стати жорсткою, непохитною, корисливою, а іноді навіть безжальною, щоб змогти втриматись і вижити серед «хижих» чоловіків. Відтепер вона – це не лише берегиня сімейного вогнища, а й годувальниця. Жінка, заробляючи гроші, знаходиться на рівні з чоловіком, а отже, не залежить від нього.

З’явилась жінка, бізнес - леді ,

Чоловіки, you are ready?

Каблуки, штани і блузки,

Тепер за вами вже підгузки.

Жінки тепер і тут, і там,

І не належать більше вам.

Модель, бухгалтер, аналітик,

Або і критик, і політик,

Працюють жінки у будь-якій сфері,

Відкриті перед ними всі двері.

Поява жінки у сфері бізнесу ще раз довела, що вони нічим не гірші, а іноді навіть кращі за чоловіків і можуть вести справу більш кваліфікованіше й результативніше. Жінка, як магніт, притягує до себе успіх, головне - знати чим його привабити. Якщо бізнес-леді знають як це зробити, вони мають мільйони, успіх, повагу й захоплення чоловіків. Дехто скаржиться й не приймає сучасних бізнес-вумен, жорстких, цілеспрямованих і самовпевнених, але не слід забувати, що саме через багатовікове гноблення й знущання, вони і стали такими. Така поведінка в бізнесі – це скоріше інстинкт самозахисту, а не нападу. І тому, змальовуючи жінку-бізнесмена, найчастіше вживаються такі епітети: «самовпевнена», «рішуча», «жорстка», а іноді «стервозна». Хоча дуже часто це не відповідає дійсності.

4.2. Нові сфери діяльності

Із приходом жінки в сферу бізнесу, вона не могла не створити «своєї» сфери діяльності, тобто такої, яка б відповідала її бажанням та інтересам. Такою сферою діяльності став «модний» бізнес. Цей бізнес пов’язаний, перш за все, із розвитком моди в одязі. Саме зовнішньому вигляду жінка завжди приділяла найбільше уваги.

Для жінки утіхою мода є,

Жінка ж красою й дихає,

Любить одяг красивий, прикраси,

Не хоче належать до сірої маси.

Колір, тканина – все значення має,

На свій смак вона все обирає.

Подіум, мода – для жінки свобода,

Це її душі стихія,

Це радість найбільша і мрія.

З'явилися не лише жінки-дизайнери, котрі моделювали й шили одяг, а й манекенниці, які демонстрували цей одяг публіці на подіумі. Із появою перших манекенниць починає розвиватися модельний бізнес. Звичайно, впродовж років еталони краси й моди змінювалися, але жінки в ньому залишалися, і саме в цій сфері могли проявити всю свою суть: красу, привабливість, неповторність. На даний час еталон краси виглядає приблизно так: дівчина зростом від 175см і вище (цьому якраз і посприяло одвічне бажання зрівнятися із чоловіками), худорлява, з вагою приблизно 50 кг, з великими губами й очима. Але це зовсім не означає, що ті, хто не відповідають такому еталону, некрасиві. Сучасний бізнес моди неповторний, і безліч дизайнерів створюють одяг для «неформатних» жінок: низьких,

повних, тобто таких, якими є більшість, і ніхто не вважає їх потворними, адже краса кожної жінки індивідуальна й неповторна.

Модельний бізнес потрібно відокремлювати від «модного». Модельний бізнес – це створення модельних агентств, де працюють манекенниці, тобто ті, хто демонструє одяг на подіумі, а «модний» бізнес пов'язаний із створенням нових трендів: одягу, взуття, аксесуарів. Бізнес манекенниць розвивається в різних напрямках – не лише показ мод, а й демонстрування краси дівчат на різних конкурсах. Бізнес, пов’язаний із створенням одягу, також дуже розвинений: шиється одяг не лише для буденного життя, а й для світських заходів, костюми для кінематографу та артистів театру.

Цей, на перший погляд «жіночий» бізнес, захопив і чоловічу половину людства. Є безліч відомих чоловічих імен, пов’язаних із модою. Це видатні дизайнери: Армані, Андре Тан, Дольче, Габана. До речі, двоє останніх навіть створили власний тренд.

Отже, жінки не просто створили «свою» сферу бізнесу, а й змогли розвинути її до всесвітніх масштабів і залучити до неї чоловіків. Бізнес моди в наший час – один із найприбутковіших і найрозвинутіший у різних країнах світу.