Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

21. Поняття об'єкта злочину та його структура.

Об'єкт злочину — це те, на що завжди посягає злочин і чому він завжди заподіює певної шкоди.

Об’єкт злочину – це суспільні відносини між людьми, що існують у суспільстві та охороняються нормами кримінального законо-давства. Об’єкт завжди є обов’яз-ковим (необхідним) елементом кожного складу злочину.

Суспільні відносини, які не підпадають під сферу правового регулювання кримінальним законом (звичаї, мораль тощо), не можуть бути об’єктом злочину. Суспільні відносини завжди носять об’єктивний характер, існують поза і незалежно від людської свідомості, а отже, і незалежно від самого кримінального закону, і є первинними щодо нього. Оскільки злочин завжди посягає на об’єктивно існуючий об’єкт, певну реальність, то він не може завдати шкоду тому, чого немає в об’єктивній дійсності.

Правильне встановлення об’єк-та злочину має важливе теоретик-не та практичне значення. Саме об’єкт суттєво сприяє визначенню поняття злочину, характеру і ступеню його суспільної небез-пеки, впливає на зміст об’єктивних і суб’єктивних ознак злочинів, є провідним критерієм для каліфі-кації злочинів, а також для побудови системи Особливої частини КК.

У теорії кримінального права виділяють такі структурні елементи суспільних відносин:

1) суб'єкти (носії) відносин;

2) предмет, з приводу якого існують відносини;

3) соціальний зв’язок (суспільно значуща діяльність) як зміст відносин.

Структура будь-яких суспільних відносин є незмінною.

Суб'єктами (учасниками) сус-пільних відносин, проти яких спрямовується злочинне діяння, можуть виступати держава, будь-які обєднання громадян, юридичні та фізичні особи. Безсуб’єктних відносин у суспільстві бути не може. Якщо немає учасників відносин, то не існує й самих відносин, які завжди являють собою певні соціальні зв’язки, стосунки між їх учасниками. Чітке встановлення кола учасників суспільних відносин, тобто їх суб’єктивного складу, а також їх соціальних функцій у самих відносинах дозволяє визначити та відокремити ті суспільні відносини, які виступають об’єктом того чи іншого злочину.

Предметом суспільних відно-син є все те, з приводу чого або у зв’язку з чим існують ці відносини. До предметів відносин належать майно, речі. Матеріальні та духовні цінності, а також сама людина. В залежності від особливостей предмета всі суспільні відносини прийнято поділяти на дві основні групи – матеріальні (предметом яких є майно, тварини, рослини тощо) та нематеріальні (державна влада, духовні блага тощо).

Соціальний зв’язок як елемент суспільних відносин завжди знаходиться в нерозривному зв’язку з іншими структурними елементами цих відносин.

Соціальний зв’язок виникає та існує з приводу конкретного предмета суспільних відносин, а тому йому властивий предметний характер. Так само, як і суспільні відносини, соціальний зв’язок має об’єктивний прояв, тобто існує у реальній дійсності і проявляється у різних формах людської діяльності (нормальне функціонування органів державної влади; раціо-нальне використання природних ресурсів).

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]