Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Призначення, застосування, технічна характеристика і загальна будова автомобіля зіл-131.

Тривісний автомобіль ЗІЛ-131 високої прохідності зг. пл. (мал. 1) призначений для перевезення вантажів і буксирування причепів по дорогах всіх видів і бездоріжжі. Платформа автомобіля пристосована для перевезення людей.

Автомобіль ЗІЛ-131 використовується також для монтажу робочого та спеціального обладнання засобів інженерного озброєння та спеціальних машин. На базі автомобіля ЗІЛ-131 змонтовані пересувні ремонтні майстерні та майстерні технічного обслуговування МРІО, ПАРМ-1М, МТО-І, МТО-АТ та інші, військова фільтрувальна станція ВФС-10, бурильна машина БГМ-1, пересувна бурова установка ПБУ-50 та її модифікації, пересувна рекомпресійна станція ПРСВ, комплект мостобудівних засобів КМС-Е, універсальний мінний загороджувач УМЗ. На базі автомобілів ЗІЛ-131 змонтовано ряд радіостанцій, спеціальних машин родів військ та Сил цивільного захисту.

Автомобіль придатний для експлуатації у всіх кліматичних умовах, включаючи тропічні, у будь-який час роки при температурі повітря від — 40 до 55° С. Допускається короткочасна робота при температурі — 45° С.

На базі автомобіля ЗІЛ-131 випускаються наступні модифікації:

автомобіль ЗІЛ-131А (мал.. 1) без екранування і герметизації електроустаткуванні; на ньому встановлено електроустаткування від автомобіля ЗІЛ-130 і зменшений комплект додаткового обладнання в порівнянні з комплектом обладнання автомобіля ЗІЛ-131;

сідельний тягач ЗІЛ-131 В (мал. 2), призначений для буксирування напівпричепів.

ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА АВТОМОБІЛЯ

Вантажопідйомність, кг

3500

Маса причепа з вантажем, що буксирується, кг

4000

Суха маса автомобіля, кг

5600

Маса спорядженого автомобіля, кг:

без лебідки

6460

з лебідкою

6700

Повна маса автомобіля, кг:

без лебідки

10185

з лебідкою

10425

Розподіл маси спорядженого автомобіля, кг:

на передній міст

2900/3195

на задній візок

3560/3505

Розподіл повної маси, кг:

на передній міст

3060/3360

на задній візок

7125/7055

Розміри, мм (мал. 3)

Довжина без лебідки

6900

Довжина з лебідкою

7040

Ширина

2500

Висота по кабіні (без вантажу)

2480

Висота по тенту (без вантажу)

2975

Вантажна висота платформи (без вантажу)

1430

База автомобіля

3350 +1250

Колія передніх і задніх коліс по грунту

1820

Кути звисання, °:

передній без лебідки

45

передній з лебідкою

36

задній

40

Дорожній просвіт, мм:

під переднім мостом

330

під проміжним (середнім) і заднім мостами

355

Експлуатаційні дані

Максимальна швидкість при русі з вантажем масою 3500 кг (без причепа) по горизонтальній ділянці сухого і рівного асфальтованого шосе, км/год.

80

Контрольна витрата палива на 100 км шляху при русі з вантажем масою

3500 кг без причепа, л

40

Найменший радіус повороту на сухій асфальтованій дорозі з вимкненим

переднім мостом, м:

по колії зовнішнього переднього колеса

10,2

по крилу зовнішнього переднього колеса

10,8

Шлях гальмування на сухій асфальтованій рівній дорозі з вантажем масою

5000 кг, м:

без причепа з швидкості 30 км/год.

12

з причепом з швидкості 50 км/год.

29

Підйом, подоланний автомобілем при русі по сухому і твердому

грунту з вантажем масою 3500 кг, ° (не менше)

без причепа

30

з причепом загальною масою 4000 кг

20

Найбільша глибина броду з твердим дном, який долає автомобіль

(з урахуванням висоти хвиль), м

1,4

Запас ходу по контрольній витраті палива, км

850

Автомобіль складається з таких складових частин: рами; силової установки; трансмісії; ходової частини; рульового керування; гальмівних систем; електрообладнання; пневмосистеми; спеціального обладнання; кабіни, платформи й оперення.

Рама автомобіля клепана, лонжерони швелерного перетину сполучені штампованою поперечиною. На передніх кінцях лонжеронів встановлені жорсткі буксирні крюки. Рама забезпечена жорстким буфером спереду і двома пружними буферами ззаду. Передній буфер забезпечений відкидною підніжкою. Задні буфера при буксируванні причепів необхідно знімати, встановивши болти кріплення задньої поперечини на колишні місця. У задній поперечині рами для з'єднання з петлею дишла причепа встановлений зчіпний пристрій зг. пл. (мал. 4) з двосторонньою амортизацією, забезпечений гумовим пружним елементом, укладеним в закритий корпус. На задній поперечині рами встановлені також рим-болти для кріплення аварійних ланцюгів причепа. При збиранні зчіпного пристрою гайка 4 повинна бути закручена до упору у фланець 7. Прокручуванням гайки треба сумістити прорізи в гайці 4 з отвором в хвостовику крюка 2, а потім встановити шплінт. При поєднанні отворів допускається осьове переміщення до 0,5 мм.

В процесі експлуатації гайку 4 не можна використовувати для регулювання осьового переміщення крюка, оскільки накручування і скручування гайки приводять до збільшення осьового переміщення крюка. При появі осьового переміщення крюка після тривалої експлуатації автомобіля з причепом слід розібрати зчіпний пристрій і при необхідності виправити фланці 7 і 9 і замінити зношені деталі.

У разі усадки гумового буфера 3 рекомендується встановити додаткові кільцеві прокладки між фланцями 7 і 9 і гумовим буфером 5, після чого закрутити гайку, зашплінтувати її і поставити на місце ковпак 5.

П оверхня зчіпної петлі причепа повинна бути рівною і гладкою. При ремонті зношеної петлі наварюванням металу петля повинна бути ретельно зачищена для додання їй геометрично правильної форми. Недотримання цього правила приведе до заклинювання петлі в зіві крюка і до поломки зіву при повороті автопоїзда.

Застосування зчіпної петлі причепів з меншим перетином приводить до збільшення зносу і скорочення терміну служби зчіпного пристрою, а також задньої поперечини рами автомобіля.

При експлуатації слід перевіряти щільність заклепувальних з'єднань рами обстукуванням головок заклепок молотком, а також стежити за відсутністю тріщин в полицях лонжеронів і поперечини. Ослаблені або зрізані заклепки треба замінити болтами з пружиними шайбами. Необхідно змащувати зчіпний пристрій відповідно до карти змазування. На сідельному тягачі ЗІЛ-131В замість зчіпного пристрою в задній поперечині рами встановлена жорстка петля. Ця петля застосовується тільки для буксирування несправного автомобіля заднім ходом на коротку відстань. Користуватися нею для буксирування інших автомобілів не можна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]