Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Будова приводів керування пмп і зупиночних гальм

I. Призначення:

Привід керування ПМП призначений для послідовного вмикання гальмівних елементів (БФ, ГП, ГЗ) з метою отримання необхідного характеру руху важеля.

Повороти з різними радіусами, сповільнений рух з збільшенням тягового зусилля на ведучих колесах, гальмування та зупинка тягача та утримання його на місці.

II. Характеристика.

Привід керування ПМП ручний, механічний, привід керування ГЗ ручний і пневмомеханічний Повний хід важелів ПМП 300-350 мм.

ІІІ. Склад (див. плакат " Приводи керування").

Важелі керування - правий та лівий.

Труба з важелем - валик лівого важеля ПМП.

Валик з важелем правого ПМП (див. справа знизу).

Поздовжні тяги: лівого важеля - права, правого важеля - ліва.

Лівий блокуючий пристрій - над лівим ПМП. Правий блокуючий пристрій - над правим ПМП. Сервопристрій: пружина і поводок. Верхній поперечний складний вал.

Основні частини блокуючих пристроїв. Корпус чи кронштейн кулак-розподілювач Валик-кулак – розподілювача, важіль зупиночного гальма Важіль з роликом малого гальма. Дві пружини для стягування малого гальма. Валик привода вмикання блокуючого фрикціону. Повідок вмикання БФ з роликом Важіль привода вимикання БФ Вертикальна тяга вимикання БФ І Вал приводу ножного гальма

3. Робота пмп, зупиночних гальм і приводів керування ними

Схема положень важелів керування ПМП і ГЗ.

а)Вихідне положення важелів керування.

б)Перше положення важелів керування.

в)Друге положення важелів керування.

  1. Ролик важеля малого гальма.

  2. Ролик привода блокуючого фрикціону.

  3. Кулак-розподілювач.

  4. Ролик сервопристрою.

  5. Пружина,

ПМП і ГЗ можуть знаходитися в 3-х положеннях - по кількості положень важелів керування:

- вихідне - ввімкнутий (замкнутий) БФ, а ГП і ГЗ відпущені: важелі в крайньому передньому положенні;

- перше БФ ввімкнуть, ГП затягнуте, ГЗ відпущене, важелі в середньому фіксованому положенні;

  • друге БФ вимкнутий, ГП відпущена, ГЗ затягнуте важелі в крайньому задньому положенні.

В відповідності з положенням правого та лівого важелів керування із ввімкненням того чи іншого тормозного елемента на правому і на лівому бортах я буде мати відповідний руху. В вихідному положенні важелі знаходяться в верхньому передньому положенні. Пружина сервопристрою утримує кулак-розподілювач в положенні, яке визначає вихідне положення важеля керування. Між роликом важеля БФ і кулаком-розподілювачем є зазор. Ролик важеля малого гальма знаходиться на виступі кулака-розділювача і пружини не може повернути важіль і втягнути стрічку ГП. Штовхаючий важіль не діє на тягу ГЗ і гальмівна стрічка лишається відпущеною.

В вихідному положенні сонячна шестерня зблокована з водилом, тому сателіти і можуть обертатися навколо своїх осей і епіциклічна шестерня обертає ПМП як єдине ціле з ведучим валом БП здійснюється пряма передача.

При переводі важеля керування з вихідного в перше положення повздовжня тяга переміщується і повертає кулак-розподілювач з важелем ГЗ. Відбувається вимикання БФ (кулак-розподілювач) відтискає важіль та вертикальну тягу вимикання БФ вниз і затяжка стрічки ГП: ролик важеля ГП вивільняється від тиску кулака - роздільника і пружини повертає важіль. Між: роликом та западиною кулака - роздільника утворюється зазор 3,5…5мм. Ролик сервопристрою попадає в другу падину кулака -роздільника. Важіль ГЗ своїм пальцем ковзає вгору в прорізі тяги РЗ і не діє на неї., ГЗ залишається відпущене.

В першому положенні сонячна шестерня від'єднана від водила і зупинена гальмом повороту. Циклічна шестерня обертає сателіти і змушує їх обкочуватися навколо нерухомої сонячної, шестерні разом з своїми осями. Вісі сателітів обертають водило, яке передає обертання ведучому валу БП. Вал обертається з обертами в 1,42 рази меншими обертів головного вала КП. Здійснюється сповільнена передача.

При переводі важеля керування з 1-го положення в 2-ге БФ залишається вимкнутим, т. я. ролик важеля БФ перекочується по профілю кулака-роздільника з постійним радіусом. ГП розгальмовується, другій виступ кулака-роздільника пискає на ролик і знову піднімає вгору важіль Гп.

ГЗ затягується: важіль ГЗ, вибравши зазор в прорізі тяги, піднімає її і повертає двоплечий важіль, який затягує стрічку ГЗ.

В другому положенні сонячна шестерня від'єднана від водила і не загальмована, а водило зупинено зупиночним гальмом і епіцеклічна шестерня сателіти навколо нерухомих осей, а сателіти обертають сонячну шестерню в холосту в зворотньому напрямку, БП відключена від КП9 ведучий вал БП не обертається, гусениця загальмована.

Загальмований привід можна зафіксувати в другому положенні важелів керування, якщо посунути вперед важільки, які через тяги відпустять застибки в зуби гребінки. При розгальмовуванні зафіксованого приводу треба важелі потягнути на себе і застибки під дією пружин піднімуться і вийдуть з зачеплення з гребінкою. Привід ножного гальма діє незалежно від привода керування ПМП, коли затягує стрічки обох ГЗ без попе­реднього вимикання БФ. При цьому необхідно вимикати ГФ. Зусилля від штока гальмівної камери передається пов­здовжній тязі, яка повертає через важіль валик разом з важелем, який через коромисло повертає двоплечий важіль пра­вого блокуючого пристрою і через важіль нижній складний вал пневмопривода лівого ГЗ. Друге плече двоплечого важиля і важіль на нижньому валі переміщують одночасно тяги ГЗ вгору, в наслідок чого стрічки ГЗ затягуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]