Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 2. Організація фінансової роботи на підприємстві.

ПЛАН.

  1. Основи організації фінансів підприємства.

  2. Структура фінансових служб підприємства.

  3. Задачі і функції фінансової служби підприємства.

  4. Фінансові взаємовідносини підприємств з комерційними банками.

  5. Взаємовідносини підприємств з державним бюджетом.

  6. Особливості організації фінансів сфери звертання.

1. Основи організації фінансів підприємства.

Фінансова робота - діяльність по управлінню фінансами підприємства. Фінансова робота включає планування і організацію фінансів, облік фінансових ресурсів, контроль і аналіз ефективності їх використання, регулювання прибутків і витрат, стимулювання кінцевих результатів виробництва.

Управління фінансовими відносинами здійснюється за допомогою фінансово-кредитного механізму, який являє собою сукупність форм, методів, коштів організації руху фінансових ресурсів.

Виробнича і комерційна діяльність підприємств може забезпечуватися грошовими коштами в формі самофінансування, банківського і комерційного кредиту, залучення акціонерного капіталу, бюджетного фінансування.

Самофінансування передбачає покриття поточних виробничих витрат, а також довготривалих витрат по розширеному відтворюванню і по формуванню суспільних фондів споживання за рахунок власних коштів підприємств. Найбільш ефективне фінансування забезпечується при оптимальному поєднанні власних фінансових ресурсів з кредитними, за рахунок яких задовольняється тимчасова потреба в грошах. Короткострокові кредити дають можливість поповнити оборотні кошти підприємств, що використовуються для створення необхідних запасів сировини, матеріалів, палива, запасних частин, незавершеного виробництва, готової продукції, а довгострокові кредити використовуються для довготривалої інвестиційної діяльності.

Форма бюджетного фінансування в умовах ринкової економіки втратила своє значення і застосовується в основному при інвестиціях, направлених на структурну перебудову галузей державної економіки, конверсію.

Управління фінансами базується на податковому методі розподілу фінансових ресурсів. При цьому система податків, крім фіскальних задач, покликана виконувати функцію стимулятора виробництва. Ставки податків, пільг, санкції є основним засобом планування, регулювання і контролю за господарською діяльністю підприємств будь-яких форм власності з боку держави.

2. Структура фінансових служб підприємства.

Фінансова робота на підприємстві організується і проводиться спеціальними фінансовими службами.

Самостійні фінансові відділи звичайно створюються на великих промислових підприємствах.

У їх склад входять бюро або групи:

  • планові;

  • розрахункові по касових і банківських операціях;

  • претензійні;

  • по мобілізації внутрішніх резервів і інш.

На середніх підприємствах фінансова робота ведеться об'єднаним фінансово-збутовим відділом або спеціальним працівником в складі бухгалтерії.

На малих підприємствах відповідальність за фінансові розрахунки несе головний бухгалтер.

Фінансовий відділ підприємства має право:

- контролювати інш. відділи в питаннях, пов'язаних з виконанням покладених на нього обов'язків;

- вимагати від інш. відділів надання матеріалів, необхідних для виконання цих обов'язків.

Начальник фінансового відділу підкоряється безпосередньо керівнику підприємства або його заступнику з економічних питань і разом з ними несе відповідальність за фінансове становище підприємства; збереження власних оборотних коштів; виконання планів реалізації продукції і прибутку; забезпечення ресурсами витрат, передбачених фінансовим планом; дотримання фінансової і кредитної дисципліни. Документи, що надаються керівнику або його заступникам на твердження або на підпис, пов'язані з використанням фінансових ресурсів, повинні бути узгоджені з начальником фінансового відділу і мати його візу або висновок.

Начальник фінансового відділу і його заступник можуть бути уповноважені керівником підприємства розпоряджатися грошовими коштами і підписувати грошові, кредитні документи і розрахунки з дотриманням чинного законодавства і представляти підприємство в фінансових, кредитних і інш. органах.

Структуру фінансового відділу можна представити у вигляді схеми, яка загалом відповідає змісту тієї фінансової роботи, яку необхідно виконувати на підприємстві для фінансування всіх витрат підприємства і здійснення розрахунків.

