Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з мовознавства.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

Тема16. Проблема класифікації мов світу

1.Поняття класифікації мов.

КЛАСИФІКАЦІЯ МОВ— розподіл мов по групах за певними ознаками. Є такі класифікації мов: географічна, типологічна, або морфологічна, генеалогічна та ін. Географічна класифікація виходить із географічного розміщення мов і має лише допоміжне значення для інших класифікацій. Типологічна класифікація мов базується на типології і граматичних особливостях. Вона виникла на основі зіставлення мов з незмінними лексичними елементами і мов з лексичними елементами, які, поєднуючись між собою, можуть зазнавати змін. Цей принцип класифікації мов розвинув А. В. Шлегель, поділивши мови на "мови без граматичної структури" і "мови з граматичною структурою". На ньому базується поділ на ізолюючі мови, інкорпоруючі мови, аглютинативні мови й флективні мови. Жоден із типів у чистому вигляді не існує. Майже всі мови світу мають характер перехідних від одного типу до другого. Спроби удосконалити типологічну класифікацію мов, зроблені у 19 ст. нім. вченим Г. Штейнталем і австр. Ф. Містелі (психологічна класифікація мов), а також Е. Сепіром (концептуальна класифікація мов), виявились досить схематичними. Генеалогічна класифікація мов, яка базується на їхній спорідненості, стала можливою тільки після виникнення порівняльно-історичного мовознавства. Споріднені мови залежно від міри спорідненості об'єднують у сім'ї (напр., індоєвропейська сім'я, фінно-угорська сім'я), в межах сім'ї близькоспоріднені мови об'єднують у групи й підгрупи (напр., сх.-слов. підгрупа, групи індоєвроп. сім'ї). Є спроби встановити класифікаційні одиниці більші, ніж сім'я (сукупність мовних сімей, мовна формація). Класифікація мов допомагає краще розібратись у всій різноманітності мов світу.

2.Генеалогічна типологія мов.

Зусиллями декількох поколінь учених, які вивчали мови в порівняльному аспекті, розроблена генеалогічна класифікація мов. Генеалогічна класифікація мов - вивчення і групування мов світу на основі споріднених зв 'язків між ними (на основі спільного походження від якоїсь прамови).

Генеалогічна класифікація базується на порівняльно-історичному методі, мета якого полягає: 1) у встановленні спорідненості мов, їх спільного походження шляхом порівняння слів, звуків і граматичних форм; 2) у реконструюванні слів і граматичних значень у мові-предку; 3) у встановленні закономірностей у зміні слів, звуків і граматичних форм після розходження мов.

Ф. Бопп, Р.-К. Раск, Я. Грімм і О. Востоков незалежно один від одного і майже в один і той самий час відкрили порівняльно-історичний метод. Так поступово склалося порівняльно-історичне мовознавство і його чи не основне досягнення — генеалогічна класифікація мов. За генеалогічною класифікацією мови світу поділяють на сім'ї (максимальні об'єднання споріднених мов), сім'ї — на групи (гілки), групи — на підгрупи, а вже в підгрупах виділяють конкретні мови. Ізольовану мову, генетичних зв'язків якої не вдалося знайти, вважають окремою сім'єю.

У наш час виділяють приблизно 200 сімей мов, із них 22 — у Євразії, 20 — в Африці, інші — в Америці, Австралії, Новій Гвінеї. Найвідомішими і найпоширенішими мовними сім'ями є індоєвропейська, семіто-хамітська, кавказька, фінно-угорська, самодійська, тюркська, монгольська, тунгусо-маньчжурська, китайсько-тибетська, тайська, аустронезійська, аустроазіатська.