Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Призначення, склад, робота циліндричного редуктора та системи керування ним

Циліндричний редуктор (ЦР) призначений для передачі крутного момента від двигуна до конічного редуктора, відбору потужності до компресора, генератора та насосам масляної системи трансмісії, для включення та виключення редуктора відбору потужності. Складається:

  • власне циліндричного редуктора;

  • механізмів та пристроїв відбору потужності до агрегатів систем, що забезпечують роботу двигуна трансмісії та виробу в цілому;

- механізмів відбору потужності до робочого обладнання. ЦР включає картер та чотири циліндричні шестерні з їх підшипниками, деталями кріплення та ущільненнями. Механізми та улаштування відбору потужності і забезпечують привід компресора, двох нагнітаючих та одного і відкачуючого насоса маслосистеми трансмісії та генератора.

Фрикціон призначений для включення та виключення редуктора відбору потужності. Він має чотири ведучих та три ведених диска, що працюють в маслі, диски виготовлені зі сталі та мають металокерамічні накладки, ведені диски стальні.

Фрикціон постійно розімкнений, ввімкнення фрикціона здійснюється тиском , що діє на натискний диск.

Схема фрикціона відбору потужності циліндричного редуктора.

1 .внутрішній барабан фрикціона.

  1. картер фрикціона

  2. натисний диск

  3. кулька

5.упорний диск

6.канал підводу масла

7. кришка

8.вал

9.сальникове ущільнення

10. бустер

11.пружина

12. натисний диск

13.зовнішній барабан

14. диск тертя з зовнішніми зубами

15.диск тертя з внутрішніми зубами

16. опора циліндричного редуктора

17. підшипник

  1. фланець

  2. вісь

Фрикціон складається з декількох груп деталей та механізмів:

Ведучі деталі: внутрішній барабан, чотири диски тертя з внутрішніми зубами, деталі кріплення.

Ведені деталі: зовнішній барабан, три диска зчеплення з зовнішніми зубами, деталі кріплення.

Розжимний механізм: вісім пальців з пружинами, упорний диск (кільце розвантажувального механізму), нажимний диск, кульки розвантажувального механізму, деталі кріплення.

Механізм ввімкнення: - бустер (внутрішня порожнина, що міститься між внутрішніми стінками дисків наружного барабана та натискного диска та ущільнена сальниками).

Механізм керування: - гідравлічний кран з електромагнітним керуванням, що здійснюється за допомогою вимикача, який знаходиться на щитку контрольно-вимірювальних приборів механіка-водія.

Розвантажувальний механізм забезпечує чітке вимкнення фрикціона, Необхідність його використання визвана тим, що масло, яке знаходиться в бустері, при роботі фрикціона концентрується до периферії та здійснює опір вимкненню фрикціона (відходу натискного диска).

3. Призначення, склад та робота конічного редуктора та системи керування ним

Конічний редуктор (КР) забеспечує:

  • передачу крутного момемта від циліндричного редуктора до бортових коробок передач;

  • відбір потужності до відкачуючих насосів маслосистеми трансмісії, що здійснюють забір масла з картера конічного редуктора та картерів бортових коробок передач (БКП);

  • відключення бортових коробок передач від трансмісії для полегшення пуску двигуна в холодний час та при включені гідрооб'ємної передачі;

  • передачу крутного момента від гідромотора гідрооб'ємної передачі до бортових коробок передач.

КР встановлений в передній частині моторно-трансмісійного відділення на трьох опорах. Конічний редуктор складається з:

  • власне конічного редуктора

  • фрикціона

  • редуктора приводу відкачуючих насосів маслосистеми

  • редуктора гідромотора гідрооб'ємної передачі та приводів керування.

До конічної частини редуктора відносяться: картер, ведучий вал-шестерня та ведений вал в зборі.

Редуктор гідромотора гідрооб'ємної передачі призначений для привода бортових коробок передач від гідромотора з частотою обертання, що залежить від встановленої механіком - водієм подачі гідронасоса. Редуктор циліндричний, одноступінчатий, складається з картера, трьох шестерень та механізму ввімкнення -зубчаста муфта.

Фрикціон при ввімкненому положенні забезпечує V передачу крутного моменту циліндричного редуктора до і бортових коробок передач. Ори переміщені зубчатої муфти вправо вал отримує крутний момент від редуктора гідромотора (фрикціон в цьому випадку попередньо вимикається приводом фрикціона).

Параметри, склад та робота фрикціона конічного редуктора в загальному не знаються від фрикціона, що встановлений в циліндричному редукторі трансмісії.

Система керування конічним редуктором призначена для ввімкнення транспортного або робочого режиму руху виробу. Вона складається з двох зв'язаних приводів: фрикціона конічного редуктора та редуктора гідромотора гідрооб'ємної передачі. Важелі керування приводами фрикціона та редуктора гідромотора змонтовані в одному корпусі та розташовані в кабіні механіка-водія.

Привід фрикціона конічного редуктора включає: важіль керування зі стопорним пристроєм та замковим механізмом, блокувальний пристрій, кран керування фрикціоном, система тяг і важилів.

Стопорний пристрій призначений для фіксації в ввімкненому або вимкненому положенні фрикціона.

Замковий пристрій попереджує одночасне ввімкнення обох приводів.

Блокувальний пристрій забезпечує ввімкнення та вимкнення фрикціона конічного редуктора тільки при натисненій педалі зчеплення системи керування бортових коробок передач.

Привід редуктора гідромотора складається з важеля зі стопорним пристроєм та замковим механізмом, з'єднувальних тяг і важелів.

При роботі конічного редуктора крутний момент від двигуна виробу до коробок передач може передаватись через конічне зачеплення конічного редуктора, або через гідрооб'ємну передачу та включений редуктор гідромотора. Перший спосіб передачі крутого моменту застосовується при транспортному, другий - при робочому режимі роботи виробу. В і обох випадках крутний момент підводиться до ведучих валів коробок передач.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]