Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тацій В.Я., Погорілко В.Ф., Тодика Ю.М. 1999 -....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.44 Mб
Скачать

§ 1. Поняття конституційно-правового статусу людини і громадянина

У сучасній Конституції України особливе значення відведено закріпленню місця і лі людини в суспільстві й державі.

Принципово новим положенням у конституційній практиці України є визнання 'Іоритету прав і свобод людини щодо державних та інших інтересів. Людина, її :ття і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнані найвищою иіальною цінністю (ст. З Конституції України). Крім того, права і свободи людини, арантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави, а забезпечення прав -обод людини — її головний обов'язок.

Закріплення цих найважливіших положень у загальних засадах конституційного рою України, а також розміщення в спеціально присвяченому правам людини тому розділі Конституції України майже третини статей від загальної їх кількості, лчить про достатньо високий рівень визнання і формування конституційного гусу людини та громадянина в Україні.

Іей статус охоплює тільки конституційні норми. Він становить основу більш пьного правового статусу людини, який визначається значною кількістю норм іііх галузей українського права.

ой/іке час треба зазначити, що конституційний статус людини не вичерпує І змісту основ правового статусу людини. Доповнення конституційного ста-найважливішими положеннями низки інших правових актів конституційного

Іонодавства дозволяє сформувати його як один із найголовніших інститутів кон-

ційного права.

Конституційно-правовий статус людини і громадянина — це визначені Консти-цією України та іншими правовими актами конституційного права місце, поло-

ня і роль людини та громадянина в суспільстві й державі. Сутність правового статусу людини обумовлюється, насамперед, соціальним ста-ом людини, який визначається характером праці і власності у державі і суспіль-

Ві.

ІАле більшою мірою характеристика цього статусу людини і громадянина пов'я-

на з його структурою, що складалася упродовж тривалого історичного періоду

звитку людства.

і юридичній літературі до структури правового статусу відносять різні елементи. >ед основних можна назвати громадянство, правосуб'єктність, конституційні яципи, права і свободи, обов'язки, гарантії їх дотримання. Крім того, в літературі самостійних елементів такого статусу відносять юридичну відповідальність,,

(гереси людини тощо. Усі ці елементи характеризують і безпосередньо визначають

125

місце Індивіда в суспільстві І державі, тому їх можна включати до струю конституційно-правового статусу.

Перший елемент — громадянство (підданство) з давніх-давен стало начальним елементом становища (статусу) індивіда в суспільстві і державі свідчать джерела, ще в Стародавньому Римі вільні люди мали різний сп громадянина (патриція) або просто людини (плебея).

Громадянство — це вихідне начало формування як правового статусу людиі цілому, так і конституційно-правового статусу її зокрема. Саме громадянство в новлює постійний правовий зв'язок особи і держави.

Другим елементом конституційно-правового статусу людини, що пов'язані громадянством, є правосуб'єктність особи, тобто її правоздатність і дієздатній тому числі і конституційна.

До конституційних принципів, що складають третій елемент статусу люди громадянина, відносять:

рівноправність, тобто рівність у правах і свободах взагалі; невід'ємність і відчужуваність прав; гуманістичну спрямованість прав і свобод; загальнодоа ність; безпосередню дію прав і свобод; гарантованість; заборону незаконного об ження конституційних прав і свобод; відповідність міжнародно-правовим актаїу ЧДентральне місце у структурі конституційно-правового статусу людини і г мадянина належить конституційним (основним) правам і свободам людини і гро дянина. Усі інші елементи правового статусу ґрунтуються і об'єднуються навю них.

Найголовніше призначення прав і свобод людини — розкриття змісту правов статусу. Крім того, вони виступають як принцип конституційного устрої визначають спрямованість діяльності держави (ст. 2 і ст. 18 Конституції України]

Невід'ємним елементом правового статусу людини є конституційні обов'яз Обов'язки — це встановлені і закріплені на конституційному рівні види і м суспільне необхідної поведінки людини і громадянина.

Самостійним і основним елементом конституційно-правового статусу людин гарантії забезпечення конституційно-правового статусу. Серед гарантій моя виділити судовий захист прав і свобод людини, правову допомогу кожній люди гарантії при здійсненні правосуддя тощо.

V—І