Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

3. Основні несправності і способи їх усунення.

При експлуатації двигунів найчастіше зустрічаються наступні не­справності КШМ.

1. Пошкодження (прогар) прокладок блока циліндрів: ослабло кріплення головок блока циліндрів замінити прокладку, затягнути болти кріплення головок, дотримуючись вимог заводської інструкції.

2. Зниження потужності двигуна із - за зношення поршневих кі­лець поршня чи циліндрів: застосування масла не відповідного сор­ту, двигун довгий час працював з великим навантаженням перевірити стан поршневих кілець, замінити гільзи циліндра в ком­плекті з поршнями.

3. Підвищення зношення вкладишів шатунних чи корінних під­шипників: зняти піддон і перевірити затяжку болтів кріплення кри­шок підшипників.

Догляд за КШМ полягає в своєчасному підтягуванні деталей кріплення головок блока циліндрів, кришок головок блоків, перевірки величини компресії в циліндрах, заміна вкладишів підшипників, очищенні камер згорання від нагару.

Гайки і болти кріплення блока слід підтягувати через 6000 км пробігу автомобіля. Протягом перших 6000 км пробігу автомобіля підтягування рекомендується повторити при кожному ТО № 1.

Через кожні 6000 км для визначення стану поршневих кілець слід перевірити величину компресії. Ця величина повинна бути трохи більшою величини ступеня стиснення і не повинна відрізнятись в різних циліндрах більше, ніж на 0,5 кг/ см . При цьому застосовується компресометр.

Головки блока циліндрів слід знімати , а при необхідності очи­щати камери від нагару через 25 тис. км пробігу. При цьому перевіря­ється стан клапанів і верхніх поршневих кілець.

Заняття №3 Газорозподільчий механізм двигунів зіл-131 і в-401.

План

1. Газорозподільчий механізм двигунів ЗІЛ-131 і В-401

2. Будова і робота газорозподільчого механізму ЗІЛ-131

3. Будова і робота ГРМ В-401 і механізм передач.

4. Фази газорозподілу та їх діаметрами.

5. Основні несправності та способи їх усунення

1. Газорозподільчий механізм двигунів зіл-131 і в-401

Газорозподільчий механізм служить для своєчасного впуску в циліндр суміші (у ЗИЛ -131) чи повітря (В -401 ) і випуску з цилінд­ра відпрацьованих газів.

Газорозподільчий механізм повинен забезпечувати визначений момент початку і кінця випуску і впуску, найбільше наповнення ци­ліндрів горючою сумішшю чи повітрям, якісне очищення циліндрів від відпрацьованих газів і герметичність циліндрів при стисненні і розширенні. Газорозподільчі механізми можуть бути клапанні, безклапанні (золотникові) і комбіновані.

Клапанні механізми підрозділяються на механізм з верхнім і ни­жнім розташуванням клапанів. Всі вітчизняні двигуни мають клапан­ні механізми газорозподілу. Безклапанні механізми через складність конструкції, великої вартості і великої ваги зустрічаються дуже рід­ко.

2. Будова і робота газорозподільчого механізму зіл-131

Характеристика газорозподільчого механізму двигуна ЗІЛ -131.

Верхньоклапанний, з розташуванням клапанів в головках блока циліндрів в один ряд, під нахилом до вісі циліндрів, по одному впускному і одному випускному клапану на кожний циліндр, приводиться в рух від колінвала через розподільчі шестерні.

Склад ГРМ двигуна ЗІЛ-131 .

1. Шестерні приводу (розподільчі шестерні).

2. Розподільчий вал.

3. Підшипники розподільчого валу.

4. Штовхачі клапанів.

5. Коромисла клапанів.

6. Штанги штовхачів.

7. Клапани.

8. Впускний газопровід.

9. Випускний газопровід.

Шестерні приводу розподільчого вала служать для передачі обе­ртання від колінвала до розподільчого. Косозубі, циліндричні. Пере­даточне відношення 1 : 2. Ведуча шестерня -стальна, ведена шестерня на передньому кінці розподільчого вала чавунна . При збиранні двигуна шестерню колінвала і шестерню розподільчого вала потрібно поставити так, щоб мітки знаходились на одній прямій з'єднуючи центри цих шестерень.

