Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 11. Фінансове планування підприємств.

ПЛАН.

  1. Значення фінансового планування і його форми.

  2. Зміст фінансового плану підприємства.

  3. Оперативне фінансове планування підприємства.

  1. Значення фінансового планування і його форми.

При переході економіки країни до ринку, потреба в фінансовому плануванні не втрачається, воно по-колишньому необхідне для забезпечення фінансовими ресурсами кругообігу фондів, досягнення високої результативності фінансово-господарської діяльності, створення умов, які забезпечують платоспроможність і фінансову стійкість підприємства.

Фінансове планування - це обов'язковий елемент управління фінансово-господарською діяльністю підприємства. Це процес наукового обгрунтування, прогнозування руху фінансових ресурсів і відповідних фінансових відносин.

Фінансове планування підприємства - це планування всіх його прибутків і напрямів витрачання грошових коштів для забезпечення розвитку підприємства.

До початку 90-х в умовах адміністративно-командної економіки кожне підприємство розробляло фінансовий план у вигляді балансу прибутків і витрат за єдиною, встановленою в централізованому порядку формою. Він обов'язково затверджувався вищестоящим органом управління.

У цей час цей порядок змінений. У умовах фінансової і господарської самостійності підприємство саме розробляє свої плани, керуючись єдиною метою - досягненням високої ефективності господарювання.

Саме тому в ході фінансового планування більше уваги приділяється більш повному виявленню внутрішніх резервів підприємства, ефективному використанню ОФ, раціональному витрачанню матеріальних, трудових і грошових ресурсів, кращій організації виробництва і т.д.

Зберігаючи свою величезну роль в нових умовах господарювання, зміст і форма вираження фінансового планування зазнали істотних змін.

Низове фінансове планування не спирається на плани економічного і соціального розвитку народного господарства країни, так як підприємства не отримують директивних вказівок “зверху".

Навіть державне замовлення, яке збереглося, втратило своє колишнє директивне значення і розглядається підприємством як одна з можливих сфер реалізації продукції ( робіт, послуг ).

В цих умовах фінансове планування повинно орієнтуватися на кон’єктуру ринку, враховувати імовірність настання певних подій (особливо в довгостроковій перспективі) і одночасно виробляти моделі поведінки підприємства при зміні ситуації з матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами.

В нових умовах фінансове планування орієнтується на реальне отримання фінансових джерел, як власних, так і залучених.

Для цього, в ході планування, заздалегідь передбачаються реальні канали придбання основних і оборотних фондів, наймі виробничого персоналу, створення йому необхідних умов роботи і задоволення соціальних запитів.

В цей час, коли колишня система галузевого планування втратила своє значення і повністю зруйнована, на більшості підприємств не приділяється належної уваги фінансовому плануванню, а планові розрахунки мають епізодичний характер. Наприклад, планування прибутку для визначення більш або менш точного розміру авансових внесків податку на прибуток. Певною мірою увага до складання фінансових планів на підприємствах ослаблена через високі темпи інфляції. Умови господарювання, що постійно міняються, нестабільність податкової системи, значний податковий прес, розрив господарських зв'язків, взаємні неплатежі роблять розрахунки фінансових показників недостовірними. Разом з тим відмова від фінансового планування рівнозначна відмові від розробки способів фінансового забезпечення поставлених задач в області розвитку підприємства.

Підприємство, яке розвивається постійно потребує фінансових ресурсів, що не завжди можна забезпечити за рахунок внутрішніх джерел, і тоді виникає необхідність залучення позикових коштів або додаткового акціонерного капіталу. Оскільки фінансове планування є завершальною стадією виробничого планування, при складанні фінансового плану необхідно вирішити головні задачі. У загальному вигляді їх можна сформулювати таким чином:

  1. Ефективне використання фінансових ресурсів, визначення найбільш раціональних напрямів інвестицій підприємства, які забезпечують найбільший прибуток.

  2. Виявлення резервів збільшення прибутку підприємства і способів їх мобілізації.

  3. Ув'язка показників господарської діяльності підприємства з фінансовими ресурсами.

  4. Обгрунтування оптимальних фінансових взаємовідносин з бюджетом і банками, а також з іншими кредиторами.

Фінансове планування при спільності свого змісту відрізняється своєю організацією, прийомами в залежності від галузі, організації управління підприємством, його розмірів, форм власності і специфіки діяльності.

Продуктом фінансового планування виступають фінансові плани, прогнози і завдання.

Фінансові плани в залежності від термінів складання діляться на перспективні, річні (поточні) і оперативних (ближнє і далеке світло автомобілів).

Перспективні фінансові плани розробляються на період від 3-х до 5 років, оскільки планові розробки на більш тривалі періоди не можуть бути достовірними.

Період дії перспективного фінансового плану залежить від загальної фінансової стратегії підприємства, економічної стабільності, можливостей прогнозування обсягів фінансових ресурсів і напрямів їх використання.

В ньому визначені найважливіші показники, пропорції і темпи розширеного виробництва.

При розробці довгострокового фінансового плану використовуються укрупнені методи розрахунків прибуткових і витратних статей, які визначаються орієнтовно у вигляді прогнозу і уточнюються в поточних планах конкретного року.

Перспективні фінансові плани розробляються великими підприємствами, об'єднаннями, концернами в основному державної і акціонерної форм власності.

Вони і служать фінансовою програмою розвитку підприємства, визначають перспективи вкладення фінансових ресурсів і обгрунтованої інвестиційної політики. Особливе значення вони мають для акціонерних товариств, так як дають можливість обгрунтувати найбільш перспективні господарські рішення з урахуванням довгострокової вигоди, передбачити оптимальне використання акціонерного капіталу.

Саме перспективні плани стають невід'ємною умовою самостійності підприємств, раціонального ведення фінансової діяльності і програмою розширення і вдосконалення діяльності підприємства. Це викликане тим, що вони менш обмежені ( в порівнянні з поточними планами ) розмірами ресурсів, дозволяють оптимізувати планові рішення, оцінювати їх ефективність виходячи з кінцевої віддачі. Вони стають заставою платоспроможності підприємств на тривалий період і забезпечують кредитні, страхові установи і самих акціонерів інформацією про рух фінансових ресурсів, передбачуваних кінцевих результатах і фінансових можливостях підприємства на перспективу.

Не випадково в розвинених країнах світу багато які фірми, корпорації складають фінансові плани на термін менше за 3-х років, щорічно уточнюючи показники, які плануються, прибутки, витрати.

Якщо намічаються великі інвестиції, реорганізація господарських процесів, корпорації розробляють перспективні додаткові плани-програми їх фінансового забезпечення. У них прогнозуються всі витрати на тривалий період (відповідно по термінах реалізації програм), а також прибутки, які можуть бути отримані від заходів, які намічаються.

У цей час основною формою управління фінансовими ресурсами підприємств є річні (поточні) плани. Річний фінансовий план - це найважливіший документ, що визначає рух фінансових ресурсів, взаємовідносини з бюджетом, кінцеві результати і розподіл прибутку. У поточному фінансовому плані деталізуються прибуткові і витратні статті, застосовуються більш точні в порівнянні з перспективним планом методи розрахунків. Поточний фінансовий план характеризує фінансові можливості на майбутній рік, тобто надходження грошових коштів і їх витрачання.

У цей час фінансовий план розробляється як розділ бізнес-плану підприємства. Бізнес-план являє собою прогноз підприємницької діяльності, розробку орієнтирів і реального плану фінансово-комерційних заходів. Бізнес-план - це приклад поєднання перспективного і поточного планування. Бізнес-план виступає в різних формах. Найбільш поширена форма бізнес-плану включає 10 розділів. 9- й розділ називається фінансова стратегія і фінансовий план.

В бізнес-плані розрізнюють 2 види фінансового планування: довгострокове і короткострокове. Основою довгострокового фінансового планування є визначення потреби в капіталі, який дозволяє здійснити вибір і терміни отримання кредитів, випуску цінних паперів, розподілити капітал на власний і позиковий. Важливе місце в фінансовій політиці господарюючого суб'єкта відводиться таким джерелам формування власних коштів, як прискорена амортизація і резервний фонд. Позикові грошові кошти прагнуть залучати в період пожвавленої кон’єктури.

Фінансовий план виявляє підприємницький потенціал. У цьому ж розділі розраховується ефективність вкладення капіталу.

Бізнес-план не є тільки фінансовим планом, він необхідний для розробки стратегії фінансування і залучення конкретного інвестора на певних умовах до участі в створенні нового підприємства або фінансування нової виробничої програми.

Як інвестор може виступати банк, інші кредитори, приватні інвестори, в т.ч. іноземні, юридичні і фізичні особи.

Складання бізнес-плану безсумнівно сприяє поліпшенню внутрішнього управління підприємством, так як він розробляється на основі постановки цілей, способів їх практичного здійснення, ув'язки фінансових, матеріальних і трудових ресурсів. Професійне складання бізнес-плану дозволить зберегти кошти інвесторів і знижує імовірність банкрутства.

Розробка фінансового плану покладена на фінансові служби підприємств, а при їх відсутності на працівників бухгалтерії. Малі підприємства, окремі підприємці, як правило, обгрунтовують лише такі важливі фінансові показники, як прибуток, розрахунки з бюджетом, витрати і т.д.

Оперативне фінансове планування це планування на більш короткі терміни часу (до 1 року).

Оперативне фінансове планування включає:

  • Складання платіжного календаря

  • Складання касового плану

  • Розрахунок потреби в короткостроковому кредиті