Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
222
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

3. Випередження запалення

Великий вплив на економічність, потужність і бездетонаційну роботу двигуна вказує момент запалення робочої суміші. Для найбільш повного використання розширення газів після згорання робочої суміші її потрібно запалювати з випередженням, тобто до підходу поршня до верхньої мертвої точки (ВМТ).

Величина кута повороту колінчатого валу з моменту запалення робочої суміші до ВМТ називають кутом випередження запалення. Цей кут залежить від числа оборотів колінчатого валу швидкості згорання палива (якості бензину) і навантаження на двигун і коливається від 0 -40 °С.

З збільшенням числа оборотів колінчатого валу двигуна час, відведений для згорання суміші, зменшується, після чого кут випередження має збільшитись (див мал.)

Автоматична зміна кута випередження з зміщенням кількості оборотів колінчатого вала здійснюється відцентровим регулятором, який складається з пластини закріпленої на привідному валику, двох грузинів з пружинами, встановлених шарнірне на осях пластини і планки кулачка (з прорізями).

Кулачок разом з втулкою вільно посаджений на вісь привідного вала. Знизу до втулки нерухомо закріплена планка з повздовжніми прорізями. Прорізі планки кулачка находять на штифти грузиків.

Робота грузила, стягнені пружинами при обертанні привідного валика під дією відцентрової сили намагаються розвинутись. Коли число колінчатого валу збільшуються, грузики під дією відцентрової сили, долаючи опір пружини, роздвигаються і своїми штифтами повертають планку з кулачками по ходу оборотів по часовій стрілці, забезпечуючи більш раннє розмикання контактів і збільшення кута попередження запалення. З зменшенням числа обертів відцентрова сила грузиків зменшується і пружини, стягуючи їх повертають планку з кулачком проти ходу його обертання, зменшуючи кут попередження запалення.

Кут попередження запалення в залежності від навантаження змінюється автоматично при допомозі вакуумного регулятора (на ЗІЛ - 131 відсутній). Кріпиться вакуумний регулятор на якір переривача і складається з: корпуса, діафрагми, тяги, з'єднаної з рухомим диском, кришки з штуцером і пружиною.

Корпус (камера) зі сторони тяги зв'язується з атмосферою, а зі сторони пружини - через трубку з змішувальною камерою карбюратора за дросельною заслінкою (ЗІЛ -157, ГАЗ-66 і інші).

Робота. Під час закриття дроселя, коли навантаження на двигун зменшується, розрідження за дроселем збільшується і передається по трубці в порожнину під кришку регулятора. Внаслідок різниці тиску діафрагма переміститься в сторону кришки, стисне пружину і тягою поверне диск перемикача проти обертання кулачка, забезпечуючи цим раніше запалення.

По мірі збільшення навантаження на двигун дросельна заслінка карбюратора відкривається майже повністю, розрідження за нею зменшується і пружина через діафрагму і тягу повертається рухаючи диск переривача в сторону обертання кулачка, зменшуючи кут випередження запалення.

На появлення детонаційного згорання робочої суміші в двигуні впливає на кут випередження запалення.

Для регулювання кута випередження запалення в залежності від октанового числа палива приміняють октан - коректор який складається з двох пластин, одна з яких кріпиться до корпуса переривача, а друга до блоку циліндрів. Пластини з'єднані між собою регульованим гвинтом з двома гайками. На нижній пластині нанесена шкала з поділками, а на верхній пластині є вказівна стрілка.

При обертанні регулюючих гайок провертається верхня пластина разом з корпусом і диском відносно кулачка переривача, чим досягається змінення кута випередження запалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]