Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

32. Суб'єкт злочину (поняття, ознаки).

Суб'єктом злочину є фізична осудна особа, яка вчинила злочин у віці, з якого відповіно до кримінального закону може наставати кримінальна відповідаль­ність (ч. 1 ст. 18 КК). 

Законодавче визначення дає можливість виділити три обов’язкові ознаки, котрі характеризують суб’єкт злочину. Отже, це:

1) фізична особа;

2) осудна особа;

3) особа, що досягла віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність.

Перелічені ознаки, які характеризують суб’єкт злочину, є обов’язковими для будь-якого злочинного діяння. Крім зазначених ознак, є ще додаткові, факультативні ознаки, які називають спеціальними, але вони притаманні не всім злочинам.

Відповідно до чинного КК суб’єктами злочину можуть бути (статті 6-8):

а) громадяни України;

б) особи без громадянства;

в) іноземці (крім дипломатичних представників іноземних держав та інших осіб, які мають дипломатичний імунітет).

33. Осудність.

Суб'єктом злочину може бути лише осудна особа. Осуд­ність особи є однією з обов'язкових умов кримінальної відпо-відальності за вчинення перед-баченого кримінальним за­коном суспільно небезпечного діяння і водночас однією із загальних ознак суб'єкта злочину.

Осудною визнається особа, яка під час вчинення злочину могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) і керувати ними (ч. 1 ст. 19 КК).

Питання про осудність особи виникає лише в разі вчинення нею злочину. Тільки осудні особи здатні правильно усвідомлювати сутність вчиненого злочину, а також характер покарання, його вид, соціальне призначення. Зі станом осудності пов’язана реалізація мети кримінального покарання.

Осудність – це нормальний психічний стан людини, характерний для її певного віку. Вона характеризується двома критеріями: юридичним і медичним.

Юридичним критерієм осуд-ності є факт вчинення злочину психічною здоровою особою, котра здатна повнстю усвідомлювати фактичну сторону і суспільну небезпеку свого діяння та керувати своїми діями під час вчинення злочину.

Медичний критерій характеризує здоровий стан психіки особи під час вчинення нею злочину, відсутність певних психічних захворювань, тобто можливість повною мірою усвідомлювати характер своїх дій (бездіяльності), усвідомлювати як фактичну сторону, так і суспільну небезпеку свого діяння (бездіяльності), а також керувати своїми діями.

Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого КК України, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру (ч. 2 ст. 19 КК).

 У ч. 3 ст. 19 КК передбачені випадки, коли особа вчинила злочин у стані осудності, але до постановлення вироку захворіла на психічну хворобу, що позбавляє її можли­вості усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними – то в такому разі особа не підлягає покаранню. До такої осо­би за рішенням суду можуть застосовуватися примусові заходи медичного характеру, а після одужання така особа може підлягати покаранню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]