Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

6. Особливості організації фінансів сфери звертання.

Фінанси сфери звертання (торгівлі, громадського харчування, матеріально-технічного забезпечення) організовані на тих же принципах, що і фінанси загалом. У той же час в цьому процесі є і деякі особливості.

Перша група особливостей пов'язана з галузевою специфікою підприємств сфери звертання. Вони, як відомо, обслуговують таку стадію суспільного виробництва, як обмін, а підприємства матеріальної сфери виробництва опосредуют в основному стадії розподілу і перерозподілу національного прибутку.

Галузева особливість фінансів сфери звертання полягає в тому, що вони не беруть участь в створенні вартості в первинному її розподілі. Для фінансів цієї сфери характерний і особливий порядок утворення і використання прибутків.

Якщо джерелом прибутків підприємств сфери матеріального виробництва є прибуток, то на підприємствах сфери звертання таким джерелом служать торгові надбавки і націнки (в громадському харчування). Сума торгових націнок і надбавок утворює валовий прибуток підприємства. За його рахунок покриваються витрати, пов'язані з витратами по доведенню товарів до споживача.

Різниця між валовим прибутком без ПДВ і витратами складає прибуток. Отриманий прибуток розподіляється між державним бюджетом, вищестоящою організацією (при вертикальній системі управління) і підприємством сфери звертання.

Друга група особливостей витікає з форми власності.

Вони характерні для державних підприємств і підприємств торгівлі недержавних форм власності.

До підприємств недержавних форм власності відносяться:

- підприємства кооперативної торгівлі;

- акціонерні товариства;

- колективні підприємства;

- орендні підприємства;

- приватні підприємства;

- товариства з обмеженою відповідальністю і інш.

Кооперативна торгівля належить до групової форми власності.

Статутний фонд споживчої кооперації формується за рахунок грошових внесків його членів (пайовиків).

Джерела формування фінансових ресурсів споживчої кооперації мало чим відрізняються від державних підприємств.

Це - виручка від реалізації продукції, амортизаційні відрахування, кредити. До цього потрібно додати пайові і інш. внески членів кооперативу.

Третя група особливостей зумовлена галузевими особливостями в організації комерційного розрахунку. Так, в державній торгівлі, в матеріально-технічному забезпеченні значна частина оборотних коштів покривається кредитами банків.

У громадському харчування здійснюється не тільки торгівля, але і виробнича діяльність, пов'язана з виготовленням готових блюд. Тому витрати в громадському харчування включають не тільки витрати звертання, але і витрати, викликані виробництвом і організацією споживання. Джерелом відшкодування цих витрат є валовий прибуток, що утворюється за рахунок торгових надбавок з роздрібних цін і націнок на різні ціни по сировині і товарам. Націнки залежать від категорії підприємства громадського харчування.