Розподільчий вал керує рухом клапанів. Стальний з загартова­ними кулачками і шестернею привода розподільника запалення. Роз­подільчий вал лежить на п'яти опорах, оснащених втулками з біметалічної стрічки.

Осьове переміщення розподільчого вала обмежується фланцем, розміщеним між шестернею привода і шийкою першого підшипника вала.

Розподільчий вал має 16 кулачків (8 впускних і 8 випускних) і один ексцентрик для приводу бензинового насоса, який виконаний в передній частині вала.

Штовхачі клапанів стальні, пустотілі. Для підвищення надійності пари кулачок - штовхач на торець штовхача наплавлений спеціальний чавун.

В нижній частині штовхача передбачені отвори для зливу масла, що потрапляє в штовхач.

Штовхачі призначені для передачі тиску від кулачків розподіль­чого вала штангам штовхачів.

Штанги штовханів - стальні , з загартованими сферичними кін­цями.

Коромисла клапанів ковані, стальні з бронзовою втулкою.

Клапани з'єднують і роз'єднують порожнини циліндрів з випуск­ними і впускними трубопроводами. Клапани приводяться в рух роз­подільчим валом за допомогою штанг штовхачів і коромисел. Виготовлені з жаростійкої сталі, кут робочої фаски сідла впускного клапана 30° . випускного -45° , стержень випускного клапана має свердлення заповнене натрієм, а тарілка жаростійке наплавлення посадочної частини. Випускні клапани для підвищення строку їх служби примусово провертаються під час роботи двигуна спеціаль­ним механізмом, який складається з нерухомого корпуса, 5-ти кульок, їх зворотніх пружин і замкового кільця. При появі стуків в клапанно­му механізмі необхідно перевірити, і якщо потрібно, відрегулювати зазори між клапанами і коромислами, які повинні бути в межах 0.25-0,3 мм. Регулювання зазорів клапанних механізмів здійснюється на холодному двигуні регулювальним гвинтом з контргайкою, встанов­леному в короткому плечі коромисла.

Якщо на двигуні ЗІЛ-131 приводом для розподільчого вала газо-розподільчого механізму є ведуча і ведена шестерні, то у двигуна В-401 приводом ГРМ є спеціальний механізм передач.

Отже механізм передач двигуна В-401 призначений для приводу від колінвалу механізму газорозподілу і встановлених на двигуні аг­регатів, приладів, системи живлення, мащення, охолодження і елект­рообладнання.

Характеристика механізму передач двигуна В-401.

Шестеренчастий, з валиками, розташований в основному в верти­кальній площині в передній частині двигуна (зі сторони хвостовика колінвала) і отримуючи обертання від ведучої конічної шестерні на хвостовику колінвалу.

Склад.

- ведуча конічна шестерня;

- верхній вертикальний валик;

- два нахилених валики приводу розподільчих валів;

- валик приводу паливного насосу і повітрярозподільника;

- нахилений і горизонтальний валики привода генератора;

- валик привода датчика електротахометра;

- нижній вертикальний валик;

- ресорний валик приводу масляного насосу;

- шестерня і валик приводу паливопідкачуючого насоса з блоком шестерень приводу тахометра;

- валик привода тахометра.

Робота.

Від ведучої конічної шестерні, встановленої на шліцах хвостови­ка колінвала, обертання безпосередньо отримують: верхній верти­кальний валик, нахилений валик привода генератора і нижній вертикальний валик. Від середньої шестерні верхнього вертикального валика обертаються нахилені валики приводу розподільчих валів. Від верхньої шестерні верхнього вертикального валика обертання пе­редасться на валик привода паливного насоса і повітряного роз­подільника. Від нижнього вертикального валика обертання передається на водяний, масляний і паливопідкачуючий насоси.

Валик привода датчика тахометра обертається від горизонтально­го валика генератора. Валик приводу тахометра встановлений і обер­тається разом з блоком приводу тахометра і паливопідкачуючого насоса.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]