Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

30. Спосіб, знаряддя та засоби вчинення злочину.

Спосіб вчинення злочину — це застосування або викорис­тання злочинцем певних прийомів, мето-дів, послідовних рухів під час вчинення злочину. Спосіб злочин-ного діяння мо­же виявитися у різній формі: таємні або відкриті дії, обман, фізичне або психічне насильство, підпал, вибух, отруєння, використання власти-востей зовнішніх сил (наприклад, елек­тричного струму або джерел іонізуючого випромі­нювання, радіоактивних речовин і ядерних матеріалів).

Спосіб вчинен­ня злочину істотно впливає на ступінь і характер небезпечно­го діяння, тому він виписаний у багатьох основних та квалі­фікованих складах злочину.

Для притягнення особи до кримінальної відповідальності необхідно встановити не лише характерний для даного складу спосіб вчинення діяння, а й те, що злочинні наслідки настали саме через дії, вчинені таким способом. Часто лише за спосо­бом вчинення злочину можна розмежувати суміжні склади злочину. Скажімо, різні форми розкрадання майна (крадіжка, грабіж, шахрайство, розбій) різняться між собою способом вчинення цих злочинів.

Знаряддя і засоби вчинення злочину – це матеріальні речі, за допомогою яких було вчинено злочин або які використовувались для полегшення вчинення злочину.

Знаряддя – це предмети, використовуючи які особа вчинює фізичний вплив на матеріальні об’єкти. До них можна віднести зброю, інструменти, транспортні засоби. Наприклад, зброя є обов’язковою ознакою складу бандитизму (ст. 257 КК), транспортні засоби – кваліфікований склад незаконного полювання (ст. 248 КК).

Засоби – це предмети, які полегшують вчинення злочину. Наприклад, підроблені документи, форма працівника міліції тощо.

31. Місце, час, ситуація вчинення злочину.

Якщо місце, час, спосіб або обстановка вчинення злочину не виписані у статті кримінального закону, то вони не є обов'язковими ознаками такого складу злочину і не мають значення для квалі-фікації. Зазначимо, що і в цьому разі вищезгадані обставини впли-вають на кримінальну відпові-дальність і враховуються судом як пом'якшуючі або обтяжуючі обста-вини.

Місце вчинення злочину — це певна територія або інше місце, де вчинюється суспільно небезпечне діяння і настають суспільно небезпечні наслідки. Наприклад, місцем вчинення контрабанди є митний кордон України (ст. 201 КК), самовільного без нагальної потреби зупинення поїзду – поїзд (ст. 283).

Час вчинення злочину — це певний проміжок часу, протягом якого скоюється злочин. Наприклад, часом вчинення такого злочину, як самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю – час бою (ст. 429 КК).

Обстановка вчинення злочи-ну — це конкретні об'єктивно-предметні умови, в яких х вчиняється злочин. В одних випадках обстановка вказує на ті умови, в яких відбувається злочинне діяння, наприклад, вчинення військового злочину в бойовій обстановці (ч. 3 ст. 402 КК "Непокора"). В інших – обстановка вказує на умови, в яких перебуває потерпілий. Наприклад, залишення в небезпеці (ст. 135 КК), ненадання допомоги особі, що перебуває в небезпечному для життя стані (ст. 136 КК).

Місце, час та обстановка вчинення злочину не можуть вважа­тися причиною настання злочинних наслідків, вони є самостійними ознаками об'єктив-ної сторони складу злочину і нерідко використо­вуються злочин-цем як необхідна умова вчинення злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]