Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Догляд за системою живлення двигуна в-401

Контрольний огляд перед виходом з парку

  • Перевірити наявність палива. При необхідності дозаправити.

  • Перевірити чи нема підтікання в системі живлення перед запуском і при роботі двигуна. Щоденне технічне обслуговування

  • Дозаправити систему паливом. Оглянути паливопроводи і виправити знайдену негерметичність. Перевірити дію приводу керування насосом високого тиску.

Перевірні й тиск в повітряних балонах. При тиску в балонах літом 40 кг/см2, а зимою 60 кг/см2 балони зарядити до 150 кг/см2 .

Технічне обслуговування № 1 Крім робіт, що виконуються при ЩО

  • злити відстій з паливних баків

  • промити фільтр грубої очистки палива

  • перевірити рівень масла в корпусах паливного насоса і регулятора кількості обертів.

Технічне обслуговування № 2 Крім робіт, що викопуються при ТО-1

  • прочистити та промити фільтр тонкої очистки палива

  • промити повітреочищувач, замінити в ньому масло

  • через одне ТО-2 проводити заміну масла в регуляторі паливного насоса. Сезонне обслуговування

При переході на літню експлуатацію необхідно:

замінити зимове паливо літнім, допускається дозаправка паливом без зливу зимнього. При переході з літньої на зимову замінити літнє паливо зимовим.

Тема 6 : Електрообладнання базових машин Заняття №1 Призначення і загальна будова електрообладнання машин

План

1. Призначення і загальна будова електрообладнання ЗІЛ -131

2.Призначення і загальна будова електрообладнання АТ -Т

3. Призначення, загальна будова і робота АКБ /6-СТ-90, особливості будови АКБ-6-СТЕН-140м

1. Призначення і загальна будова електрообладнання зіл -131

Електрообладнання машин це сукупність приборів і обладнання забезпечуючих вироблення електроенергії і її розподілу, споживання і контроль.

Електрообладнання призначене для запалення робочої суміші, пуску двигуна стартером, приведення в дію освітлювальної і звукової сигналізації, контрольно-вимірювальних приборів, для освітлення і забезпечення зручності роботи екіпажа.

Система електрообладнання автомобіля - одно провідна з підключенням негативних клем джерел постійного струму на масу автомобіля. Номінальна напруга системи для автомобіля ЗІЛ - 131 - 12В. Для зменшення перешкод радіоприйому частина приборів джерел перешкод і частина електропроводки екраніровані. Деякі прибори електрообладнання автомобіля ЗІЛ - 131, пристосовані для подолання глибоких бродів, повністю і частково герметизовані.

Система електрообладнання включає в себе:

1.Джерела струму:

  • АКБ 6-СТ-90 ЗМС; ємністю 90 ампер годин;

  • генератор Г-51; Г-250 /Г-287Б перемінного струму зі встроєними кремнієвими випрямлячами сили струму 85 А. Напруги 14В/;

  • реле - регулятор РР-51 /РР-132 безконтактний напівпровідниковий/.

2. Споживачі струму:

  • система запалювання (котушка запалювання., розподільник запалювання, транзистори, комутатор, свічки, провід високої напруги, вимикач запалювання);

  • стартер;

  • система освітлення і світлової сигналізації;

  • звуковий сигнал;

• контрольні прибори.

  • Дати записати студентам в конспект призначення і загальну будову електрообладнання автомобіля ЗІЛ -131. Розказати схему загальної будови електрообладнання, на якій показати: ланцюг струму низької напруги;

  • ланцюг струму високої напруги;

  • ланцюг заряду АКБ;

  • коло стартера;

  • коло освітлювальних приладів.

Генератор.

Генератор являється основним джерелом струму на автомобілі і служить для живлення споживачів під час роботи двигуна та заряду акумуляторної батареї.

На ЗІЛ - 131 встановлений генератор марки Г-51 постійного струму, з паралельним збудженням, вентильований, екранірований і водостійкий, потужність генератора 450 ватт, напруга 12В., номінальний струм 35А.

Будова генератора постійного струму Г-51.

Генератор складається з корпуса з двома кришками і якорями.

Корпус виготовлений з сталі у вигляді циліндра, на внутрішній поверхні якого закріплені чотири полюсних башмаки з обмотками збудження, утворюючих електромагніти, які створюють магнітне поле необхідне для роботи генератора.

Два кінця двох пар катушок з'єднані з масою, а інші два кінця виведенні на ізольовані клеми «ПІ» на корпусі /показати електричну схему генератора/. В кришках корпуса встановлені підшипники, на яких обертається якор, який складається із вала, сердечника, обмотки і колектора.

На кришці генератора зі сторони колектора закріплені щіткодержачі з графітними щітками.

Негативні щітки (-) з'єднані з корпусом генератора /з масою/, а позитивні (+) провідником виведенні на ізольовану клему «Я» на корпусі генератора.

Робота генератора.

