Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій В.Я., Погорілко В.Ф., Тодика Ю.М. 1999 -....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 5. Економічні права і свободи людини і громадянина

Ця група прав і свобод людини та громадянина невід'ємна від громадянсьі (особистих) та політичних прав, які взаємопов'язані і становлять у сукупне основу конституційно-правового статусу людини та громадянина. Специфікаці полягає в тому, що вони передбачають можливість кожного забезпечити с життєві потреби в економічній, соціальній та культурній сферах. Саме в цих пра і свободах закладена реалізація змісту соціальної і правової держави, яка залежі від економічного розвитку і матеріальних можливостей у кожній країні.

Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права 1966 р. передба обов'язок держав вживати у максимальних межах наявних ресурсів заходи І поступового забезпечення передбачених у цьому акті прав і свобод.

Одним із найважливіших видів прав і свобод людини і громадянина, які знанії закріплення в Конституції України, є економічні права. Ці права стосуються пе важно сфери економічних (майнових) суспільних відносин. До економічних пр насамперед, відносяться право володіти, користуватися і розпоряджатися сво власністю (право на приватну власність) та право на користування об'єктами пр; державної та комунальної власності (право на публічну власність, ст. 41), право підприємницьку діяльність (ст. 42).

1. Право приватної власності та на результати своєї інтелектуальної І творчої діяльності. Конституцією України (ст. 41) передбачене право кожн< володіти, користуватись і розпоряджатися своєю власністю як майнового характе так і результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Конституційним правом громадян є право користування об'єктами державної комунальної власності для задоволення своїх потреб. Порядок такого користуваи регулюється законодавчими актами, зокрема Цивільним кодексом України, ЗаІ ном України «Про власність» та низкою інших правових актів. Але більшою мірі право власності стосується права приватної власності, яке вперше було закріплен Конституції України 1996 р. як непорушне. Набувається право приватної власносі встановленому законом порядку. Прикладом цього може бути Земельний код< України, який регулює надання землі у приватну власність громадянам України.

Конституційною гарантією права приватної власності є заборона протизаконне її позбавлення. Лише як виняток примусове відчуження об'єктів права приваті власності може бути застосоване з мотивів суспільної необхідності на підставі порядку, встановленому законом, а також за умови попереднього і повного відші дування їх вартості. Таке відчуження допускається лише в умовах воєнного надзвичайного стану.

Що стосується конфіскації майна, то вона може бути застосована виключно рішенням суду у встановлених законом випадках, обсязі і порядку.

Загальною при використанні власності є вимога не завдати шкоди праве свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, не погіршувати екологіч ситуацію і природні якості землі.

2. Право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, передбаче ст. 42 Конституції України. У взаємозв'язку з правом приватної власності свобс підприємницької діяльності складають правову основу ринкової економіки. П:

138

иємницька діяльність, включаючи і право на ЇЇ здійснення, регулюється законами раїни «Про власність», «Про підприємництво», «Про підприємства в Україні» та кою інших законодавчих актів. У ряді випадків право на заняття підприємницькою діяльністю обмежується це для окремих категорій осіб: депутатів, посадових осіб органів державної влади органів місцевого самоврядування, і Крім того, держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності, допускаються неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна кон-нція, а також зловживання монопольним становищем на ринку (ст. 42 Консти-ЇУкраіни). Види і межі монополій визначаються законом, кріплюючи право на підприємницьку діяльність, Конституція України (ст. 42) яовлює обов'язок держави здійснювати контроль за якістю і безпечністю про-ї та усіх видів послуг і робіт, захищати права споживачів, сприяти діяльності їх омадських організацій. Більш детально захист цих прав регулюється в Законі України «Про захист прав споживачів».

3. Право користуватися об'єктами публічної (суспільної) власності перед-Ічено Конституцією України, згідно зі ст. 41 якої громадяни можуть користуватися 5'єктами державної та комунальної власності для задоволення своїх потреб цповідно до закону. Користуватися такими об'єктами громадяни можуть у .ереважній більшості випадків безоплатно. Це стосується, насамперед, користування природних ресурсів та об'єктів загальнодержавної власності: водні ресурси, жлинний світ, шляхи та місця загального відпочинку, заклади освіти, охорони здоров'я тощо. Водночас у ряді випадків громадяни можуть користуватися окремими об'єктами державної та комунальної власності за плату тимчасово чи на умовах оренди цього майна на певний строк. Умови такого користування визначаються як на законодавчому рівні, наприклад у Законі України «Про плату за землю», так і в інших нормативно-правових актах.