Донедавна фінансова робота на підприємстві зводилася до чисто оперативних задач, оформленню платіжних і розрахункових документів, організації розрахунків з інш. підприємствами, бюджетом, банком, робочими і службовцями. Типовим положенням про організацію фінансової роботи, яке визначало задачі і функції фінансових служб на держ. підприємстві, на фінансові відділи покладалася розробка фінансових показників в п'ятирічному фінансовому плані підприємства, оцінка проектів перспективного плану з метою прийняття більш напружених фінансових завдань і збільшення внутрішніх фінансових ресурсів підприємства, складання річних фінансових планів підприємства. Але права підприємств в області фінансового планування були формальними в умовах галузевої системи управління народним господарством.

ФІНАНСОВИЙ ВІДДІЛ

Планово-економічний відділ (бюро)

Бюро банківських і касових операцій

Розрахункове

бюро

Групи

Групи

Фінансово-кредитного планування

Оператив-не плануван-ня

Еконо-мічного аналізу

Розрахун-ків з покупця-ми

Розрахун-ків з постачаль-никами

Претен-зійна

Схема 1. Зразкова структура фінансового відділу.

П'ятирічний фінансовий план держ. підприємства визначався завданнями галузевого міністерства, річні фінансові плани, які затверджуються підприємством самостійно, проте складалися на основі контрольних цифр по обсягу продукції, яка реалізовується, номенклатурі найважливіших виробів, сумі прибутку, рентабельності, платежам до бюджету, які доводились до підприємства вищестоящими організаціями, і узгоджувалися з ними. Розподіл і використання прибутку, який знаходиться в розпорядженні підприємства, регламентувався, а в період переходу підприємств на повний госп. розрахунок - регулювалося нормативами відрахувань в фонди економічного стимулювання і лімітами кап. вкладень.

Справжньої зацікавленості в поліпшенні фінансових результатів господарювання не могло виникнути, так як значна частина амортизаційних відрахувань і прибутку вилучалася міністерствами в централізовані фонди і перерозподілялася між інш. підприємствами.

На багатьох підприємствах, що входили до складу великих об'єднань взагалі не існувало фінансових служб, а оформленням розрахункових і платіжних документів займалися одна - дві людини з числа працівників бухгалтерії.

У сучасних умовах господарювання фінансова робота набуває якісно новий зміст, що об'єктивно пов'язано із зміною відносин власності і становленням підприємств різних організаційно-правових форм, заснованих на недержавних формах власності, приватизацією державних та муніципальних підприємств, самостійністю підприємств як господарюючих суб'єктів, в тому числі і в області зовнішньоекономічної діяльності.

На малих підприємствах, товариствах з обмеженою відповідальністю з невеликими оборотами і незначною чисельністю працюючих, функції фінансиста можуть бути об'єднані з функціями бухгалтера.

У ринкових умовах господарювання найважливішими задачами фінансових служб є не тільки виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, постачальниками, працівниками підприємства, всіх інших фінансових зобов'язань, організація розрахунків, контроль за використанням власних і позикових коштів, але і організація фінансового менеджменту, яка включає всі перераховані задачі і містить якісно нові.

Фінансовий менеджмент – це організація управління фінансовими потоками з метою найбільш ефективного використання власного і залученого капіталу і отримання максимального прибутку.

Фінансовий менеджмент передбачає розробку певної фінансової стратегії і тактики на основі аналізу фінансової звітності за допомогою системи показників і прогнозування прибутків в залежності від зміни структури активів і пасивів підприємства. Абсолютно очевидно, що це міняє колишні уявлення про структуру фінансової служби і її місце в системі управління підприємством.

Апарат управління підприємством стає найважливішою частиною загального апарату управління господарюючого суб'єкта.

На великих підприємствах може бути створена фінансова дирекція на чолі з фінансовим директором або головним фінансовим менеджером. Вона утворюється за рішенням правління акціонерного товариства або дирекції підприємства.

Фінансова дирекція має структуру, яка залежить від характеру господарюючої діяльності, організаційно-правової форми господарюючого суб'єкта. Підрозділами фінансової дирекції є, наприклад, фінансовий відділ, планово-економічний відділ, бухгалтерія, бюро або сектор економічного аналізу, відділ валютних операцій і інш.

Структура, функції і відповідальність всіх підрозділів, їх взаємовідносини з інш. ланками управління повинні бути визначені Положенням про фінансову дирекцію.