Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

2. Особливості будови ходової частини важкого транспортера-тягача мт-т

Ходова частина МТ-Т складається:

  • гусеничного рушія;

  • підвіски.

Гусениця мілколанкова з цепочним зачепленням, складається з 87 траків. Трак складається з двох ланок, в отвори які запресовані обгумованні пальці. Траки з’єднуються в гусенецю за допомогою гребеня, черевик, двох скоб і гвинтів.

Ведучі колеса встановлені в передній частині транспортера, на шліци ведених валів редукторів бортових передач. Зупчасті вінці колеса мають 12 зубів. Направляючи колеса встановлені в кормовій частині транспортера і призначені для утримування гусениці в обороті при її перемотуванні і для регулювання її натягу.

На лівому колесі встановлений привід електроспідометра, а на правому встановлений привід тахометра.

Опорні котки встановлені на вісі балансирів по сім штук з кожної сторони транспортера.

Опорний коток складається:

  • з ободу;

  • двох зовнішніх дисків;

  • двох гумових амортизаторів;

  • ступиці;

  • підшипника;

  • деталей ущільнення кріплення.

Для утримання верхніх гілок гусениць від провісання на транспортері встановлені з кожної сторони по 4 підтримуючих котка.

Підвіска важкого транспортера-тягача незалежна, торсіонна, складається:

  • з 7 балансирів;

  • 14 торсіонних валів;

  • 6 гідроамартизаторів;

  • системи блокування підвіски.

Викладач в ході доведення до студентів особливості будови ходової частини транспортера МТ-Т в порівнянні з транспортером АТ-Т дає під запис студентам, показує особливості будови на МДК-3.

3. Основні регулювальні данні гусеничного рушія транспортера ат-т.

Для щільного грунту верхня гілка ланцюга повинна лежати на всіх опорних котках з хвилястістю не більше 10 мм. Допускається відставання верхньої гілки від першого і п’ятого котків не більше ніж на 15мм.

Під хвилястістю розуміється провисання ділянки гусениці, яка лежить на двох поряд розташованих котках.

Для брудної, сніжної і піщаної дороги верхня частина повинна лежати на всіх котках з хвилястістю від 15 до 40 мм. Хвилястість необхідно встановлювати тим більшу, чим більше бруду, снігу чи піску.

Регулювання натягу гусениці.

Для натягу чи послаблення гусениці необхідно:

1. Відкинути щитки і закріпити їх в верхньому положенні за допомогою троса.

  1. Викрутити заглушки черв’яків спеціальним торцевим ключем.

  2. Вийняти стопорну шайбу і обертаючи верхній черв’як, вивести зуби щоки кривошипу із зачеплення з зубами кронштейну.

  3. Натягнути чи послабити гусеницю, обертаючи нижній поворотній черв’як тим же ключем.

  4. Знову ввести кривошип в зачеплення з кронштейном, обертаючи верхній черв’як, зуби кривошипу повинні повністю входити в заглиблення кронштейну.

  5. Ослабити нижній черв’як, злегка повернувши його в будь яку сторону.

  6. Поставити стопорну шайбу, вкрутити заглушки черв’яків, перевіривши попередньо чи поставлені мідні прокладки і їх стан.

Перевірка натягу гусениці важкого транспортера -тягача МТ-Т

1. Встановити транспортер-тягач на рівній ділянці з твердим покриттям і розгальмувати його. При цьому необхідно, щоб над другим підтримуючим роликом розташувалася ланка трака, а не гребінь.

  1. Обперти лом на кронштейн третього підтримуючого ролика.

  2. Підложити між ломом і гусеницею гребінь траку з черевиком і двома вкрученими гвинтами піднявши гусеницю, вставити потовщений стержень торцевого ключа між стержень і ободом підтримуючого ролика.

  3. Заміряти лінійкою щілину між біговою доріжкою гусениці і ободом другого підтримуючого ролика, який повинен складати 6-11мм .Якщо зазор не відповідає вказаній межі, відрегулювати натяг гусениць.

Регулювання натягу гусениці транспортера-тягача.

1. Встановити кронштейн опри ключа.

2.Встановити на гайку черв’яка восьмигранний ключ таким чином, щоб його планка спиралася у виступ рами, фіксуючи гайку черв’яка від провертання.

  1. Встановити на квадратний хвостовик черв’яка ключ натягу гусениці і повертаючи його за ходом годинникової стрілки на 0.5-1 оберта, після чого зняти восьмигранний ключ.

  2. Провести регулювання натягу гусениці при цьому вісь направляючого колеса повинна проходити тільки через верхнє півколо. Натяг гусениці здійснюється обертанням черв’яка за ходом годинникової стрілки, а послаблення проти. Відрегулювати гусеницю так, щоб щілина між біговою доріжкою гусениці і ободом другого підтримуючого ролика була 8-11мм.

  1. Після закінчення регулювання встановити восьмигранний ключ на гайку черв’яка і затягнути її до упору. При затягуванні гайки не допускати провертання черв’яка.

  2. Зняти кронштейн і торцевий ключ, піднімаючи гусеницю за допомогою лома і гребня черевика.

  3. Запустити двигун і перемістити транспортер-тягач вперед і назад на 7-10м. після чого провезти контрольну перевірку натягу гусениць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]