Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 4. Фінансові ресурси підприємств. Особливості їх формування і використання в умовах ринку.

ПЛАН

Поняття фінансових ресурсів підприємств, їх місце в системі Фінансових ресурсів держави

Джерела, склад і структура фінансових ресурсів підприємств.

Основні напрями використання фінансових ресурсів підприємств.

Фінансові ресурси акціонерного товариства. Участь підприємств у випуску акцій і здійсненні операцій з іншими цінними паперами.

1. ПОНЯТТЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВ, ЇХ МІСЦЕ В СИСТЕМІ В СИСТЕМІ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ДЕРЖАВИ.

Вітчизняна економічна наука до нинішнього часу не має загальноприйнятої точки зору на визначення терміну «фінансові ресурси». Деякі автори не включають до складу фінансових ресурсів ті, що є в розпорядженні підприємств власні основні і оборотні кошти, кредити банків і інші задіяні кошти; інші автори розглядають фінансові ресурси навіть у відриві від їх власного грошового змісту. Такий підхід значно обмежує і зменшує уявлення про фінансову діяльність як держави взагалі, так і конкретного підприємства, оскільки фінансова діяльність, передусім, це управління процесом формування і використання всіх грошових фондів, які створюються для опосередкування розподільних відносин на всіх стадіях суспільного виробництва.

Щоб «сконструювати» поняття «фінансові ресурси» треба, очевидно, виходити з наступних міркувань.

По-перше, фінанси потрібно розглядати як складову частину виробничих відносин загалом.

По-друге, треба мати на увазі, що фінансові ресурси створюються і використовуються в процесі реалізації фінансових відносин (які, до речі, не можуть не включати кредитних відносин як підсистему ).

По-третє, саме поняття ресурси, звичайно, розглядається як те, що може бути використано (запаси, кошти) на певну мету. Тому коли кажуть про фінансові ресурси, то мають в веду грошові кошти, які акумулюються в фонди цільового призначення для здійснення певних витрат.

Таким чином, виходячи з даних міркувань можна дати наступне поняття фінансових ресурсів:

Фінансові ресурси централізовані і децентралізовані грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу і перерозподілу національного багатства, сукупного суспільного продукту і національного прибутку і призначені для використання відповідних задач соціально-економічного розвитку суспільства і трудових колективів окремих підприємств.

Фонди грошових коштів діляться на централізовані і децентралізовані.

До централізованих відносяться фонди грошових коштів, якими розпоряджається безпосередньо держава. До них відносять:

- держбюджет;

- бюджет соціального страхування;

- ресурси Національного Банку України і інших банків;

- ресурси ощадних кас.

Децентралізовані фінансові ресурси - це грошові кошти, які поступили в розпорядження підприємств і котрі забезпечують поточну фінансово-господарську діяльність, розширення і вдосконалення виробництва, задоволення соціальних потреб населення.

Різні децентралізовані фонди грошових коштів є організаційною формою утворення і використання фінансових ресурсів.

Класифікацію децентралізованих фондів грошових коштів можна провести за наступними ознаками:

1. По мірі децентралізації: підприємства і їх підрозділи.

2. За джерелами і методами освіти.

3. За цільовим призначенням.

За Цільовим призначенням на підприємствах виділяють наступні фонди грошових коштів:

- Статутний фонд, в який включені основні і оборотні кошти, закріплені за підприємством в момент його утворення. Подальше збільшення Статутного фонду відбувається за рахунок прибутку

- фонд оплати праці працівників підприємства;

- фонд соціального страхування, який утворюється за рахунок відрахувань від фонду оплати труда і витрачається на виплати посібників по тимчасовій непрацездатності;

- фонд споживання і фонд накопичення.

Утворення вказаних фондів є необхідною умовою здійснення господарської діяльності підприємств і організацій.

Фінансові ресурси є економічною основою для організації діяльності підприємства на принципах самофінансування., від забезпеченості фінансовими ресурсами залежать масштаби темпів розвитку товарообігу і всієї господарської діяльності.

У сучасних умовах міняється порядок формування і використання фінансових ресурсів підприємства, а також взаємовідношення підприємств з фінансовою і кредитною системою, зростає вплив чинника ризику (можливість втрати грошових коштів через непередбачені ситуації на ринку, пов'язані із зміною попиту, цін, курсів валют, позикового процента, цінних паперів і т.п.), тому зростає роль фінансів в управлінні фінансовими ресурсами підприємства.

Основні функції управління фінансовими ресурсами підприємства в умовах ринку наступні:

  • організація фінансового планування, що забезпечує економічно обгрунтоване визначення потреби підприємства в фінансових ресурсах і реалізацію найбільш ефективних інвестиційних проектів,

  • ефективне використання фінансових ресурсів на основі умілого управління оборотом основних і оборотних коштів (капіталу),

  • правильний вибір і використання раціональних джерел фінансування шляхом аналізу і оцінки альтернативних варіантів;

  • прогнозування і максимізація прибутку підприємства, визначення критичних характеристик підприємства з метою запобігання або зменшенню фінансового ризику,

  • орієнтація процесу управління фінансовими ресурсами на досягнення довгострокових цілей підприємства;

  • контроль за виконанням фінансових зобов'язань перед бюджетом, банками і іншими підприємствами і іншими кредиторами.

Таким чином, фінансові ресурси підприємства - це грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу і перерозподілу сукупного суспільного продукту і національного прибутку і використовуються зі статутною метою підприємства.