Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП_В дпов д .doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
822.78 Кб
Скачать

19. Види складу злочинів.

Класифікація окремого складу злочину має важливе значення для відокремлення окремого складу, що в результаті допомагає правильно кваліфікувати злочинне діяння. В теорії кримінального права існує класифікація складу злочину за певними ознаками:

- залежно від способу описання злочину в законі;

- за ступенем суспільної небезпечності (тяжкості);

- від особливостей конструкції і моменту закінчення злочину.

Залежно від способу описування злочину в законі розрізняють склад злочину: простий, складний.

Простий склад злочину містить опис ознак одного суспільно небезпечного діяння, що посягає на один об’єкт, вчиняється однією дією і характеризується однією формою вини.

Складний склад злочину характеризується наявністю:

- двох і більше безпосередніх об’єктів;

- двох форм вини – складної (змішаної);

- двох або більше дій, що утворюють об’єктивну сторону складу злочину;

- різних способів учинення злочину або настанням різних наслідків.

За ступенем суспільної небез-печності (тяжкості) розрізняють склад злочину: основний, ква-ліфікований, особливо кваліфіко-ваний, з пом’якшуючими обставинами

Основний (простий) склад зло-чину містить основні ознаки зло-чину без обтяжуючих (кваліфіку-ючих) та пом'якшуючих обставин

Кваліфікований — це склад злочину з обтяжую­чими обставинами (кваліфікуючими ознаками), тобто такими, що обтяжують покарання і впливають на кваліфікацію.

Особливо кваліфікованим є склад злочину з кваліфікуючими обставинами, тобто такими, які надають злочину особливої суспільної небезпечності.

Склад злочину з пом’як-шуючими обставинами (приві-лейований) – це склад злочину з обставинами, що значною мірою знижують суспільну небезпеку даного виду злочину і відповідно караність за нього.

Залежно від особливостей конструкції і моменту закінчення злочину розрізняють склад злочинів: матеріальний, фор-мальний, усічений.

Злочини з матеріальним складом – це злочини, в яких суспільно небезпечні наслідки є обов’язковою ознакою об’єктивної сторони. Такі злочини вважаються закінченими з моменту вчинення зазначених у законі дій. У такому складі злочину обєктивна сторона одержує свій повний розвиток тільки за умови настання зазначених наслідків і тільки з цього моменту злочин вважається закінченим. 

У злочинах з формальним складом може мати місце настання певних наслідків, але вони не віднесені законом до обов’язкових ознак злочину.

Злочини з усіченим (укороче-ним) складом – це злочини, в яких момент закінчення переноситься на стадію готування чи замаху на злочин.

 

20. Кваліфікація злочинів (поняття та значення).

Кваліфікація злочину – це точне встановлення відповідності вчине-ного винним суспільно небезпек-ного діяння складові конкретного злочину, закріпленого в кримі-нальному законі.

Через кваліфікацію дається правильна юридична й соціально-політична характеристика вчине-ного суспільно небезпечного діян-ня. Необхідною умовою правиль-ної кваліфікації є точне і достовір-не встановлення усіх фактичних обставин вчиненого суспільно небезпечного діяння.

Залежно від того, хто здійснює кваліфікацію, розрізняють офіційну й неофіційну кваліфікацію.

Офіційна (легальна) каліфі-кація – це кваліфікація, що здійснюється у кримінальних спра-вах уповноваженими на те держа-вою особами. Результати такої кваліфікації закріплюються в про-цесуальних документах (поста-новах, ухвалах, вироках) і мають обов’язків характер.

Неофіційна кваліфікація – це відповідна правова оцінка, що дається науковцями у наукових статтях, монографіях, навчальних посібниках тощо. Така кваліфікація не має обов’язкового характеру, відображає лише позицію автора, але може враховуватись суб’єк-тами офіційної кваліфікації.

У правозастосовчій діяльності правильна кваліфікація виступає необхідною умовою дотримання законності, забезпечення конститу-ційних прав і свобод людини і громадянина, законних інтересів юридичних осіб, відправлення справедливого правосуддя у кримінальних справах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]