Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

Заняття №3 Роздаточна коробка і ведучі мости. Будова трансмісії тягача т-155.

План

1. Призначення, будова і робота роздаточної коробки ЗІЛ-131

2. Особливості будови РК КрАЗ-255Б і догляд за нею

3. Призначення, будова і робота ведучих мостів

4. Особливості будови і роботи передніх ведучих коліс

5. Будова трансмісії тягача Т-155 (ГГМЗ-2)

1. Призначення, будова і робота роздаточної коробки зіл-131

Призначення роздаточної коробки

  • для передачі Мкр на всі ведучі колеса автомобіля;

  • для збільшення і зменшення крутного мементу;

  • для включення і виключення переднього мосту.

Характеристика РК

Механічна, двохходова, має дві передачі, друга передача пряма. Передаточне число першої передачі 2.08, другої - 1.0. Розподільча коробка жорстко кріпиться чотирма болтами до продольних балок рами, які в свою чергу, на резинових подушках кріпляться до крон­штейнів поперечин рами.

Будова РК

  1. Картер чавунний, роз'єднаний з люками і отворами для монтажу коробки відбору потужності, з маслозливними і зливними отворами з пробками. Застосовується масло ТАП-15В в кілько­сті 3.3 л.

  2. Первинний вал - з ведучою шестернею постійного значення сидячої на штоці і з рухомою кареткою включення другої пе­редачі.

  3. Вал приводу середнього і заднього моста заодно з ведучою ше­стернею другої передачі на одній осі з первинним валом і з черв'яком приводу спідометра.

  4. Вал приводу переднього мосту заодно з зубчастим вінцем включення переднього мосту, з веденою шестернею першої передачі, веденою шестернею другої передачі і кареткою включення переднього моста і кареткою включення першої пе­редачі.

  1. Електроповітряний клапан включення приводе переднього моста.

  1. Важіль переключення передач розподільчої коробки.

  2. Механізм блокування кулькового типу.

Робота розподільчої коробки

Переключають передачі РК важелем, який має три положення. При задньому положенні важеля друга (пряма) передача, при перед­ньому положенні важеля включення перша (понижуюча) передача, середнє положення - нейтральне.

Для полегшення управління автомобілем в складних умовах руху по бездоріжжю, а також для запобігання від перевантаження, автомо­біль має електропневматичне керування включенням переднього моста, яке забезпечує включення переднього моста при включенні пер­шої передачі в РК.

При включенні 1-ої передачі РК вимикач переднього моста, вста­новлений на стержні вилки 1-ої передачі, замикає електричне коло електромагніта, який виштовхує сердечник, тисне на стержень вклю­чення повітряного клапана і відкриває його. Повітря із гальмівного крану через клапан надходить в діафрагменну камеру, яка взаємодіє безпосередньо на стержень камери включення ковзаючої каретки. Та­ким чином автоматично включається привід переднього моста. При включенні першої передачі розмикається ланцюг електромагніту, за­кривається повітряний клапан і пружина яка повертає автоматично виключає передній міст.

При необхідності можна включити передній міст, не включаючи 1-ї передачі. Для цього на передньому щитку кабіни встановлений перемикач, який примусово замикає коло електромагніта, що керує включенням переднього моста.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]