Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц АУДИТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

14.4. Модифікація аудиторського висновку в разі невиконання клієнтом рекомендацій аудитора.

Складання аудиторського висновку регламентується МСА700 «Аудиторський висновок про фінансову звітність», а факти, що впливають на можливість модифікації аудиторського висновку, більш детально описані в МСА 701 «Модифікація висновку незалежного аудитора».

Основними критеріями, які впливають на можливість модифікації аудиторського висновку, є: обмеження аудитора в інформації; обмеження аудитора в часі проведення перевірки; фундаментальна незгода аудитора з обраною підприємством обліковою політикою.

Розглядаючи можливість модифікації аудиторського висновку на етапі реалізації матеріалів аудиторського звіту, доречно звернути увагу на ті обставини, що притаманні саме цьому етапу перевірки, коли аудитор вже виявив помилки, але ще не має достатньої впевненості щодо остаточного висновку. У разі фундаментальної незгоди аудитора з обраною підприємством обліковою політикою аудитор може чітко визначитись з аудиторським висновком і надати негативний аудиторський висновок, оскільки, на його думку, обрана облікова політика не відображає повністю і чітко всі факти господарської діяльності, а відтак підприємство не правильно веде бухгалтерський облік.

У разі обмеження аудитора в часі проведення перевірки аудитор стикається з двома ситуаціями. Якщо аудитору не вистачило часу для виконання всіх процедур, він може звернутися до управлінського персонал) з проханням про подовження терміну аудиторської перевірки і за результатами перевірки матиме змогу проаналізувати можливість надання висновку. Інша ситуація: якщо управлінський персонал відмовить аудитор} в подовженні терміну, в такому випадку аудитор відмовляє підприємств) в наданні аудиторського висновку, аргументуючи це тим, що аудитор у наслідок браку часу не може висловити думку стосовно достовірності фінансової інформації підприємства-клієнта.

Уразі обмеження аудитора в інформації ситуація буде схожою на попередню, однак у цій ситуації доцільно проаналізувати вагомість виявлених викривлень, а також дії управлінського персоналу щодо можливості виправлення виявлених викривлень.

Модифікація аудиторського висновку залежно від вагомості порушення та дій управлінського персоналу більш детально наведена в табл. 14.2.

Таблиця 14.2

Модифікація аудиторського висновку залежно від вагомості

БПАВ

УПАВзПП

УПАВ

НАВ

В

Невагомі викривлення

Не виправлені

-

-

+

+

-

Виправлені

+

+

-

-

-

Вагомі викривлення

Не виправлені

-

-

-

+

-

Виправлені

-

+

-

-

-

Виявлення фактів шахрайства

-

-

-

-

+

Умовні позначення:

БПАВ - безумовно позитивний аудиторський висновок;

УПАВзПП - умовно-позитивний аудиторський висновок з пояснювальним параграфом;

УПАВ - умовно-позитивний аудиторський висновок;

НАВ - негативний аудиторський висновок;

В - відмова від надання аудиторського висновку.

Отже, модифікація аудиторського висновку є важливою процедурою результативної стадії технології аудиту.

Запитання для самоперевірки

  1. Які види відповідальності і перед ким несе аудитор?

  2. Як розподіляється відповідальність між аудитором, замовником та третіми особами?

  3. Як діє аудитор у разі виявлення суттєвої інформації, що може мати вплив на фінансову звітність клієнта? Чи несе він за це відповідальність?

  4. Які нормативні документи та законодавчі акти України визначають міру відповідальності аудитора?

  5. Які форми повідомлення інформації замовнику аудиту доречні?