Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Задачі і функції фінансової служби підприємства.

Основними задачами фінансових служб підприємства є:

  1. фінансування витрат на виробництво продукції, кап. вкладень і інш. витрат;

  2. виконання фінансових зобов'язань перед державним бюджетом;

  3. виконання фінансових зобов'язань перед банками, постачальниками, вищестоящими організаціями, робочими і службовцями;

  4. вишукування шляхів збільшення грошових доходів, прибутку і підвищення рентабельності;

  5. забезпечення збереження оборотних коштів і прискорення їх оборотності;

  6. здійснення контролю за ефективним використанням основних виробничих фондів і інвестицій;

  7. організація і здійснення, вдосконалення форм грошових розрахунків з постачальниками, покупцями, робочими і службовцями, вищестоящою організацією, держ. бюджетом, банками.

Фінансові служби підприємств виконують наступні функції:

По-перше, здійснюють фінансово-кредитне планування, яке включає розробку перспективних фінансових прогнозів, річного балансу прибутків і витрат з поквартальним розбиттям, доведення фінансових завдань до безпосередніх виконавців і контроль за їх виконанням, складання оперативних фін. планів.

По-друге, здійснюють розрахунки з покупцями з метою забезпечення в установлені терміни та у повному обсязі грошових переліків і виплат, належних:

- робітникам і службовцям (заробітна плата, премії, командировочний і інш. виплати). Для забезпечення на рахунку необхідної суми грошових коштів до моменту видачі зарплати фінансова служба вживає заходи по прискоренню відвантаження продукції і її оплати;

- бюджету (податки), позабюджетним і інш. централізованим фондам (відрахування).Фінансова служба складає розрахунки сум платежів і зобов'язана своєчасно надавати їх в податкову інспекцію і фінансовий відділ;

- банку проценти за кредит і заборгованість по позиках. Фінансові служби складають і оформляють документи на отримання позик, здійснюють контроль за їх цільовим використанням і своєчасним погашенням;

- вищестоящої організації в резервні і централізовані фонди;

- постачальникам і підрядчикам за відвантажені товари, надані послуги і виконані роботи.

Працівники фінансових служб перевіряють правильність оформлення відділом збуту платіжних документів на відвантажену продукцію і пред'являють їх до оплати покупцям. Вони стежать за дотриманням термінів, повнотою оплати рахунків і вживають заходів до стягнення простроченої дебіторської заборгованості.

Фінансова служба забезпечує застосування найбільш доцільних форм розрахунків з покупцями і постачальниками, сприяючих своєчасності платежів і прискоренню оборотності коштів в розрахунках.

По-третє, фінансові служби проводять економічну роботу, направлену на підвищення ефективності виробництва. Спільно з інш. відділами і службами працівники фінансових служб систематично:

1/ вдосконалюють організацію оборотних коштів, розробляють заходи по прискоренню їх оборотності (зниженню виробничих запасів, витрат по незавершеному виробництву, запасів готових виробів, недопущенню наднормативних запасів товарно-матеріальних цінностей, скороченню термінів документообігу і розрахунків);

2/ виявляють непотрібні підприємству матеріальні цінності (сировина, матеріали, запчастини, обладнання і інш.) і вживають заходи по їх реалізації;

3/ спільно зі службою маркетингу вивчають попит споживачів на продукцію, що виготовляється і на цій основі розробляють рекомендації по зняттю з виробництва неходових товарів, малорентабельних виробів і заміні їх новими, беруть участь в розробці цін на нові вироби;

4/ вивчають динаміку складу і структури основних фондів і показників їх використання, вносять пропозиції щодо збільшення фондовіддачі;

5/ розробляють систему фінансових показників в рамках внутрішньозаводського госпрозрахунку (прибуток, фондовіддача, норми запасів товарно-матеріальних цінностей, незавершеного виробництва), доводять їх до підрозділів підприємства і контролюють їх виконання;

6/ забезпечують матеріальні заохочення виробничих колективів відповідно до досягнутих результатів, виділяють кошти на витрати соціально-культурного характеру.

