Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

70. Призначення покарання при вчиненні кількох злочинів (умови, порядок, принципи і межі).

Сукупністю злочинів виз-нається вчинення особою двох або більше злочинів, передбачених різними статтями або різними частинами однієї статті Особливої частини КК, за жоден із яких її не було засуджено (ч. 1 ст. 33 КК). Визначення сукупності не враховує злочини, за які особу було звільнено від кримінальної відповідальності за підставами, встановленими законом.

Етапи призначення покарання за сукупністю злочинів у порядку, встановленому ст. 70 КК:

1) призначення покарання окремо за кожний злочин, що входить у сукупність. Суд, призначаючи покарання за кожний зі злочинів, керується загальними засадами призначення покарання (ст. 65 КК). Такий підхід до призначення покарання дає можливість індивідуалізувати його щодо кожного злочину, враховуючи в той же час, що особою вчинено не один, а два або більше злочинів;

2) призначення остаточного покарання за сукупністю злочинів. Відповідно до ч. 1 ст. 70 КК призначення остаточного покарання може відбуватися шляхом: а) поглинення менш суворого покарання більш суворим; б) повного чи часткового складання призначених покарань.

Призначення остаточного покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим допускається як щодо покарань одного виду, так і різних видів. Але однакові за видом і розміром покарання поглиненню не підлягають, крім випадку, коли вони призначені у максимальних межах санкцій статей КК.

За часткового складання остаточне покарання призна-чається шляхом приєднання до найбільш суворого покарання, призначеного за один зі злочинів, будь-якої частини менш суворого покарання (або покарань), призначеного за інший злочин (злочини).

За повного складання оста-точне покарання за сукупністю дорівнює сумі складених покарань.

Як і основне покарання, додаткове покарання повинно бути призначене за конкретний злочин або злочини. У випадку, коли один і той же вид додаткового покарання призначається за два або більше злочинів, остаточний його строк чи розмір за часткового чи повного складання не може перевищувати максимальний розмір, встановлений у Загальній частині КК для даного виду покарання. При призначенні покарання за злочини, що входять у сукупність, різнорідних додаткових покарань, кожне з них приєднується до основного остаточного покарання і виконується самостійно.

71. Призначення покарання за сукупністю вироків (умови, порядок, принципи і межі).

Покарання за кількома вироками призначається, якщо засуд­жений після постановлення вироку, але до повного відбуття покарання вчинив новий злочин, суд до покарання, призначеного за новим ви­роком, повністю або частково приєднує невідбуту частину покарання за попереднім вироком (ч. 1 ст. 71 КК).

Ознаки сукупності вироків:

- вчинення нового злочину після постановлення вироку за раніше вчинений злочин;

- покарання за попереднім ви-роком на момент вчинення нового злочину особа відбула не повністю.

За сукупністю вироків покарання призначається у два етапи:

а) призначення покарання за новий злочин відбувається на загальних підставах, тобто з дотриманням вимог загальних засад призначення покарання (ст. 65 КК);

б) призначення остаточного покарання відбувається шляхом приєднання до призначеного за новий злочин невідбутої частини покарання за першим вироком. Невідбутим може бути покарання в повному обсязі або в конкретній частині. Якщо особа раніше була звільнена від відбування покарання з випробовуванням, то невідбутою частиною є увесь строк покарання, який був призначений судом. За умовно-дострокового звільнення невід-бутого вважається та частина покарання, від якої особа була фактично звільнена. Якщо частина покарання замінялася на більш мяке покарання, то невідбутою частиною є строк більш мякого покарання.

За складання покарань за сукупністю вироків загальний строк покарання не може перевищувати максимального строку, встанов-леного для даного виду покарання в Загальній частині КК. За складання покарань у вигляді позбавлення волі загальний строк покарання, остаточно призначе-ного за сукупністю вироків, не повинен перевищувати п’ятнад-цяти років, а у випадку, коли хоча б один зі злочинів є особливо тяжким, загальний строк позбав-лення волі може бути більшим 15 років, але не повинен пере-вищувати 25 років. За складання покарань у вигляді довічного поз-бавлення волі та будь-яких менш суворих покарань загальний строк покарання, остаточно призначе-ного за сукупністю вироків, визначається шляхом поглинення менш суворих покарань довічним позбавленням волі (ч. 2 ст. 71 КК).

Призначене хоча б за одним із вироків додаткове покарання або невідбута його частина за попе-реднім вироком підлягає принд-нанню до основного покарання, остаточно призначеного за сукуп-ністю вироків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]