Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій В.Я., Погорілко В.Ф., Тодика Ю.М. 1999 -....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 5. Органи, що вирішують питання громадянства України, та порядок вирішення цих питань

Для кожної людини як набуття, так і припинення її громадянства Укра'іни м наслідком істотні зміни у її правовому становищі.

Значимість цих питань для людини і держави обумовлює потребу детальн регламентації у законодавстві самого порядку їхнього розгляду і вирішення.

Основні засади правового регулювання порядку вирішення питань громадянст визначені в Конституції України. Усебічна й детальна регламентація цих питаї здійснюється у Законі «Про громадянство України» та в інших нормативних акт України.

Вирішення всього комплексу питань, пов'язаних із проблемами громадянст України, віднесено законодавством до компетенції відповідних органів держави Президента України, Міністерства внутрішніх справ України та підпорядковані йому органів, Міністерства закордонних справ України, дипломатичних предста ництв та консульських установ України за кордоном.

Істотне значення для кожної людини і держави інституту громадянства обум вило необхідність встановити порядок, за яким прийняття рішень у питаннях гр мадянства віднесено до повноважень глави нашої держави — Президента Україн Саме Президент України згідно з Конституцією та Законом «Про громадянст] України» (ст. 28) приймає рішення про: 1) прийняття до громадянства Україн

122

2) припинення громадянства України. Отже, прийняття рішень у питаннях громадянства становить прерогативу глави держави. Тому заяви про вирішення питань щодо громадянства подаються громадянами України, іноземними громадянами та особами без громадянства на ім'я Президента України (ст. 34 Закону). Особи, які постійно проживають в Україні, подають такі заяви через органи внутрішніх справ України. Відповідні органи внутрішніх справ приймають такі заяви, і разом з необхідними документами надсилають на розгляд Президента України. Заяви з питань громадянства України від осіб, які постійно проживають за кордоном, приймають Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва і консульські установи України за кордоном і разом з необхідними документами надсилають на розгляд Президента України (ст. 29, ЗО, 31 Закону). Відповідно до Закону для попереднього розгляду питань громадянства Президент України утворює Комісію з питань громадянства (ст. 35). Така Комісія утворюється на строк повноважень Президента України, її склад затверджується Указом Президента.

Зараз в Україні діє Комісія з.питань громадянства при Президентові, утворена 1994р. її склад затверджено Указом Президента України від 9 грудня 1994 р. До складу Комісії входять 11 осіб. Членами Комісії є: представники Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, відомств, народні депутати, представники громадськості.

Розглядаючи заяви і подання з питань громадянства, Комісія всебічно оцінює доводи заявника, зміст подання, висновки державних органів, інші документи, що подані з конкретної справи. Комісія має право вимагати у справі, що знаходиться у її провадженні, матеріали, документи від відповідних державних органів і об'єднань громадян, які мають подати необхідну інформацію у встановлений Комісією строк, утому числі про можливість працевлаштування, житлового та іншого забезпечення заявника в Україні. Комісія вносить на розгляд Президента України пропозиції щодо кожної заяви або подання, а також висновки щодо дотримання вимог прийняття до громадянства України, які передбачені у статті 16 Закону «Про громадянство України». Рішення Комісії оформляється протоколом, що підписується всіма членами Комісії, які брали участь у засіданні (ст. 35).

Відповідно до ст. 29 та 33 Закону «Про громадянство України», питання, що стосується визначення належності осіб, які проживають на території України, до громадянства України, віднесено до компетенції Міністерства внутрішніх справ України і підпорядкованих йому органів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі. Зазначені органи здійснюють також інші повноваження щодо вирішення питань громадянства України. Вони згідно зі ст. 29 Закону готують подання про втрату громадянства України особами, які постійно проживають на території України, а також реєструють припинення громадянства України особами, які постійно проживають в Україні. Ці ж питання щодо осіб, які постійно проживають за межами України, вирішують згідно зі ст. ЗО та 33 Закону Міністерство закордонних справ України, дипломатичні представництва і консульські установи України.

У Законі «Про громадянство України» детально регламентується порядок вирішення питань громадянства, процедура розгляду заяв і подань з питань грома-

123

дянства, встановлено перелік документів, наявність яких необхідна при їх вирії ні. Строк розгляду заяви або подання з питань громадянства не повинен, згід ст. 36 Закону, перевищувати одного року.

Повторні заяви з питань громадянства розглядаються, як правило, по закінч одного року після попереднього рішення з цього питання.

У разі виникнення істотних обставин, які не були і не могли бути відомі заяви повторні заяви можуть бути розглянуті і раніше.

Після попереднього розгляду заяв і подань з питань громадянства Комісією Президентові, вона передає всі матеріали конкретної справи разом зі свс пропозиціями на розгляд і вирішення Президента України. На основі розп матеріалів за справою Президент приймає остаточне рішення і видає відповід правовий акт.

З питань громадянства Президент України видає укази (ст. 36). Зміни в громал стві настають у день видання указу Президентом України, якщо указом не встан лено інше. У законодавстві України визначено порядок виконання прийнятих П зидентом України рішень у питаннях громадянства. Виконання таких рішень щ< осіб, які постійно проживають в Україні, покладається на Міністерство внутріш справ України та підпорядковані йому органи в Автономній Республіці Крі областях, містах Києві і Севастополі та на відділи реєстрації актів громадянські стану місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування. С: совно ж осіб, які постійно проживають за кордоном, виконання рішень Президе* покладається на Міністерство закордонних справ України, дипломатичні предст; ництва і консульські установи України за кордоном.

Здійснення контролю за виконанням рішень з питань громадянства покладаєть на Комісію з питань громадянства при Президентові України (ст. 37 та 39 Закону),

Відповідно до ст. 41 Закону про громадянство відмова у прийнятті заяв з питаї громадянства та інші дії посадових осіб щодо порядку розгляду справ п[ громадянство і виконання рішень з цих питань можуть бути оскаржені до суду встановленому законом порядку.

Рішення з питань громадянства, прийняті Президентом України, можуть буї розглянуті на відповідність їх Конституції України Конституційним Судом Україн за конституційним поданням суб'єктів права на конституційне подання. Таким суб'єктами є не менш як сорок п'ять народних депутатів України, Верховний Су України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рад Автономної Республіки Крим (ст. 40).

Таким чином, викладене свідчить, що серед інститутів конституційного праві України громадянство України є одним із найважливіших правових інститутів.) нормах законодавства України, що регулюють цей інститут, в цілому відображев положення міжнародних документів з питань громадянства, враховано позитивнії! досвід законодавчого регулювання аналогічних питань в інших країнах.

Встановлене Конституцією України і Законом про громадянство право на громадянство визнається одним із невід'ємних прав людини.

124

РОЗДІЛ VI

КОНСТИТУЦІЙНІ ПРАВА, СВОБОДИ І ОБОВ'ЯЗКИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА