Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
іспит з мовознавства.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
573.44 Кб
Скачать
  1. Іменникові граматичні категорії.

Граматичні категорії поділяються на: іменникові та дієслівні граматичні категорії.

До іменникових гр..категорій належить:

1.Категорія роду полягає в розподілі слів або форм за двома чи трьома класами, традиційно співвіднгсними з ознаками статі або їх відсунтістю

Наявна у більшості індоєвропейських та семітських мов. Має формальне вираження за допомогою флексії, суплетивним способом за допомогою артиклів, за допомогою пустих слів, за допомогою морфологічних засобів. Немає в англійській, тюркських, японській мовах.

2.Категорія Числа - повязана із поняттям кількості. Відсутня у китайсько-тибетській групі мов. Система 3-ох чисел характерна для арабської мови:однина, множина і двоїна. Токож троїна характерна для папуаських мов на острові Нова Гвінея.

3.Категорія відмінка - одна з найважливіших ка­тегорій іменника. Зміна іменника за відмінками дає мож­ливість йому поєднуватися в реченні з іншими словами.

У болгарській, італійській, французькій, таджицькій, абхазькій мовах немає системи відмінювання.

У німец.мові – 4 відмінка;

У рос. – 6;

В укр. – 7;

В японськ. – 11;

В уогрс. – 20-21;

У киргистанській мові-40 відмінків.

4. Категорія відчужуваності/невідчужуваності. Характерний для об’єктів, приналежність яких не може бути змінена. Характерна турецькій мові, більшості мов Ммерики та Африки.

5.Категорія означеності/неозначеності – вказує на те, чи мислиться імя предмета як єдине в описуваній ситуації чи як таке, що належить до класу подібних йому феноменів. Характерна для: германських, романських, болгарської, македонської мов. Граматична категорія означеності – неозначеності в українській мові відсутня, тому що немає граматичних засобів її вираження.

  1. Дієслівні граматичні категорії.

Граматичні категорії поділяються на: іменникові та дієслівні граматичні категорії.

До дієслівних граматичних категорій належить:

  1. Категорія особи – граматична категорія дієслова, яка позначає відношення суб’єкта до дії до мовця. Категорія особи належить до узгоджуваних, словозмінних. Вона виражається особовими закінченнями. Категорія особи не виражена у мовах: японська, китайська, індонезійська.

  2. Категорія числа – виражає кількісні характеристики предметів думки. Відсутня у китайсько-тибетській групі мов. Система 3-ох чисел характерна для арабської мови:однина, множина і двоїна. Токож троїна характерна для папуаських мов на острові Нова Гвінея.

  3. Категорія виду (аспектуальності) – узагальнено вказує на протікання дії в часі. У словянських мовах протиставлені доконаний (вказує на досягнення межі) і недоконаний ( не вказує на граничність дії) вид. Граматичної категорії виду немає у мовах германських та романськах.

  4. Категорія способу – виражає відношення названої дієсловом дії до дійсності з погляду мовця.Це оцінка дії як бажаної, можливої, передбачуваної. У всіх мовах є дійсний, умовний і наказовий способи.

  5. Категорія стану – виражає суб’єктно-обєктні відношення. Існує активний і пасивний носії дієслівної ознаки.

  6. Категорія перехідності/неперехідності – встановлюється за наявністю або відсутністю при дієслові прямого додатка.

  7. Категорія часу – єспецифічним мовним відображенням об’єктивного часу і служить для темпоральної локалізації події або стану, про які йдеться в реченні.