Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з мовознавства.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать

2.Фонема як основна фонологічна одиниця.

Фонема — це найменша мовна одиниця, потенціально пов’язана із значенням, яка в будь-якій мові мовцями легко виділяється із суцільного мовного потоку. Можливість встановлення цих мінімальних одиниць мови закладена в самій природі мови, яка характеризується членороздільністю.

Фонемна значущість визначається тільки на основі функціонального (лінгвістичного)

критерію, суть якого полягає насамперед у з'ясуванні ролі певної одиниці в процесі комунікації, тобто передачі думки.

Якщо фонема — це звукова одиниця мови, то вона, як і кожна інша мовна одиниця, повинна служити одній меті — бути засобом спілкування. Спілкуватися — значить передавати зміст думки. На відміну від одиниць вищого, смислового рівня (морфем, слів, речень), фонема не може служити безпосереднім засобом спілкування, але вся її сутність полягає в тому, щоб брати участь у спілкуванні.

Автономність фонем виявляється передусім у тому, що носії мови легко членують на фонеми будь-яке незнайоме їм слово або, навпаки, складають нові слова, наприклад абревіатури, замінюють незнайомі звуки запозичених слів звуками рідної мови. Свідченням автономності звукової системи є також можливість зображення звуків у вигляді літер у звуковому письмі.

Найбільшим протиставленням є виділення голосних і приголосних. В українській мові виділяється 6 голос­них фонем і 32 приголосних, а саме:

Г о л ос н і: /а/, /о/, /у/, /е/. /и/, /і/.

Приголосні: /6/,/ п/, / в /, / м/, /ф/,/ д/,/д¢/, /й/, /т/,/, /з/, /з¢/, /с/, /с¢/ , /ц/,/ц¢/, /л/, /л¢/, /н/, /н¢/,

/р/, /р¢/, /ч/, /ш/, /ж/, /ґ/, /к/, /х/, /г/, /дж/, /дз/, /дз¢/,/т¢/.

3.Функції фонем.

Фонема виконує дистинктивну – тобто смисло- і форморозрізнювальну функції.

Так, у словах як [jак] так, пак, фонеми [т],[н] виконуються смислорозрізнювальну функцію, а в словах рука, руки фонеми [а], [и] мають форморозрізнювальну функцію, оскільки розрізняють іменникові форми називного і родового відмінків. Додатковою є делімітативна функція, яка вказує на межі слів чи морфем. Так в англ. мові фонема [n](н с хвостиком) не може знаходитись на початку слова чи морфеми. У японській мові фонема [g] трапляється тільки на початку слова, а в інших позиціях вона реалізується в звуці [n] .

4.Фонема і звук.

Фонема як функціональна одиниця матеріалізується в звуках. Однак фонема і звук — це різні величини. Відмінність між ними полягає в тому, що:

1)фонема — явище соціальне, фонема є впізнаваною не залежно від особливостей її вимови окремими людьми

звук — явище індивідуальне.

2)фонема — мовна одиниця

звук — мовленнєва одиниця.

3)фонема — абстрактна одиниця

звук — конкретна одиниця.

4)фонема — величина стала

звук — величина залежна.

Про те, що звук і фонема – різні речі, засвідчують також такі факти:

1)у ролі однієї фонеми можуть виступати різні звуки.(у словах просити і просьба фонему с представлено звуками с і з.)

2)у ролі однієї фонеми можуть виступати два звуки разом (за умови коли дифтонги трактувати як поєднання двох голосних у межах одного складу, а не один складний голосний звук).

3)в одному звукові можуть збігатися дві фонеми.(у слові сміється звук [ц] представляє фонеми [т] [с].)

4)крім сегментних фонем зокрема теорією фонем американської фонологічної школи, існують суперсегментні фонеми – фонеми тону і наголосу. У словах мука* і му*ка, сегментні фонеми одні й ті самі, однак ці слова різняться значенням, і єдиним засобом розрізнення є наголос, що дає підставу інтерпретувати його як фонему.