По-четверте, фінансові служби здійснюють контроль за виконанням довготривалих фінансових прогнозів і фінансового плану, раціональним використанням виробничих ресурсів, дотриманням фінансової дисципліни. Для цього вони контролюють:

1. Виконання графіків виробництва і відвантаження продукції, правильність оформлення платіжних документів і своєчасність надходження виручки від реалізації.

2. Виконання плану по прибутку і рентабельності з урахуванням впливу на ці якості показників цін, обсягів продукції, яка випускається, її собівартості, якості, асортименту, залишків нереалізованих виробів.

3. Своєчасність розгляду претензій покупців і причин їх відмови від оплати рахунків за відвантажену продукцію і надані послуги.

4. Дотримання відділом постачання і іншими службами встановлених термінів для перевірки і оплати рахунків постачальників, підрядних і інших організацій і обгрунтування відмови від оплати.

5. Виконання договорів матеріально-технічного постачання, своєчасності застосування до постачальників, що порушують терміни і умови постачання, фінансових санкцій.

6. Використання по цільовому призначенню власних, позикових і інших фінансових ресурсів, забезпечення збереження оборотних коштів.

7. Раціональне використання коштів, призначених для фінансування капітальних вкладень і витрат по новій технології.

8. Використання фонду заробітної плати і забезпечення необхідних ресурсів для її виплати у встановлені терміни.

9. Витрачання фондів економічного стимулювання відповідно до нових кошторисів за планом.

По-п'яте, фінансові служби аналізують фінансово-господарську діяльність підприємства шляхом систематичного аналізу бухгалтерської, статистичної і оперативної звітності для виконання причин відхилень у виконанні фінансового і кредитного плану, порушень фінансової дисципліни і прогнозування на основі аналізу результатів фінансово-господарської діяльності підприємств; розробки заходів щодо підвищення ефективності виробництва шляхом усунення виявлених недоліків, запобігання невиробничих витрат і втрат, поліпшення і використання виробничих фондів, виявлення і мобілізація внутрішньогосподарчих резервів і додаткових джерел фінансування, організації роботи по аналізу виробничої діяльності у відділах, службах, цехах, господарствах і інших структурних підрозділах і визначення впливу цієї діяльності не фінансові показники підприємства.

У залежності від розмірів підприємства і поставлених цілей перераховані функції можуть деталізуватися або розширятися.

Наприклад, інвестиційна політика може бути пов'язана не тільки із здійсненням капітальних вкладень, але і з вкладенням коштів в статутний капітал іншого підприємства або випуском власних акцій, кошти від розміщення яких повинні бути використані найкращим способом.

У здійсненні цих функцій головна роль відводиться фінансовому менеджеру, як професійному фахівцеві в області фінансів; на великих підприємствах, в акціонерних товариствах працює декілька фінансових менеджерів, кожний з яких виконує певні посадові обов'язки. Групу фінансових менеджерів очолює ведучий фінансовий менеджер, а якщо таких груп багато- головний менеджер.

Професійний рівень фінансового менеджера визначається його знаннями в області фінансів і кредиту, законодавства в області податків, банківської, біржової і фінансової діяльності, бухгалтерського обліку, умінням аналізувати баланс підприємства.

Фінансовому менеджеру необхідно уміти орієнтуватися у валютному законодавстві, працювати на фінансовому ринку.

Оскільки в західних країнах такі посадові обов'язки може виконувати тільки висококваліфікований фахівець, його труд відповідно оплачується. Звичайно фінансовий менеджер не є власником підприємства, а найманий працівник за контрактом. Фінансовий менеджер в залежності від кваліфікації і результатів своєї управлінської діяльності може отримувати не тільки заробітну плату, але і процент від прибутку.