Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Будова і робота механізму відбору потужності

Призначений для передачі крутного моменту від циліндричного редуктора до насосів гідроприводу навісного обладнання, до карданного валу робочого органу, насосам гідрооб'ємної передачі, відкачуючому насосу маслосистеми трансмісії.

До механізму відбору потужності - циліндричний, одноступеневий, з шестернями постійного зачеплення. Він встановлений у правого борту виробу на спеціальних опорах.

Маса редуктора без гідронасосів гідропривода близько 250 кг. Редуктор складається з картера, зубчатої передачі привода навісного обладнання, механізмів відбору потужності до насосів навісного обладнання і гідрооб’ємної передачі і до відкачуючого масляного насоса.

Для забезпечення роботи приводу відбору потужності повинен бути ввімкнуть фрикціон циліндричного редуктора, який передає крутний момент від циліндричного редуктора до редуктора відбору потужності.

При роботі в бульдозерному режимі потужність відбирається на роботу насосів навісного обладнання, призначених для керування бульдозером, і на роботу відкачуючого насоса маслосистеми трансмісії.

Насос гідросистеми обертається вхолосту, так як його важіль керування в кабіні водія знаходиться в нейтральному положенні (нульова продуктивність насоса). Карданний вал приводу робочого органу також обертається вхолосту, так як редуктор приводу навісного обладнання не ввімкнутий.

При відривці котлованів вмикається гідрооб'ємна передача і редуктор навісного обладнання. В зв'язку з цим на і даному режимі працюють під навантаженням всі механізми відбору потужності.

Тема 9 : Ходова частина гусеничних базових машин

План

  1. Призначення, будова і робота ходової частини АТ-Т. Будова і робота гусеничного рушія і підвіски.

  2. Особливості будови ходової частини важкого транспортера-тягача МТ-Т

  3. Основні регулювальні данні гусеничного рушія транспортера АТ-Т.

4. Несправності ходової частини і способи їх усунення

  1. Призначення, будова і робота ходової частини ат-т. Будова і робота гусеничного рушія і підвіски.

Ходова частина складається з:

  1. Гусеничний рушій.

  2. Підвіска.

1. Гусеничний рушій.

Призначення : перетворить обертовий рух ведучих колес в поступальний рух тягача.

Складається: - 2 гусеничних ланцюга

  • 2 ведучих колеса

  • 2 направляючих колеса з натяжними механізмами

  • 10 опорних котків.

Гусеничний ланцюг : призначення - сприймає вагу тягача і розподіляє його

на грунт, знижуючи питомий тиск і підвищуючи прохідність; - сприймає

крутний момент від ведучих колес і перетворює обертовий рух колес в

поступальне переміщення тягача. Металева, мілколанкова, з зовнішнім зачепленням.

Складається: 93 трака - 47 з гребнями і 46 без гребнів, шарнірно з’єднані пальцями.

Ведуче колесо: - призначення - передають крутний момент від силової

передачі на гусеничний ланцюг. Розташування переднє.

Складається : ступиця 2 зубчатих вінця /по 13 зубів/ деталі кріплення

Встановлено на шлицях веденого валу бортової передачі. Від осьового зміщення утримується пробкою. На кронштейні бортового листа рами

закріплений очисник ведучого колеса: стальної зварної конструкції, для запобігання скопичування бруду або снігу між гусеницею і ведучим колесом.

Направляюче колесо з натяжним механізмом - призначення - направляє рух гусениці і за допомогою натяжного механізму дозволяє регулювати її натяг; стальне, лите, усилене ребрами. Розташоване на малій осі кривошипу на двох підшипниках - шариковому і дворядному роликовому, закріплено гайкою зі шплінтом. Маточина закрита з зовнішньої сторони ковпачком з отвором для змащування, з внутрішньої сторони кришкою лабіринтного ущільнення.

Кривошип великою віссю встановлений на двох стальних втулках в кронштейні, ввареному в раму тягача.

На торцевій частині щоки кривошипну і на торці кронштейна є шліци, які заходять в зачеплення, чим фіксують положення кривошипу.

Склад: кронштейн, кривошип, стальні втулки великої вісі, горловина, сальник з кришкою, черв’як виводу з зачеплення /верхній/, його черв’ячна шестерня на різьбі вісі кривошипу, поворотний черв’як /нижній/, поворотна черв’ячна шестерня на шлицях на вісі кривошипа, втулки черв’яка /передні бронзові, задні чавунні/, заглушки з мідними прокладками, стопорна шайба верхнього черв’яка, направляюче колесо, шарикопідшипник, роликовий дворядний підшипник, гайка, шплінт, ковпачок з пробкою, сальник, лабіринтове кільце /приварене/, кришка лабіринтового ущільнення, козирок /приварений/, деталі кріплення.

Опорний каток: - призначення - опорні катки сприймають через підвіску вагу тягача і передають його на гусеничний ланцюг, перекочуючись по гусеничному ланцюгу.

Опорний каток спарений з гумовими шинами.

Складається: диск /стальний, литий з ребрами/, два бандажа, дві гумові шини, два шарикопідшипника, гайка зі шплінтом, ковпак на п’яти гвинтах (два отвори - сквозні для змащення), лабіринтне кільце, сальники, кришка лабіринтного ущільнення, деталі кріплення. Встановлений на вісі катка, запресованої в отвір нижньої головки балансиру.

Катки лівого борту зміщені назад на 110 мм по відношенню до катків правого борту.

  1. Підвіска.

Призначення: пом’якшує поштовхи і удари при русі по нерівному шляху.

Незалежна /індивідуальна/, торсіонна складається: 10 балансирів, 10 торсіонних валів, 10 упорів балансира /кронштейн з буфером/. Балансир: стальний, литий, пустотілий.

Має: вісь балансира, запресовану в отвір верхньої головки на двох втулках в кронштейні, привареному до днища борта рами, гвинт і циліндричний палець зі шплінтом - для утримання від бокового зміщення, лабіринтне ущільнення, вісь катка, запресованого в отвір нижньої головки.

Вісь балансиру і вісь катка стальні, ковані, запресовані в отвори головок балансиру і додатково фіксуються пальцями. Вісь балансиру

пустотіла, має в середині шліци для з'єднання з торсіонним валом. Вісь котка просвердлена для зменшення ваги.

Тросіонний вал: є пружним елементом підвіски виготовлений з спеціальної сталі. Являє собою циліндричний стержень зі шліцованими кінцями. Один кінець/з 52 шліцями/ входять в шліцьований отвір кронштейну протилежного борту рами. Від поздовжнього зміщення утримується стопорною планкою на кронштейні. Торсіонні вали всі балансирів однакові за розмірами.

Перед встановленням шліци змащуються ущільнюючою замазкою для герметизації корпуса тягача.

Упор балансиру: обмежує величну кута закручування торсіонного валу при повороті балансиру бід час руху тягача по нерівній місцевості.

Складається з кронштейна і буфера. Кронштейн приварений до бортового листа рами тягача. Має циліндричну розточку, в якій зібраний буфер:стержень,грібок,5 гумових буферів і 4 стальні проміжні пластинки, гайки зі шплінтом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]