Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц АУДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

7.3. Використання роботи інших фахівців

Під час аудиторської перевірки аудитор, можливо, вважатиме за потрібне одержати достатні відповідні аудиторські докази з певної галузі знань, інші, ніж бухгалтерський облік і аудит. Такі докази отримують, використовуючи працю експертів, консультантів чи інших фахівців, які володіють спеціальними знаннями та мають кваліфікацію і практичний досвід.

Експерт може:

  • працювати за угодою, укладеною з суб'єктом господарювання;

  • працювати за угодою, укладеною з аудитором;

  • найматися суб'єктом господарювання;

  • найматись аудитором.

Результати роботи експерта як аудиторські докази можна оформити у вигляді висновків, думок, оцінок та звітів експерта:

  • Оцінювання певних видів активів, наприклад, землі та будівель, устаткування та обладнання, предметів мистецтва та коштовного каміння

  • Визначення кількості та фізичного стану активів, наприклад, корисних копалин, що зберігаються насипом, запасів підземних корисних копалин, у тому числі й нафти, а також терміну корисного використання устаткування та обладнання, що залишився

  • Визначення сум з використанням спеціальних методів, наприклад, актуарної оцінки

  • Визначення обсягу завершених і незавершених робіт за контрактами

  • Юридичні висновки стосовно тлумачення договорів, законів та нормативних актів.

Відповідно до МСА 620 "Використання роботи експерта", аудитор, плануючи використання роботи експерта, повинен оцінити:

• його професійну компетентність, досвід та об'єктивність

  • обґрунтованість припущень, методів та вихідних даних, використаних експертом;

  • обґрунтованість та значущість даних, отриманих експертом, відносно цілі завдання та висновку аудитора.

При виявлені будь-якого сумніву та занепокоєності щодо компетентності, об'єктивності експерта або відповідності його роботи цілям аудиторської перевірки аудитор може здійснити додаткові аудиторські процедури або звернутися за аудиторським доказом до іншого експерта.

Належна ретельність є необхідною професійною якістю для всіх осіб, у тому числі експертів, задіяних у виконанні аудиторського завдання.

Під час виконання аудиторських процедур щодо отримання достатніх і відповідних доказів, можуть мати місце отримання консультацій із складних або спірних питань.

У цьому випадку політика і процедури аудиторської фірми повинні передбачити:

  • достатність ресурсів для проведення відповідних консультацій;

  • документування характеру та обсягу таких консультацій;

  • документування та застосування висновків, що є результатами таких консультацій.

Консультації включають дискусії на відповідному професійному рівні з особами на аудиторській фірмі чи за її межами, які мають відповідні знання для вирішення складних чи спірних питань. Консультації допомагають підвищити якість та поліпшити застосування професійного судження.

Для ефективності консультацій з іншими професіоналами їм необхідно надати всі важливі факти, що допоможе їм надати кваліфікаційну пораду з технічних, етичних чи інших аспектів.

Міжнародний стандарт контролю якості 1, обговорюючи процедури консультування, потребує від аудиторів консультуватися тільки з особами, що мають відповідні знання, досвід та стаж на аудиторській фірмі (чи, за необхідності, за її межами).

Якщо аудиторській фірмі потрібні зовнішні консультанти, вона може скористатися консультативними послугами, що надаються:

  • іншими фірмами;

  • професійними та регуляторними організаціями;

комерційними організаціями, що надають відповідні послуги

У практиці аудиторської діяльності також має місце взаємодія з внутрішнім аудитором (посадовою особою чи підрозділом суб'єкта господарювання) або сумісна праця головного аудитора (який несе відповідальність за складання висновку про фінансові звіти суб'єкта господарювання в цілому, включаючи фінансову інформацію одного або кількох компонентів, перевірених іншим аудитором) з іншим аудитором (який несе відповідальність за складання звіту про фінансову інформацію компонента суб'єкта господарювання - підрозділ, філію, дочірнє підприємство, спільне підприємство, асоційована компанія тощо).

Експерт - фізична особа або фірма, яка має спеціальну кваліфікацію, знання та досвід роботи в певній галузі, іншій, ніж бухгалтерський облік і аудит.