Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Особливості будови рк КрАз-255б і догляд за нею

Розподільча коробка КрАЗ-255Б має чотири картера і складається з:

  • приводу на передній ведучий міст;

  • додаткова коробка;

  • власно-розподільна коробка;

  • коробка відбору потужності.

В передньому картері розміщений привід на передній міст, що складається із ведучої шестерні, проміжного валу, проміжної шестер­ні, шестерні середнього вала і ведомої шестерні нижнього валу. Пе­редній міст включається переключенням муфти за допомогою важеля, який знаходиться в кабіні водія. Важіль має два положення: вниз - міст виключений, вверх - включений.

В середньому картері розміщена додаткова коробка (демульти­плікатор), що являє собою двухступінчатий редуктор з шестернями вищої і нижчої передачі. Передачі включаються переміщенням муфти синхронізатора за допомогою важеля із кабіни водія. Важіль має три положення: вниз - вища передача, вверх - друга, середнє - нейтраль­на. В задньому картері розміщена розподільча коробка з міжосьовим диференціалом, який порівну розподіляє крутний момент між пе­реднім і заднім ведучими мостами, а при русі автомобіля по нерівній дорозі - забезпечує незалежний їх оберт, однак при русі по важко-прохідним ділянкам дороги дія міжосьового диференціалу може сприяти буксуванню коліс одного з ведущих мостів.

Тому на автомобілі передбачена його блокіровка (виключення), міжосьовий диференціал блокується муфтою, зв'язаною з важільом, що знаходиться в кабіні.

З верху на середньому картері може кріпитися коробка відбору потужності, яка являє собою картер з валом і рухомою шестернею, яка входить в зачеплення з шестернею первинного валу розподільчої коробки при відборі потужності. Включення коробки здійснюється важелем з кабіни водія. Ємкість - 15л., привід переднього моста-1.7л.

Догляд за розподільчою коробкою

КТО 1. Оглянути розподільчу коробку, очистити її від пилу і

бруду, перевірити відсутність підтікань. 2. На зупинках перевірити на дотик нагрів картера РК.

ТО №1.

- перевірити і підтягнути кріплення;

- прочистити сапуни картера;

- перевірити і долити масло в картер РК (через 2-3 тис.км).

ТО №2. - перевірити стан шестерень, валів, підшипників;

- перевірити відсутність люфта в конічних підшипниках при необхідності відрегулювати;

- замінити змазку в картері з його промивкою.

Сезонне обслуговування: Замінити змазку по сезону згідно карти змазки.

3. Призначення, будова і робота ведучих мостів

Призначення: для передачі Мкр безпосередньо до ведучих мос­тів автомобіля. Будова: - балка моста;

  • головна передача;

  • диференціал;

  • приводні балки коліс (півосі).

Балка моста

В балці змонтовані вузли і деталі ведучого моста, на кінцях балки на підшипниках цапфи вставлені ведучі колеса.

Балки несучі, стальні, зварені із двох половин з привареними фланцями по кінцях балки і картерами редукторів передач по середи­ні.

Головна передача

Призначення: збільшення крутного моменту і передача його під кутом 90° на приводні вали коліс.

Шестеренчаті головки передачі бувають: одинарні і двойні.

Головна передача ЗІЛ-131 двойна: одна пара колінчастих шесте­рень з спіральними зубами і пара циліндричних шестерень з косими зубами.

Передаточні числа:

  • конічної пари - 1.727;

  • циліндричної - 4.25;

  • загальне передаточне число - 7.339.

Редуктор моста встановлений зверху картера моста і кріпиться до нього горизонтальними фланцями.

Ведучі вали конічної і циліндричної шестерень встановлені в ко­рпусі редуктора головної передачі на 3-х підшипниках кожний, а ве­дена циліндрична шестерня болтами кріпиться до корпуса диференціала.

На кінцях ведучого валу конічної шестерні є шліци для встанов­лення фланців з'єднання карданних валів.

На заднім кінці вала заднього моста шліцевий наконечник закри­вається розпоркою, втулкою і кришкою.

Диференціал

Призначення: передає крутний момент піввісям, забезпечує веду­чим колесам можливість обертання з різним числом обертів, коли во­ни за однаковий час проходять ділянки шляху різної довжини (при русі на повороті, по нерівній дорозі, коли ведучі колеса мають різний діаметр, при різному тиску в шинах, або при різній степені зносу про­тектора).

Шестеренчаті диференціали бувають з конічними і циліндрични­ми шестернями, між колісні і міжосьові, прості і блокуючі найбільше розповсюдження отримали конічні міжколесні дифе­ренціали.

Диференціал ЗІЛ-131: конічний, симетричний з чотирма сателі­тами.

Складається:

  • хрестовина з сітками;

  • 4 сателіта;

  • 2 конічні шестерні півосі;

  • коробка диференціала із двох частин з'єднаних болтами на двох конічних роликових підшипниках.

При русі автомобіля крутний момент від головної передачі на півосі передається через наступні деталі: ведена шестерня - коробка диференціала - вісь сателіта - сателіт - півосьової шестерні - півосі. На прямій і рівній дорозі коробка диференціала і заключені в ній деталі обертаються як одне ціле навколо осі ведучого моста, при цьому сателіт навколо своєї осі не обертається і грає роль клина. При пово­роті (допустимо на право) при допомозі (завдяки) з дорогою праве колесо пригальмовує, а ліве забігає: ліва піввісь починає обертатись швидше коробки диференціала, і півосьова шестерня примушує сате­літ обертатися навколо своєї осі. Сателіт, прагнучи обертати другу півосьову шестерню в протилежну сторону, обкочується по ній, як по сонячній шестерні.

В систематичному диференціалі півосьові шестерні мають одна­ковий розмір, і на яке б число обертів швидше коробки диференціала обертається одна піввісь, на таке ж число обертів півосей завжди рів­на подвоєному числу обертів коробки диференціала.

Симетричний диференціал має властивість розподіляти круглий момент півосям порівну.

Властивість диференціала розподіляти крутний момент між пів­осями порівну незалежно від дорожніх умов оказує шкідливу влас­тивість в деяких випадках на прохідність автомобіля. Допустимо, що одне ведуче колесо попало на слизьку ділянку шляху, а друге руха­ється по сухому. Сила зчеплення з слизькою дорогою мала, тому для обертання цього колеса може бути реалізований лиш невеликий крутний момент, такий же невеликий момент передається і на друге ко­лесо» у якого зчеплення з дорогою добре, але мала величина зчеплення не є для забезпечення необхідної тягової сили, яка б дозволила рухати автомобіль. Автомобіль зупиняється. Одне його ведуче колесо рухоме стоїть на добрій дорозі, а друге буксує.

Ведучі вали коліс (півосі)

Призначення: для передачі крутного моменту від диференціала до ведучих коліс.

На всіх вантажних автомобілях встановлюються розвантажені пів­осі. Воші одним шліцевим кінцем з'єднуються з півосевою конічною шестернею диференціала, другим - через фланець до ступиці, котра в свою чергу встановлена на цапфі на двох конічних підшипниках.

Підшипники затягнуті гайкою з замковою шайбою і контргайкою.

В ступиці коліс закладається по 0.8 тугоплавної синтетичної змазки 1-13с абоЯНЗ-2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]