Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Місце фінансів підприємств в фінансовій системі держави.

Фінанси обслуговують господарську систему суспільства і адекватно їй функціонують у вигляді фінансової системи.

Фінансова система - сукупність сфер фінансових відносин з приводу створення, розподілу, використання фондів грошових коштів. У залежності від того, створюється або не створюється національний прибуток при здійсненні певного виду діяльності, розрізнюють дві сфери - фінанси матеріального виробництва і фінанси нематеріального виробництва.

Сфера фінансів матеріального виробництва в залежності від форм власності поділяється на групи:

- фінанси державних підприємств;

- фінанси акціонерних підприємств;

- фінанси спільних підприємств;

- фінанси кооперативних підприємств;

- фінанси агропромислових комплексів;

- фінанси підприємств громадських організацій.

У свою чергу кожна група фінансів може поділятися на ланки. Наприклад, фінанси державних промислових підприємств включають в себе: фінанси державних промислових об'єднань і підприємств; фінанси радгоспів; фінанси капітального будівництва; фінанси транспорту і інші. Фінанси сфери нематеріального виробництва складаються з груп:

- державний бюджет;

- соціальне забезпечення;

- майнове і особисте страхування;

- фінанси соціально-культурних установ;

- фінанси науки;

- фінанси оборони;

- фінанси торгівлі;

- фінанси житлово-комунального господарства;

- фінанси побутового обслуговування;

- фінанси громадських організацій.

Практично кожна група фінансів ділиться на ланки. Наприклад, фінанси соціально-культурних установ поділяються на такі ланки: фінанси установ освіти, фінанси установ охорони здоров'я, фінанси установ культури і т.д.

У кожній ланці фінансів може бути різний "набір" видів фінансових відносин, яким надані форми і методи здійснення, витікаючи з специфіки відособлених сфер діяльності. Наприклад, фінанси державних промислових підприємств включають грошові відносини державних промислових підприємств з державою, грошові відносини з робітниками і службовцями, грошові відносини з іншими господарськими партнерами, грошові відносини всередині підприємства, фінансові відносини між цехами, підрозділами і іншими структурними підрозділами, грошові відносини з банками, грошові відносини з іноземними партнерами.

  1. Значення фінансів в утворенні і використанні фондів грошових коштів.

Найважливішою стороною фінансової діяльності підприємств є формування і використання різних грошових фондів. Через них здійснюється забезпечення господарської діяльності необхідними грошовими коштами, а також забезпечення розширеного відтворювання; фінансування науково-технічного прогресу; освоєння і впровадження нової техніки; економічне стимулювання; розрахунки з бюджетом, банками і т.д.

Фонд грошових коштів - це відособлена частина грошової маси, що має суворо цільове призначення. Всі фонди грошових коштів можна розділити на наступні групи:

- централізовані грошові фонди держави;

- централізовані грошові фонди органів управління;

- децентралізовані грошові фонди.

Вивчення курсу "Фінанси підприємств" передбачає розгляд децентралізованих фондів грошових коштів.

Децентралізовані фонди знаходяться в розпорядженні підприємства, їх величина залежить від результатів господарської діяльності. Класифікацію децентралізованих фондів можна провести за такими ознаками:

1) За формою власності;

2) За економічним змістом;

3) За порядком утворення і використання;

4) За цільовим призначенням.

За економічним змістом виділяють основні і оборотні фонди підприємства, по порядку утворення і використання - загальні (статутний фонд) і спеціальні (кошти надані для фінансування певних цільових заходів, використання цих фондів передбачає їх пряме витрачання), за цільовим призначенням можна виділити: фонд оплати праці, амортизаційний фонд, резервний фонд. Кінцеві фонди, що формуються на підприємстві можна розділити на фонд споживання і фонд накопичення.

Первинне формування грошових фондів при організації підприємства знаходить своє вираження в статутному фонді або статутному капіталі. За рахунок нього формуються основні і оборотні фонди.

Організація статутного капіталу, його ефективне використання, управління ним - одна з головних і найважливіших задач фінансової служби підприємства. Статутної капітал - основне джерело власних коштів підприємства. (Сума акцій, випущених в обіг - являє собою суму статутного капіталу акціонерного товариства, для державного підприємства - величину статутного фонду). Статутний капітал, як правило змінюється підприємством за результатами його роботи за рік після внесення змін в засновницькі документи. Збільшити (зменшити) статутний капітал можна за рахунок випуску в оборот додаткових акцій (або вилучення із обороту якоїсь їх кількості), а також шляхом збільшення (зменшення) номіналу старих акцій. До грошового фонду підприємства (Додаткового капіталу) відносяться: результати переоцінки основних фондів, тобто їх дооцінка; емісійний прибуток акціонерного товариства (прибуток від продажу акцій зверху їх номінальної вартості); безвідплатне отримані грошові і матеріальні цінності на виробничі цілі; асигнування з бюджету на фінансування капітальних вкладень; кошти на поповнення оборотних коштів.

Резервний фонд - це грошовий фонд підприємства, що утворюється за рахунок відрахувань від прибутку. Призначений для покриття збитків, а в акціонерних товариствах також для погашення облігацій суспільства і викупу його акцій.

Фонд накопичення - це кошти, що відраховуються з чистого прибутку підприємства і виробництва, що направляються на розвиток. Однак, одного чистого прибутку не завжди вистачає для фінансування програми розвитку виробництва. В цьому випадку на підприємстві утворюється інвестиційний фонд, що концентрує усі кошти, які направляються на розвиток виробництва, в тому числі чистий прибуток, і амортизаційний фонд, призначений для простого відтворювання основних фондів, а також залучені і позикові джерела.

В акціонерних товариствах існує поняття "акціонерний капітал", що означає суму активів суспільства за вирахуванням його боргів. Таким чином, акціонерний капітал являє собою практично суму власних коштів акціонерного товариства, який включає в себе всі вище перелічені фонди (за винятком інвестиційного), а також деякі інші.

Фонд споживання - створюється за рахунок відрахувань від чистого прибутку і прямує на виплату дивідендів (в акціонерних товариствах), одноразових допомог, матеріальної допомоги, на оплату додаткових відпусток, харчування, проїзду на транспорті і інші цілі.

Валютний фонд - формується на підприємствах, одержуючих валютну виручку від експортних операцій або на підприємствах, що купують валюту для імпортних операцій. Тільки в цьому випадку підприємствам в комерційному банку, що мають ліцензію НБУ, для проведення валютних операцій відкривається валютний рахунок.

Крім розглянутих постійних грошових фондів, підприємства періодично створюють оперативні грошові фонди.

Двічі, один раз у місяць на підприємстві формується фонд заробітної плати. Для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати підприємства вирішують ряд задач. У цих цілях на рахунку нагромаджуються необхідні грошові кошти, а при їх відсутності підприємства звертаються у банк за кредитом на виплату заробітної плати. Звичайно один раз в рік, частіше - один раз в квартал - повинен бути утворений фонд для виплати акціонерам дивідендів по акціях. (Фонд виплати дивідендів).

Періодично підприємства організують фонд платежів до бюджету різних податків. Невчасні платежі до бюджету підприємства спричиняють за собою штрафні санкції.

Крім вищезгаданих, на підприємстві створюється ряд інших фондів грошових коштів:

- для погашення кредитів банків;

- освоєння нової техніки, НДР, відрахувань вищестоящої організації.

Фонд ризику - сприяє забезпеченню фінансової стійкості підприємств, він використовується на фінансування додаткових витрат, пов'язаних з розвитком галузі, на заповнення нестачі власних оборотних коштів і т.д.

У цей час в торгівлі створюється більше за 20 цільових фондів. Призначення, джерела і порядок використання цільових фондів підприємств передбачений відповідними інструкціями, методичними вказівками, різними положеннями.