Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з мовознавства.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

6. Основна й додаткова артикуляція.

Основна артикуляція – це робота органів мовлення, необтяжена додатковими рухами.

Додаткова артикуляція – це додаткові рухи органів мовлення під час вимови звуків. Види додаткової артикуляції:

- лабіалізація (заокруглення губ);

- палаталізація (пом’якшення);

- назалізація (наявність носового відтінку);

- аспірація (придиховий призвук);

- веляризація (додаткове ствердіння приголосних).

7. Артикуляційна база.

Артикуляція у кожній мові має свої особливості. Так, для англійської мови характерне напружене положення губ і розслаблення передньої частини язика. В укр. мові більшість приголосних утворюється зближенням передніх частин органів мовлення (губи, передня частина язика, верхні зуби). Французьке [r] твориться вібрацією маленького язичка, тоді як українське [р] є передньоязиковим. У грузинській мові приголосні [n],[m],[k] вимовляються напружено і з придихом. Сукупність артикуляційних навичок, характерних для певної мови, називається артикуляційною базою. Артикуляційна база рідної мови часто перешкоджає людині оволодіти вимовою звуків іншої мови, що виявляється в акценті. Так, представникам неслов’янських мов важко оволодіти вимовою м’яких приголосних, а в українців виникають певні труднощі у вимові французького увулярного [r] тощо.

Тема 5. Класифікація звуків мовлення.

1.Класифікація голосних звуків за рядом і підняттям.

Відмінності між окремими голосними звуками полягають в особливостях типового для кожного з них тембру. Однак описати голосні звуки за тембром дуже складно, через що найпоширенішою класифікацією є артикуляційна, тобто з а ступенем просування язика вперед або назад і ступенем його підняття при їх творенні. За цими ознаками голосні поділяються на голосні переднього, середнього та заднього рядів і низького, середнього та високого піднесення. Більшість голосних – це голосні переднього і заднього рядів. Голосних середнього ряду мало. Так, в укр. та тюркській мовах немає жодного. Дехто вважає, що голосні середнього ряду – це пересунені голосні переднього і заднього рядів (так. рос. звук [ы] пересунений з переднього ряду). Високе підняття мають: укр.[и], рос. та казах.[ы]; [у]; середнє підняття: [е],[о], нім.,фр. [ö]; низьке підняття – рос. та укр. [а], англ. [æ].

2.Опозиції голосних.

За положенням губ під час артикуляції звуків розрізняють лабіалізовані та не лабіалізовані голосні. Лабіалізовані вимовляються з участю витягнених і заокруглених губ. До них належать [у],[о], німецькі [ö], [ü]. Лабіалізовані звуки є також в уральських і алтайських мовах. За положенням м’якого піднебіння при артикуляції голосні поділяються на ротові й носові. Носові голосні є в польській, португальській та інших мовах. Особливо багато носових у мові гінді, де кожному чистому голосному відповідає носовий: наприклад, [а] – [ã]. Залежно від ступеня розкриття рота розрізняють відкриті та закриті голосні. Так, наприклад, у французькій мові є відкритий [ε] і закритий [е], а в німецькій відкритий і закритий [о]. За тривалістю звучання розрізняють довгі і короткі голосні. Довгі голосні були в латинській мові, а зараз існують в англійській (ship «судно» – sheep «вівця») та німецькій.