Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій В.Я., Погорілко В.Ф., Тодика Ю.М. 1999 -....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 4. Основні функції Конституції України

7 Соціальне призначення Конституції України, її місце і роль у правовій систе України означені в її функціях — основних напрямах впливу на суспільні відносин в яких знаходять своє'відображення її сутність, завдання і цілі.

Функції Конституції відображають найголовніші шляхи її впливу на розвиті держави і суспільства в сучасних умовах національного відродження Україн Функції охоплюють і фактично поширюються на всі ті сфери суспільних відноси які врегульовані Конституцією і охоплюються її змістом.

Види функцій Конституції визначають залежно від різних критеріїв і підстав, можна пов'язувати з функціями держави. Багато спільного функції конституї мають з функціями права. У цілому ряді випадків функції конституції виводять функцій держави і права одночасно. Система таких конституційних функцій бу, достатньо змістовна, але в той же час різноманітна — від соціальної функції} регулятивної, від ідеологічної до правоохоронної. Широке коло найголовніші суспільних відносин, що знайшли своє закріплення в Конституції України, обумо люють і досить широке коло відповідних функцій.

Для оптимізації їх вивчення і розуміння конституційні функції можна поділяти І основі певних ознак нарізні види (групи): за сферою дії — внутрішні і зовнішні;: значенням — основні і додаткові, які є складовими елементами основних; за сфер; ми суспільних відносин, яких вони стосуються, — економічні, політичні, екологічї культурні тощо; за часом дії — постійні і тимчасові функції. Залежно від суспільної призначення конституції та засобів його реалізації визначають соціальні функції, яі поділяють, у свою чергу, на юридичні та політичні. Ці функції порівняно одноріді і цілеспрямовані. Так, у юридичній функції знаходять своє вираження (втіленю конституційні основи права і правової системи в цілому. У політичній функи відображаються конституційні основи політики та політичної системи. _Юридична функція Конституції України полягає в тому, що вона^ основни: законом країни) який має найвищу юридичну силу і є головним джерелом права всієї правової системи України. Зміст і цілеспрямованість юридичної функції об) мовлені насамперед предметом конституційного регулювання суспільних відносні які складають такі визначальні явища і категорії, як народний і державни суверенітет, правовий статус людини і громадянина тощо.

До юридичної (правової) функції Конституції України відносять установчу регулятивну, системотворчу, правоохоронну функції та деякі інші. "

Установча функція Конституції України полягає в тому, що в ній^найшли, сво закріплення^найважливіші політичні та соціально-економічні інститути^ержави т суспільства. Прикладом установчого характеру може бути закріплення в Конституц: України існування таких інститутів, як Уповноважений Верховної Ради України прав людини (ст. 85), Вищої ради юстиції (ст. 131), Конституційного Суду Україні (розділ XII) та ряд інших.

48

Роль і значення цієї функції Конституції полягає в тому, що на конституційному рівні визначаються і закріплюються в конституційних нормах основоположні суспільні відносини, які в цілому складають основу для подальшого розвитку законодавства, держави та громадянського суспільства.

Це положення визначено у ст. 8 Конституції України, яка визнає дію верховенства права і найвищу юридичну силу Конституції України, на основі якої повинні прийматися закони та інші нормативно-правові акти і відповідати їй.

Сутність регулятивної функції Конституції України полягає в закріпленні в її нормах сталих суспільних відносин і гарантій їх дотримання (статична функція) та визначення тих суспільних відносин, які перебувають на етапі свого розвитку (динамічна функція).

Сутність і значення правоохоронної функції Конституції України полягає в тому, що вона передбачає вимоги щодо забезпечення виконання і реалізацїГїї Норм і інститутів. Механізм правоохоронної функції включає як організаційно-правові форми (діяльність Конституційного Суду України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини), так і застосування конституційних санкцій: усунення з поста Президента України через процедуру імпічменту, відкликання, припинення повноважень депутатів та органів державної влади (недовіра Кабінету Міністрів України) тощо.

Політична функція Конституції України полягає в тому, що вона визначає належність влади в країні народу, основи державного і суспільного устрою, внутрішньої і зовнішньої політики тощо. У Конституції України визначаються основні форми здійснення народовладдя — вибори і референдуми, місцеве самоврядування тощо.

Водночас юридичною і політичною не вичерпується система функцій Конституції України як Основного Закону країни і соціально-культурного явища сучасного суспільства, їй притаманні також економічна, ідеологічна, інформаційна, педагогічно-виховна та інші функції, які всебічно характеризують її соціальне призначення, місце і роль у сучасному українському суспільстві.