Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 14. Фінансова санація підприємств.

ПЛАН

  1. Суть фінансової санації.

  2. Чинники, що негативно впливають на діяльність підприємства. Діагностика банкрутства. Санаційний аудит.

  3. Проведення санації підприємства при відкритті арбітражним судом процедури санації.

  4. Фінансові джерела санації підприємства.

    1. Досудова санація. Внутрішні механізми і джерела фінансової стабілізації.

    2. Зовнішні механізми і джерела досудової санації підприємства.

  5. Заходи, які проводяться при відкритті процедури санації.

1. Суть фінансової санації.

В цей час в Україні актуальним є питання фінансової неспроможності підприємств. Під неспроможністю розуміється нездатність підприємства задовольнити у встановлений термін вимоги кредиторів, в тому числі зобов'язання перед працівниками по видачі заробітної плати, виконати зобов'язання перед бюджетом і позабюджетними фондами по сплаті податків і зборів. Арбітражні суди України, останнім часом, все більше розглядають позовні заяви про збудження справ про банкрутство. Головною метою проведення справи про банкрутство є в максимальній мірі задоволення пред'явлених до боржника вимог кредиторів. Досягнути цієї мети можна двома шляхами:

  1. шляхом ліквідації підприємства-боржника, який передбачає продаж майна і розподіл виручених коштів між кредиторами;

  2. шляхом збереження підприємства-боржника і реалізації плану його санації.

Оскільки багато які з підприємств виявилися в скрутному стані тимчасово, то при проведенні фінансової санації у них є велика імовірність відновити свою платоспроможність, розрахуватися на вимоги кредиторів і продовжити свою діяльність. У Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом», який набрав чинності з 1 січня 2000 року, велика увага приділена фінансовій санації (відновленню платоспроможності) підприємств-боржників, і віддана їй пріоритетна роль при проведенні справи про банкрутство.

Санація підприємства може проводиться до початку збудження арбітражним судом справи про банкрутство і в процесі виробництва справи про банкрутство.

Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом» визначає досудову санацію, як систему заходів відносно відновлення платоспроможності боржника, які може здійснювати власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, інвестор, з метою запобігання банкрутству боржника шляхом реорганізаційний, управлінських, інвестиційних, технічних, фінансово-економічних, правових заходів відповідно до законодавства до початку збудження справи про банкрутство.

Засновники підприємства, власник майна, центральні органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень зобов'язані вживати своєчасні заходів для запобігання банкрутству підприємства. Для здійснення заходів щодо запобігання банкрутству власник майна, засновники, кредитори і інші особи можуть надати фінансову допомогу в розмірі, достатньому для погашення зобов'язань боржника перед кредиторами, зобов'язань відносно сплати податків і зборів і відновлення платоспроможності підприємства. Досудебная санація державних підприємств здійснюється за рахунок коштів державних підприємств, коштів Державного бюджету України (об'єм коштів для цієї мети щорічно встановлюється законом про Державний бюджет України) і інших джерел фінансування.

Санація цим же законом визначається як система заходів, які здійснюються в процесі виробництва справи про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкротом і його ліквідації, направлена на оздоровлення фінансово-господарського положення боржника, а також на задоволення в повному об'ємі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу і/або зміни організаційно-правової і виробничої структури боржника.

Право на звертання до арбітражного суду із заявою про збудження справи про банкрутство, згідно з Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкротом», мають боржник і кредитор. У випадку, якщо справа про банкрутство збуджується по заяві боржника, то він зобов'язаний одночасно подати і план санації підприємства. Якщо ж справа про банкрутство збуджується по заяві кредитора, то він, за свій рахунок, з метою виявлення всіх осіб, які виявлять бажання взяти участь в санації боржника, зобов'язаний подати до офіційних друкарських органів оголошення про збудження справи про банкрутство, про що суддею арбітражного суду виноситься відповідна постанова. Офіційними друкарськими органами є: газета Верховної Ради України «Голос України» і газета КМУ «Урядовий кур'єр», друкарські видання відповідної обласної ради по місцезнаходженню боржника. Фізичні і юридичні особи (інвестори), що виявили бажання взяти участь в санації боржника, повинні в місячний термін від дня опублікування оголошення про збудження справи про банкрутство подати заяву про участь в санації.

Для оздоровлення підприємства, відновлення його платоспроможності, велике значення мають фінансово-економічні заходи. У результаті проведення фінансової санації повинне бути відновлене ліквідність і платоспроможність підприємства, покриті поточні збитки, погашені грошові зобов'язання перед кредиторами, в тому числі по заробітній платі, виконані зобов'язання відносно сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), поліпшена структура оборотного капіталу і сформовані фонди фінансових ресурсів, для проведення заходів виробниче-технічного і організаційного характеру.