Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

4. Фази газорозподілу та їх діаметрами.

Фазами газорозподілу називаються моменти початку відкриття і кінця закриття впускних і випускних клапанів виражені в градусах кута повороту колінвалу від положень, відповідаючих мертвим точ­кам.

При обертанні колінвала двигуна обертаються розподільчі вали, які приводять в рух (відкривають і закривають) впускні і випускні клапани.

Для забезпечення найвигіднішого протікання робочого процесу в циліндрі двигуна відкриття і закриття клапанів проходить в певно­му порядку.

Впускні клапани відкриваються за +3 до ВМТ і закриваються че­рез 48 +3° після НМТ. Таким чином тривалість впуску в градусах ку­та повороту колінвала двигуна дорівнює 248°.

Повітря яке надійшло в циліндр стискується при повороті колін­вала двигуна на кут 132°. За 27-30 сек. до ВМТ в циліндр двигуна впорскується паливо протягом повороту колінчатого вала, рівного 27°+/-3°. Дрібно розпилене паливо в стисненому, отже нагрітому по­вітрі підготовлюється до згоряння і при досягнені поршнем ВМТ самоспалахується.

При ході поршня від ВМТ протягом повороту колінвала, рівного 132°, здійснюється робочий такт.

За 40° до НМТ відкриваються випускні клапани і протягом пово­роту колінвала, рівного 248°, відбувається очищення циліндра від продуктів згоряння палива.

Випускні клапани повністю закриваються через 20°+3° після ВМТ. Таким чином весь робочий процес в двигуні здійснюється за два оберти колінвала і при цьому впускні і випускні клапани одноча­сно відкриті протягом повороту колінвала 23°+3°. При цьому поло­женні клапанів відбувається продувка циліндрів від залишків продуктів згоряння.

Максимальний хід впускного і випускного клапанів рівний 13 мм. Між потилицею кулачка і тарілкою штовхача клапана встановлюєть­ся зазор, рівний 2,34+-0,1мм. Робочий процес в циліндрах відбува­ється почергово.

Черговість роботи циліндра забезпечує рівномірний розподіл зу­силь на колінвал двигуна в залежності від порядку роботи циліндрів двигуна, встановлюється і порядок роботи секцій насоса.

5. Основні несправності та способи їх усунення

Несправності ГРМ:

1. Обгоряння робочих фасок, клапанів і сідел: відсутній зазор між коромислами і стержнями клапанів - протерти клапани.

2. Збільшення зазорів між коромислами і стержнями клапанів, стук в зонах кришок головок блока циліндрів: порушення регулюван­ня зазорів - відрегулювати зазори.

Догляд за ГРМ полягає в своєчасному підтягуванні всіх кріплень, перевірці стану клапанів, сідел, пружин та інших деталей ГРМ. Пере­вірити і регулювати зазори між коромислом і стержнями клапанів не­обхідно при ТО № 2 на холодному двигуні.

Тема №3 Система змащення двигуна. Заняття №1 Система змащення двигунів зіл-131, ямз-238л, в-401

План

1. Призначення, види системи мащення.

2. Призначення, будова і робота системи мащення, її елементів і приладів двигуна ЗІЛ-131.

3. Призначення, будова і робота системи мащення, її елементів і приладів двигуна В-401. Особливості системи мащення дви­гуна В-46-4.

4. Несправності системи мащення двигунів, способи їх усунення, догляд за системами мащення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]