Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

3. Призначення, будова і робота системи мащення, її елементів і приладів двигуна в-401. Особливості системи мащення дви­гуна в-46-4.

Тип: комбінована.

Ємкість: 50 - 60 л.

Складається із:

  • масляного бака;

  • масляного насоса;

  • масляного фільтра;

  • масляного радіатора;

  • електро-маслозакачуючого насосу;

  • маслозбірників;

  • контрольних приладів.

Масляний бак встановлений на правому борті під кабіною. В ко­рпусі об'єднані робочий бак (60 л.) і запасний бак (50 л.), які з'єднуються між собою за допомогою перепускного клапану. Клапан в критому положенні. При необхідності перепуску масла із запасного в робочий бак шпиндель клапана вивертається, піднімається клапан і масло перетікає в робочий бак.

Надходження відпрацьованого масла із двигуна в бак здійсню­ється через кран відмикання масляного радіатора.

Кран двохходовий, пробковий. Має два положення "В бак" (зи­мою) і "В радіатор" (літом).

У випадку підвищення опору радіатора (густе масло) в крані від­микання встановлений редукційний клапан, пружина якого відрегу­льована на 3-4 кг/см2.

Для розігріву масла в зимовий час: через робочий бак проходить випускна труба підігрівача. Для зливу масла в баці встановлений зли­вний клапан.

Масляний насос служить для створення тиску необхідного для циркуляції масла в двигуні.

Насос має три секції, які розміщенні в загальному корпусі. Нагні­тальна секція розміщена в передній частині насосу і подає масло че­рез фільтр у двигун.

Дві відкачувальні секції відкачують масло із переднього і задньо­го масляних відстійників нижньої половини картера двигуна.

Насос складається із корпуса, кришки, ведучих і ведених шесте­рень приводу і редукційного клапана.

Масляний насос встановлюється в нижній половиш картера і центрується в розточці фланця картера пояском на корпусі.

Робота масляного насоса

Валик - ресора приводу насосу з'єднується шліцами з шестернею нагнітальної секції. Від першої шестерні нагнітальної секції обертан­ня передається другій шестерні, яка через шестерні приводу передає обертання шестерням відкачувальної секції.

Під час роботи насосу у всмоктувальній камері нагнітальної сек­ції утворюється розрідження.

Масло, що надходить з бака захвачується зубами шестерні і на­гнітається в камеру, звідки через свердління масло під тиском надхо­дить по трубці в масляний фільтр.

Масло із масляних відстійників, в нижній половиш картера, за допомогою шестерень відкачуючих секцій подається в загальну на­гнітаючу камеру. Із нагнітаючої камери масло, що подається двома секціями відводиться в бак по трубці, яка приєднується до каналу на задньому торці кришки.

Пружина редукційного клапана відрегульована на тиск 9.5 кг/см .

Масляний фільтр - складається із слідуючих основних частин: корпуса, стакана щільового очищення, картонного фільтруючого еле­мента тонкого очищення, перепускного клапана, запірного клапана і кришки. На центральний стержень сідає стакан щільового очищення. Основою стакана служить стальний гофрований циліндр, на який на­вита латунна калібрована стрічка, яка утворює конічні щілини шири­ною 0.04-0.09 мм.

В середині стакана щільового очищення на стержень фільтра встановлюється картонний фільтруючий елемент у вигляді кожуха з картонними фільтруючими пластинами.

Перепускний клапан кулькового типу відкривається при перепаді тиску масла, до і після стакана щільової очистки, рівному 4.7-5.8 кг/см2.

Робота фільтра

Масло із нагнітальної секції масляного насоса двигуна надходить у корпус фільтра, 97-98 % масла проходить скрізь щілини навивки стакана щільового очищення і по трубопроводу підводиться до цент­рального підвода масла в двигуні.

Частина масла, 2-3 %, проходить через отвори в кожусі картонно­го фільтруючого елемента, в якому масло очищується від мілких ме­ханічних включень. Із кільцевої порожнини, по трубці, масло виходить в отвір центрального штуцера і по трубопроводу відводить­ся в нагнітаючу секцію насоса.

Масляний радіатор - служить для охолодження відпрацьованого масла в літній час.

Радіатор - пластинчасто-трубчастий. Для кращого охолодження масла радіатор виконаний трьохзахідним.

Робота системи мащення

Нагнітаюча пара шестерень подає масло під тиском до масляного фільтра, звідки підводиться до маслопроводу через центральний під­від до першої корінної шийки колінчатого вала.

Потім через свердлення масло надходить до всіх корінних і шату­нних підшипників, а також механізмів двигуна. Відпрацьоване масло стікає в масловідстойники в нижній половині картера, звідки двом секціям насоса відкачується в масляний радіатор і охолоджене надхо­дить у бак.

Для контролю за тиском і температурою масла, яке надходить з двигуна на щитку приборів розташовані манометр і термометр. Тиск масла, що надходить із фільтра до колінчатого валу на експлуатацій­ному режимі повинен бути в межах 8-9 кг/см2. Тиск масла на мініма­льно стійких обертах не менше 2 кг/см2.

Підвищення масла більше нормального обмежується редукцій­ним клапаном масляного насоса. Температура масла, що виходить з двигуна, повинна бути в межах 70-80 °С, максимальна - 100°С.

Особливості системи мащення двигуна В-46-4

Система мащення по призначенню, принципу дії, конструкції основних елементів в основному аналогічна відповідним елементам виробів на базі АТ-Т.

Місткість системи мащення 115л.

Масло, яке застосовується МТ-16ІХП (допускається застосуван­ня масла МТ-16П).

Тиск масла при експлуатаційних частотах обертання 0,5-1 МПа, на мінімальній частоті обертання не менше 0,2 МПа. Температура масла рекомендована 70-90 °С, максимально-допустима (короткочас­но) - 115 °С. На двигуні В-46-4, в розвалі між блоками зі сторони механізма передач встановлений масловідділювач.

Масловідділювач - призначений для зменшення витрат масла і покращення змащуючих властивостей, так як застосування надува, центробіжне очищення приводить до його повишеної аерації.

Картерні гази в суміші з парами масла надходять в масловідділю­вач, де проходять через сітки. Масло стікає на дно корпуса звідки відкачується шестеренним насосом в картер двигуна. Насос встанов­лений на лівій стороні двигуна і приводиться від одного валика одно­часно з паливопідкачуючим насосом. Зливний клапан встановлений на дні масляного бака, по конструкції він аналогічний зливному кла­пану системи охолодження.

На двигуні встановлений центробіжний фільтр тонкої очистки масла, якого немає на двигуні В-401. Через 300-350 год. роботи, не рідше чим через 6000-6500 км. пробігу двигуна, необхідно промити всі фільтри і замінити масло в системі мащення двигуна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]