Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4. Фінансові взаємовідносини підприємств з комерційними банками.

В умовах сучасної економіки комерційні банки стають важливим елементом ринкової інфраструктури. Вони створюються і функціонують в формі товариств з обмеженою відповідальністю або акціонерних товариств. Їх діяльність можлива тільки при умові отримання вільного прибутку, що істотно міняє характер відносин підприємств банків, зміст послуг, які надаються, порядок кредитування. Взаємовідносини підприємств і банків тепер будуються з урахуванням взаємних інтересів і повинні приносити користь обом сторонам. Вони виникають з приводу розрахунково-касового і кредитного обслуговування підприємств, а також з появою нових послуг, характерних для ринкової економіки.

Найважливіша особливість співробітництва підприємств з комерційними банками - їх договірний характер. Ініціатива висновку договорів виходить від підприємства, воно самостійно вибирає банк для свого розрахункового касового і кредитного обслуговування. Якщо підприємство знаходиться по місцю знаходження банку, то банк зобов'язаний відкрити рахунок підприємству. Однак це при відкритті рахунків, призначених виключно для зберігання грошових коштів, а для розрахунків, підприємство вільно у виборі банку і може мати внески в одному або декількох банках. Такий порядок дає підприємству можливість, орієнтуючись на власні інтереси, вибирати банк, де організовано виконуються операції, вище культура обслуговування, ширше перелік послуг, якы надаються.

Для розрахункового обслуговування підприємство укладає з банком договір банківського рахунку, що є необхідним для організації безготівкових розрахунків. Відповідно до договору банк відкриває підприємству, як клієнту, розрахунковий і інші рахунки, зараховує на них грошові кошти, що поступають як від підприємств, так і підприємству, списує відповідні суми з рахунку підприємства за його дорученням на рахунки постачальників, кредиторів, відповідних бюджетів, позабюджетних фондів.

Банк зобов'язується приймати від підприємства-клієнта і видавати йому або за його дорученням готівку, виплачувати проценти за зберігання грошей на рахунках.

Основний рахунок підприємства як юридичної особи - розрахунковий рахунок. Підприємство має право відкрити тільки один розрахунковий рахунок або по місцю знаходження підприємства ( реєстрації ), або в іншому банку. На розрахунковий рахунок зараховується виручка від реалізації продукції, по ньому здійснюються розрахунки за зобов'язаннями підприємства. Інші рахунки - поточні, позикові, валютні - можна відкривати в будь-якій кількості в різних банках. Для відкриття валютних рахунків підприємствам банк повинен мати відповідну ліцензію.

Основні операції банків:

1. Кредитування - сама прибуткова стаття банківського бізнесу, за рахунок цього джерела формується основна частка чистого прибутку банків.

Кредитування - це метод поворотного фінансування потреб підприємства і одночасно традиційна послуга банків. У сучасних умовах господарювання принципи і підхід до питань кредитування істотно змінилися. По-перше, підприємство має право на отримання кредиту і в тому банку, де йому відкритий розрахунковий рахунок, і в будь-якому іншому банку. По-друге, кредитування підприємства проводиться на основі кредитного договору, в якому визначаються права і обов'язки підприємства-позичальника та банка з урахуванням характеру кредиту, який надається і фінансового становища підприємства, встановлюється відповідальність сторін за порушення умов договору. По-третє, якщо до проведення економічних реформ встановлювалися відомі обмеження в кредитуванні, то тепер об'єктом кредитування можуть бути будь-які потреби підприємства. Разом з тим кредит не прямує на відшкодування збитків підприємства, запасів і витрат, які не знижуються, котрі забезпечуються за рахунок власних оборотних коштів підприємства.

Об'єктами кредитування не можуть бути вироблена понадпланова продукція, що має обмежений збут, і невживані залишки товарно-матеріальних цінностей.

У залежності від характеру потреб підприємства в позикових коштах розрізнюються короткостроковий (до року), середньостроковий (від року до трьох років) і довгостроковий (від трьох до п'яти років) кредит.

Короткостроковий кредит є одним з джерел формування оборотних коштів підприємства. Він дозволяє заповнити потребу в бракуючих грошових коштах, виникаючу в процесі господарської діяльності підприємства. На термін більше за рік підприємство може отримати кредит на капітальні витрати. В цьому випадку кредит виступає джерелом позикових фінансових ресурсів підприємства, що направляються на його розвиток. Конкретні терміни визначаються виходячи з окупності витрат і нормативних термінів здійснення заходу, що кредитується.

Довгострокові позики - займають незначну питому вагу в кредитних вкладеннях в зв'язку з недостатністю ресурсів у багатьох комерційних банках, темпами інфляції.

Оскільки кредитування здійснюється банками на комерційній основі, принципами кредитування є:

- забезпеченість кредитом;

- цільовий характер;

- терміновість надання позики;

- платність і поворотність.

Вдосконалення структури кредитування можливе при умові стабілізації економічної обстановки в країні, фінансового оздоровлення народного господарства і зміцнення фінансового становища підприємства.

Все це сприяє розвитку нових форм взаємовідносин підприємства з банком, властивих ринковій економіці.

2. Факторингові операції - тобто торгово-комісійні операції, які проводяться з метою прискорити отримання постачальником платежу. Підприємства-постачальники уступають банку право вимоги платежу по платіжним документам за надані товари, виконані послуги, роботи. Банк відразу відшкодовує постачальнику частину суми, інша частина надходить на рахунок постачальника після надходження коштів від покупців.

За здійснення такої операції банк стягує плату зі свого клієнта-постачальника.

3. Лізингові операції - під ними розуміється купівля комерційними банками, на прохання підприємств, машин, обладнання, трудових коштів і передача їх в оренду цими підприємствами на певний термін.

4. Трастові операції - проводяться банками від імені і за дорученням клієнта за їх рахунок і на їх користь.

Однак, цим не вичерпується перелік послуг, що надаються банками в країнах з розвиненою ринковою економікою. У умовах жорстокої конкуренції багато банків пропонують своїм клієнтам до 300 різноманітних послуг. В Україні взаємовідношення підприємств з комерційними банками регулюються Законом України " Про банки і банківську діяльність".