Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

4. Фінансові ресурси акціонерного товариства. Участь підприємств в випуску акцій і здійсненні операцій з іншими цінними паперами.

Джерела утворення фінансових ресурсів акціонерних товариств можна розділити на дві групи - внутрішні і зовнішні.

Зовнішні - передбачають надходження коштів ззовні, тобто фінансові ресурси не є безпосередньо результатом господарської діяльності підприємства і не утворюються в процесі цієї діяльності (фінансовий ринок і бюджети різних рівнів). Однак показники фінансово-господарської діяльності підприємства, безумовно, впливають на можливість і повноту залучення зовнішніх фінансових ресурсів.

Кошти бюджетів можуть надаватися АТ в рамках конкретних цільових програм, але не для дотування збитків. Наприклад, для АТ «Авто ВАЗ», яке здійснює програму організації виробництва сімейства нових легкових автомобілів передбачена державна підтримка шляхом бюджетних асигнувань в розмірі імпортного мита, що сплачується на сировину, матеріали, вироби, які комплектують, прилади і обладнання, що придбаються. Надані суми підлягають поверненню до бюджету в 1997-2000 р.р. рівними частками і відповідною індексацією по курсу рубля на момент їх сплати.

На фінансовому ринку засоби мобілізуються шляхом випуску цінних паперів (акцій, облігацій) і отримання кредитів банків і інших кредиторів (юридичних осіб).

Кредитні ресурси надаються (крім облігаційних позик) на умовах платності, терміновості поворотності. Умови надання кредиту в цей час не завжди відповідають можливостям підприємства їх погасити. Значно більше можливостей для маневру при мобілізації ресурсів на ринку надає випуск цінних паперів. При цьому випуск акцій збільшує статутний капітал суспільства, розширює число акціонерів, а кошти, отримані від продажу акцій, стають власними коштами АТ. Облігації на відміну від акцій випускаються на невизначений термін, їх вартість повинна бути погашена, тому фінансові ресурси, які мобілізуються за допомогою випуску облігацій, є позиковими.

Кошти, які отримуються внаслідок розміщення цінних паперів, отримують також не безкоштовно. Випуск акцій і облігацій є досить дорогим способом залученні ресурсів.

1. Витрати при державній реєстрації цінних паперів. При подачі заяви на реєстрацію емітент сплачує податок на операції з цінними паперами у вигляді збору за реєстрацію проспекту емісії - 0,5% від номінальної суми емісії. У разі відмови в реєстрації податок не повертається. При повторному наданні на реєстрацію документів податок стягується також повторно. Надалі, коли емісія дозволена і зареєстрована, при продажу цінних паперів першим власникам емітент не сплачує податок на операції з цінними паперами.

2. Друкування бланків акцій і облігацій у відповідність з вимогами, що пред'являються.

3. Якщо АТ залучає до випуску акцій посередника, то йому сплачується гонорар за весь комплекс робіт - від аналізу і оцінки фінансово-економічного стану підприємства-емітента до безпосереднього розміщення цінних паперів серед інвесторів. Так, в західних країнах це становить 3-7% загальної виручки від продажу акцій, при малих об'ємах емісії - 10%, від продажу облігацій - 0,5-1,5%, а при продажу високоприбуткових 3-3,5%. Дані ці постійно заміняються у відповідність з вимогами ринку.

4. Виплата власникам акцій прибутків по випущеним цінним паперам. До числа зовнішніх фінансових ресурсів можна віднести емісійний прибуток, що отримується АООТ при розміщенні цінних паперів, в розмірі перевищення ціни паперу в порівнянні з її номінальної, вартістю. Емісійний прибуток від продажу акцій враховується окремо як резервний капітал.

Внутрішні фінансові ресурси акціонерного товариства формуються в процесі його господарської діяльності, а величина ресурсів залежить від масштабів і результатів цієї діяльності. До них відносяться амортизаційні відрахування і прибуток.