Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій В.Я., Погорілко В.Ф., Тодика Ю.М. 1999 -....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 3. Правовий статус

адміністративно-територіальних одиниць. Спеціальний статус міст Києва і Севастополя

Конституцією і законами України передбачається можливість встановлення спеціального правового статусу, крім Автономної Республіки Крим, ще й для окремих адміністративно-територіальних одиниць, зокрема для міст Києва та Севастополя, а також визначати режим певних територій чи зон.

Це зумовлено особливостями історичного, економічного, культурного, національного, географічного чи іншого розвитку певних міст, областей, районів, регіонів або обумовлюється впливом природних явищ чи техногенних аварій та катастроф (наприклад, встановлено правовий режим територій, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи 1986 р.).

341

У переважній більшості випадків правовий статус таких адміністративно-територіальних одиниць та територій визначається спеціальними законодавчими актами.

Наприклад, Конституцією України (ст. 133) встановлено, що міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.

У відповідності з Конституцією України прийнято Закон України «Про столицю України — місто-герой Київ» від 15 січня 1999 р., яким визначено спеціальний статус міста Києва як столиці України, функції, повноваження й особливості здійснення в Києві місцевого самоврядування і державної виконавчої влади.

Як столиця України (ст. 20 Конституції України) місто Київ є: по-перше, політичним та адміністративним центром держави, а також духовним, культурним, історичним та науково-освітнім центром України; по-друге, Київ є місцем розташування резиденції глави держави, парламенту та інших центральних органів державної, виконавчої та судової влади, а також місцем розташування дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій; по-третє, місто Київ є місцем розташування Київської обласної ради та Київської обласної державної адміністрації та їх органів, а також місцем розташування відповідних органів виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Такий особливий столичний статус міста Києва передбачає надання місцевим органам самоврядування й органам виконавчої влади додаткових повноважень, які забезпечують здійснення у відповідності з законодавством столичних функцій. До таких функцій віднесено:

створення належних умов для діяльності у місті вищих і центральних органів державної влади, офіційних представництв іноземних держав і міжнародних організацій;

вирішення питань про розміщення нових центральних органів, що утворюються вищими органами державної влади;

надання на договірних засадах комунальних, інженерних, соціально-культурних та інших послуг державним та іншим органам, які розміщені у місті Києві;

здійснення заходів щодо збереження та відновлення пам'яток історії культури, релігії, архітектури та містобудування, заповідних та природних зон і ландшафтів, що мають національне значення, та ряд інших функцій, що визначаються законодавством Укра'їни (ст. 4 Закону «Про столицю України — місто-герой Київ»).

Систему адміністративно-територіального устрою міста Києва складають райони у місті, а межі міста Києва визначає Верховна Рада України.

У законодавчому акті про столичний статус міста Києва визначено систему місцевого самоврядування, основні форми його здійснення, функції і повноваження посадових осіб та органів місцевого самоврядування, виконавчої влади.

Система місцевого самоврядування у місті Києві включає:

1) територіальну громаду міста Києва, статут якої затверджує Київська міська рада та реєструє Міністерство юстиції України;

2) Київського міського голову, який обирається шляхом прямих виборів;

3) Київську міську раду та її виконавчий орган;

4) районні в місті Києві ради та їх виконавчі органи;

342

5) органи самоорганізації населення.

Дорадчим органом Київської міської ради є Президія, до якої входять міський голова, його заступник по роботі в раді, голови постійних комісій ради та уповноважені представники депутатських груп і фракцій.

Крім того, Київська міська рада утворює секретаріат ради, який здійснює організаційне, правове, інформаційне та інше забезпечення діяльності ради, її органів та депутатів. Очолює секретаріат за посадою заступник міського голови — секретар міської ради, який обирається радою з числа її депутатів.

Загальний порядок формування та повноваження міської, районних у місті рад визначаються Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а особливості передбачаються в законодавчому акті про статус міста Києва.

Зокрема, цим законом встановлено (ст. 15), що голова, заступник голови районної у місті Києві ради обираються відповідною радою з числа її депутатів у межах строку повноважень ради таємним голосуванням.

Поряд із загальними повноваженнями, які встановлені для міських рад і голів у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом про статус міста Києва, визначені додаткові повноваження Київського міського голови (ст. 17), додаткові права Київської міської ради, пов'язані із здійсненням містом Києвом столичних функцій (ст. 22), а також визна-чена матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування (ст. 18-19 Закону).

Важливе значення для здійснення містом Києвом столичних функцій мають державні гарантії місцевого самоврядування, його органів і посадових осіб, які визначаються в законодавчому порядку.

На державу покладено обов'язок забезпечувати здійснення столичних функцій шляхом:

1) виділення у Державному бюджеті України окремим рядком фінансування на здійснення містом Києвом столичних функцій та затвердження стабільних бюджетних показників;

2) надання субвенцій та виділення необхідних ресурсів для виконання програм, проектів та інших витрат;

3) передачі до комунальної власності територіальної громади міста Києва майна підприємств та інших об'єктів державної власності, які розташовані в місті Києві, та ряд інших гарантій матеріального характеру і в галузі телекомунікацій.

У законодавстві встановлені також особливості взаємодії органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у місті Києві з іншими органами влади, підприємствами та представництвами, а також передбачена відповідальність органів і посадових осіб місцевого самоврядування та органів виконавчої влади за наслідки своєї діяльності (бездіяльності).

Що стосується спеціального статусу міста Севастополя, то у відповідності з Конституцією України (ст. 133) він визначається законом, проект якого знаходиться на розгляді у Верховній Раді України. Крім того, Законом України «Про Автономну Республіку Крим» від 17 березня 1995 р. передбачено, що місто Севастополь є адміністративно-територіальною одиницею загальнодержавного підпорядкування і не входить до складу Автономної Республіки Крим (ст. 5). Його статус визначається законами України.

343

У той же час місто Севастополь знаходиться на території Автономної Республіки Крим, і відповідно до Конституції Автономної Республіки Крим 1998 р. при Верховній Раді АРК може створюватися і функціонувати Представництво міста Севастополя (ст. 7).