Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать
  1. Амортизація основних фондів.

До прийняття Закону України “Про внесення змін в Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" сума амортизаційних відрахувань включалася в ціну реалізованої продукції і після продажу продукції нагромаджувалася у вигляді амортизаційного фонду і надалі витрачалася на просте і частково розширене відтворювання основних фондів. У зв'язку з прийняттям Закону порядок нарахування амортизаційних нарахувань істотно змінився. Витікає це з визначення об'єкта оподаткування. Об'єктом є:

Прибуток = скоригований валовий доход - сума валових витрат - сума амортизаційних відрахувань

Під терміном амортизація основних фондів і нематеріальних активів розуміють поступове віднесення витрат на придбання, виготовлення і поліпшення основних фондів на зменшення скоригованого доходу підприємства в межах норм амортизаційних відрахувань.

Підлягають амортизації витрати на:

  1. придбання основних фондів і нематеріальних активів для власного виробничого використання (+ витрати на придбання племінної худоби, вирощування багаторічних насаджень до початку плодоносіння)

  2. самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб (+ витрати на виплату зарплати робітникам, які їх виготовляли)

  3. проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації і інших видів поліпшення основних фондів

  4. придбання, ремонт і модернізація легкового автотранспорту (тільки юридичні особи, основною діяльністю яких є надання платних послуг по перевезенню і прокату) для таксомоторних парків і служб прокату

  5. поліпшення якості земель, не пов'язаних з будівництвом

Однак не підлягають амортизації і враховуються у вартості продукції (відносяться на валові витрати) наступні витрати:

- придбання і відгодівля продуктивної худоби, вирощування багаторічних плодоносних насаджень

- придбання основних фондів з метою їх подальшої реалізації і навіть з метою виробництва інших основних фондів, які надалі будуть реалізовуватися

- утримання основних фондів, що знаходяться на консервації і інш.

Велике значення при визначенні суми амортизаційних відрахувань грає метод нарахування амортизації. У практиці господарювання застосовуються різні методи числення амортизаційних відрахувань: лінійний (прямого розрахунку і укрупнений), регресивний, прискореної амортизації.

При регресивному методі найбільш висока норма амортизації встановлюється на початку амортизаційного періоду, а потім вона поступово знижується.

У цей час в Україні застосовується лінійний метод і метод прискореної амортизації.

При лінійному методі сума амортизаційних відрахувань розраховується щорічно по формулі:

Б (а) х N

АВ = 100% (2)

де, Б(а) - балансова вартість кожної з груп основних фондів на кінець звітного періоду

N норма амортизації по кожній групі

АВ - річна сума амортизаційних відрахувань

Норма амортизації встановлюється фіксовано в процентах до балансової вартості кожної з груп основних фондів на кінець звітного періоду:

Група 1 - 5%

Група 2 - 25%

Група 3 - 15%

Приклад 1.

Визначити річну суму амортизаційних відрахувань по офісним меблям і термін амортизації, якщо: балансова вартість на початок періоду в минулому році становила 13.5 тис. грн., введено в минулому році основних фондів по цій групі на суму 0.22 тис. грн., вартість вибулих в минулому році 0.75 тис. грн., сума амортизаційних відрахувань 3.4 тис. грн. (нараховується амортизація 2-й рік).

Офісні меблі відносяться до 2-й групи основних фондів з нормою амортизації: N=25%. Для визначення балансової вартості на кінець звітного періоду використовуємо формулу (1). Підставивши дані значення, отримаємо: Б(а)=13.5+0.22 - 0.75 - 3.4=9.57 (тис. грн.). Використовуючи формулу (2), розрахуємо суму амортизаційних відрахувань на 2-й рік:

9.57 х 25%

АВ = 100% = 2.39(тис. грн.).

Для визначення терміну амортизації знаходимо річну суму амортизаційних відрахувань 1-го року і на неї ділимо первинну балансову вартість:

13.5 х 25%

13.5 : 100% = 4 роки.

Потрібно також зазначити, що амортизація по 1-й групі проводиться до досягнення балансової вартості кожного об'єкта 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян (1700 грн.). Залишкова вартість відноситься на валові витрати, а вартість об'єкта прирівнюється до нуля, тобто об'єкт повністю самортизований. Амортизація 2 і 3 груп проводиться до досягнення балансовою вартістю нуля. Переамортизація заборонена.

Раніше для розрахунку амортизаційних відрахувань використовувалася середньорічна вартість основних фондів з обумовленим періодом їх функціонування: так, якщо основні фонди вводилися в I кварталі, то період їх функціонування - 10 місяців, у II - 7 місяців, в III - 4 місяця і в IV - 1 місяць. Всі ці розрахунки були утрудненими, а показники - усередненими. Тепер для розрахунку амортизаційних відрахувань річна норма ділиться пропорціонально по кварталах, півріччях.

Різні господарські операції підприємств можуть збільшувати або зменшувати балансову вартість груп основних фондів:

Господарська операція

Порядок збільшення або зменшення балансової вартості

1

2

1. Придбання ОФ

Збільшується на вартість їх придбання (+страхові витрати + транспортні витрати + інш. витрати, пов'язані з придбанням сума сплаченого ПДВ (якщо підприємство не звільняється від нього)

1

2

2. Самостійне виготовлення ОФ для власних виробничих потреб

Збільшує на суму витрат, пов'язаних з їх виготовленням і введенням в експлуатацію

3. Реалізація ОФ:

  • 1- й групи

  • 2 і 3 групи

Зменшує на суму балансової вартості об'єкта. Якщо сума виручки від реалізації більше їх балансової вартості - перевищення відноситься на валові прибутки, якщо менше - на валові витрати.

Зменшує на вартість реалізації таких ОФ. Сума перевищення включається у валові прибутки, а балансова вартість прирівнюється до нуля.

  1. Ліквідація ОФ, капітальний ремонт, реконструкція або консервація за рішенням підприємства або КМ України:

  • 1- й групи

  • 2 і 3 групи

Балансова вартість прирівнюється до нуля, амортизація не нараховується. У разі зворотного введення після проведення капремонту, порядок збільшення як для ОФ, що самостійно виготовляються.

Балансова вартість не змінюється. Зворотне введення збільшує її на суму витрат, пов'язаних з введенням.

Амортизація по основних фондах, які вводяться нараховується з наступного місяця після введення, по тих, що вибувають нарахування припиняється з місяця, наступного після вибуття. Підприємства несуть відповідальність за правильність нарахування амортизаційних відрахувань відповідно до чинного законодавства.