Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

48. Стадії вчинення умисного злочину (поняття, види).

Злочинні дії, спрямовані на досягнення шкідливих наслідків мають певні види свого розвитку, так звану попередню діяльність. Для визначення розпочатої, але незакінченої злочинної діяльності, теорія кримінального права користується поняттям "стадії вчинення злочину".

Стадії вчинення злочину — це певні етапи його здійснення, котрі істотно різняться за ступенем реалізації умислу, тобто характером діяння і моментом його припинення.

Закінченим злочином виз-нається діяння, яке містить всі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною стат-тею Особливої частини КК (ч. 1 ст. 13 КК). Відповідно до ч. 2 ст. 13 КК незакінченим злочином є готу-вання до злочину та замах на злочин.

Таким чином, закон (ст. 13 КК) розрізняє три стадії вчинення злочину:

1) готування до злочину;

2) замах на злочин;

3) закінчений злочин.

Готування до злочину та замах на злочин можливі тільки за вчинення умисного злочину (крім злочинів, учинених в стані фізіологічного афекту, а також у разі перевищення меж необхідної оборони або перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця). Така діяльність вира-жається в усвідомлених діях, направлених на заподіяння шкоди суспільним відносинам, охорон-няються законом про кримінальну відповідальність. За вчинення не-обережного злочину особа не передбачає можливості настання суспільно небезпечного наслідку або ж легковажно розраховує на його відвернення. 

49. Закінчений злочин.

Закінченим злочином виз-нається діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини КК (ч. 1 ст. 13 КК).

Залежно від особливостей законодавчої конструкції складу злочину момент закінчення злочинів є різним. Розрізняють злочини: з матеріальним складом; з формальним складом; з усіченим складом.

Злочини з матеріальним складом вважаються закінченими з моменту настання суспільно небезпечного наслідку, який передбачено в диспозиції статті Особливої частини КК у якості обов’язкової ознаки конкретного злочину. Якщо передбачений у законі наслідок не настав, злочин вважається незакінченим (наприклад, смерть людини при вбивсті (ст. 115 КК)).

Готування до злочину й замах на злочин можливі в усіх умисних злочинах із матеріальним складом, окрім злочинів, що вчиняються в стані афекту. Якщо в злочинах з матеріальним складом не настали зазначені в диспозиції статті КК суспільно небезпечні наслідки, то в даному випадку мова йде про незакінчений злочин (готування до злочину або замах на злочин).

Злочини з формальним складом – це злочини, для визнання яких закінченими достатньо самого факту споєння суспільно небезпечного діяння. У таких злочинах наслідки не включені в об’єктивну сторону і на кваліфікацію діяння не впливають. Наприклад, державна зрада (ст. 111 КК), підміна чужої дитини (ст. 148 КК), порушення таємниці голосування (ст. 159 КК), давання хабара (ст. 369 КК).

Злочини з усіченим складом є різновидом злочинів із формальним складом. Їх особливість в тому, що момент закінчення злочину переноситься на стадію готування або на стадію замаху. Наприклад, бандитизм (ст. 257 КК) є закінченим з моменту організації озброєної банди; посягання на життя державного чи громадського діяча (ст. 112 КК), розбій (ст. 187 КК) – з моменту нападу з метою заволодіння чужим майном.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]