На початку роботи генератора обмотки обертаючого якоря пересікають слабке магнітне поле залишкового ( остаточного) магнетизму корпусу і в них виникає Е. Д. С. Під дією 3. Д. С. в обмотку збудження починає вступати електричний струм, утворюючий позитивне магнітне поле полюсних башмаків. Це в свою чергу приводить до збільшення 3. Д. С. в обмотці якоря, поки генератор не стане працювати в нормальному режимі.

Реле – регулятор

Е. Д. С. а отже, і напруга генератора збільшується зі збільшенням магнітного поля і числа оборотів якоря генератора, який приводиться в обертання від вала двигуна автомобіля. Так як обороти до вала двигуна коливаються в широких межах, так і напруга генератора може привести до пошкодження приборів електрообладнання, розрахованих на певну напругу (12 в - ЗІЛ -131)

Щоб запобігти цьому генератори потребують спеціальних регулюючих пристроях - реле - регуляторах.

Реле регулятор представляє собою автоматично діючий електромагнітний прибор вібраційної дії, призначений для підтримки напруги постійної величини при зміні струму навантаження і оборотів якоря генератора, для виконання захисних і запобіжних функцій і регулярної підзарядки АКБ.

Стартер

Стартер з механізмами привода і управління служить для приведення в обертання колінчатого валу двигуна. Він представляє собою електричний двигун постійного струму, який складається з:

корпуса, полюсних башмаків, обмотки полюсних башмаків, якоря з обмотками і колектором, двох кришок, щіток і щіткотримачів.

Для проведення в обертання до валу двигуна, стартер обладнаний приводом, з'єднуючий вал стартера з зубчатим вінцем маховика (тягове реле). Стартер включають за допомогою вимикача запалення.

Робота стартера грунтується на взаємодії магнітних полів обмоток збудження і якоря при проходженні по ним електричного струму.

Догляд за стартером заключається в перевірці стану щіточноколекторного вузла, контактної системи реле і регулювання реле на момент включення.

На автомобілі ЗІЛ - 131 встановлений стартер (СТ-2 - чотирьох полюсний, напруга 12 в., потужність 1,5 л/с з примусовим електромагнітним включенням шестерним приводом і дистанційним управлінням, герметичний.

Система освітлення і світлової сигналізації.

До приладів освітлення на автомобіля відносяться: дві фари, два підфарника, плафони, підкапотна лампа, лампи освітлення приладів, переносна лампа, сигнальна лампа і прожектор. Для включення приладів освітлення застосовують центральний перемикач, ножний перемикач, вмикач плафонів і інших приладів освітлення.

Фари

Фари на автомобілях ЗІЛ - 131 встановлюються з герметичним оптичним елементом з двох нитковими лампами дальнього (50 Вт) і ближнього (40 Вт) світла. Фари оснащені світломаскувальним пристроєм.

Підфарники і захисний ліхтар.

Підфарники призначенні для позначення габаритів автомобіля в нічний час при русі на освітлених вулицях і на стоянці. Розміщені в передніх крильцях під фарами і споряджені двома лампами. Складаються з штампованого корпусу, скла, ободка з прокладкою, патрона і лампи.

Підфарники герметичні і мають світломаскувальний прилад. Задній ліхтарі приміняють для позначення габариту автомобіля, освітлення номерного знака, розміщення стоп - сигналу і вказівника повороту.

Задній ліхтарик складається: корпуса, ободка, заднього червоного і бокового не кольорового скла патрона і двониткової лампи.

Для освітлення контрольне вимірювальних приладів в нічний час на щітці встановлюються лампи не великої світлосили. Кабіну освітлює плафон, який складається: з корпуса, патрона, лампи, ободка і матового скла. Двигун при ремонті чи огляді в нічний час освітлює підкапотна лампа. Переносна лампа складається із корпуса з рефлектором, патрона, лампи, шнура і вилки.

Для попередження про наступний маневр автомобіль обладнаний вказівниками поворотів, які подають сигнал блимаючим світлом. Ці вказівники сумісні з підфарниками і задніми ліхтарями.

Світловий вказівник поворотів складається з: перемикача і електромагнітотеплового переривача (реле) струму.

Перемикач світла

Фари, підфарники, задні ліхтарі включаються центральним перемикачем на щітці приладів. Перемикач повзункового типу складається з корпуса, колодки з контактною пластиною, пружини, шарикового фіксатора, тяги з кнопкою, кришки з внутрішніми контактами і гвинтами з зовні і реостата. Для включення фар і підфарників необхідно переміщати з допомогою тяги колодку з контактними пластинами, які мають три положення: переключення світла фар з дальнього на ближній і навпаки здійснюється ножним перемикачем світла. Включення стоп - сигналу при гальмуванні автомобіля ножним гальмом здійснюється вмикачем. На автомобілі ЗІЛ -1131 застосовують вмикачі, які діють від пневматичної системи автомобіля і встановлені на гальмівному крані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]